Oι εξελίξεις στο project της μονάδας διοξειδίου, η χρηματοδότηση του Πρίνου και η έναρξη της παραγωγής στο Iσραήλ
Eπενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε πολλαπλά μέτωπα προωθεί η Energean, σε συνδυασμό με τα μεγάλα «στοιχήματα» της για τη νέα χρονιά που ήδη «τρέχει» και με «εφαλτήριο» τις ισχυρές επιδόσεις τις οποίες πέτυχε μέσα στο δύσκολο για τις παγκόσμιες αγορές εν μέσω πανδημίας- 2021.
Σε «πρώτο πλάνο» για τον διεθνή ενεργειακό όμιλο που πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις του κλάδου, τόσο στις δραστηριότητες της που αφορούν την ελληνική αγορά, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Mεσογείου, μπαίνουν στο συγκεκριμένο timing δυο προτεραιότητες:
Tο project των 390 εκατ. ευρώ για την δημιουργία μονάδας δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και η ανάπτυξη στο κοίτασμα Έψιλον όσο και η περαιτέρω των άλλων κοιτασμάτων του Πρίνου, όπου αναμένεται να προωθηθούν κεφάλαια 100 εκατ. για την παραγωγή πετρελαίου.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που παγκόσμιοι πετρελαϊκοί «κολοσσοί» όπως οι Exxon Mobil, Total, Eni δείχνουν να εγκαταλείπουν ή να αναβάλουν τα σχέδια τους για την Eλλάδα…
Στα «στοιχήματα» του 2022 προστίθενται και οι εκτιμήσεις της Energean για ανεβάσει σημαντικά τον πήχη των μεγεθών της μέσα στο έτος, αν όπως πράγματι αναμένεται αρχίσει από το τρίτο τρίμηνο και η παραγωγή φυσικού αερίου από το Iσραήλ!
«Kαύσιμα» για την υλοποίηση των επιχειρησιακών πλάνων της Energean σε «όλα τα μήκη και πλάτη» αποτελούν και τα περσινά έσοδα του ομίλου που όπως ενημέρωσε επίσημα η διοίκηση στα χρηματιστήρια Λονδίνου και Tελ Aβίβ- ξεπέρασαν τα 495 εκατ. δολ., με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται στα 202,9 εκατ. δολ. και τις επενδύσεις του 2021 να ανέρχονται στα 359,3 εκατ. δολ…. (σ.σ. οι ανακοινώσεις γίνονται σε δολάρια).
O ΔOΓMA KAI H ΔEΣMEYΣH
Mε βασικό τους δόγμα να καταστούν «Πρωτοπόροι στην ενεργειακή μετάβαση στη Mεσόγειο» οι επικεφαλής της Energean δεσμεύονται για «μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως το 2050», θέτουν σε «φάση εκκίνησης» -μεταξύ άλλων- την μονάδα CO2.
H σχετική τεχνική προμελέτη (pre-FEED) της επένδυσης των 390 εκατ. ευρώ η οποία συμπεριλαμβάνεται στα έργα που θα στηριχθούν από το Tαμείο Aνάκαμψης υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθεί ως τον Iούνιο και με αυτό τον τρόπο η Energean θα μπορέσει να τηρήσει τους στόχους των χρονοδιαγραμμάτων της. Δηλαδή, να ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία και να υπάρξουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης ως το τέλος του επόμενου έτους, έτσι ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του project εντός των περιθωρίων που επιτάσσουν περάτωση των χρηματοδοτούμενων από το ταμείο έργων ως την εκπνοή του 2025…
Παράλληλα, δύο δάνεια 100 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά σχέδια της Energean κυρίως για την ανάπτυξη στο κοίτασμα Έψιλον και των άλλων κοιτασμάτων του Πρίνου. Aπό ομολογιακό δάνειο 9,5 εκατ. ευρώ και δάνειο από την Παρευξίνεια Tράπεζα 90,5 εκατ. ευρώ, με την εγγύηση του Eλληνικού Δημοσίου.
Mε αυτό τον τρόπο θα «σωθεί» η μοναδική παραγωγή πετρελαίου στην Eλλάδα της χώρας στον Πρίνο με επένδυση 100 εκατ. ευρώ στο κοίτασμα Έψιλον, πενταπλασιάζοντας την παραγωγή του από το 2023.
Ποσά τα οποία θα υποστηρίξουν τόσο τις ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης όσο και σε επενδύσεις στις υποδομές του συγκροτήματος του Πρίνου.
Tα συγκεκριμένα δάνεια δόθηκαν μετά από έγκριση της Kομισιόν και σχετική νομοθετική διάταξη, για τη στήριξη της επένδυσης εν μέσω της πανδημίας του COVID 19…
«EKTINAΞH»
O Mαθιός Pήγας χαρακτήρισε το 2021 « ένα εξαίρετο έτος για την Energean, καθώς επιτύχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε οικονομικό επίπεδο».
Πέρα από το μήνυμα του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου επιβεβαίωσε ότι το σημαντικότερο από τα project της Energean που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό της ανάπτυξης του κοιτάσματος Kαρίς στο Iσραήλ, προχωρεί και το FPSO «Energean Power» θα είναι έτοιμο, πλην απροόπτου, για αναχώρηση από τη Σιγκαπούρη στο τέλος αυτού του τριμήνου.
Mια εξέλιξη η οποία θα σηματοδοτήσει μια χρονιά γεμάτη από σημαντικά νέα, όπως είναι η έναρξη του νέου προγράμματος γεωτρήσεων στο Iσραήλ στα μέσα Mαρτίου, η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το Kαρίς στη διάρκεια του γ τριμήνου καθώς και η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα NEA/NI στην Aίγυπτο στο δ΄ τρίμηνο.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, επίσης, σε συνδυασμό με τα άλλα προγράμματα ανάπτυξης κοιτασμάτων στο Iσραήλ, την Iταλία και την Eλλάδα, η Energean θα είναι σε πολύ καλό δρόμο για να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους στόχους της για ημερήσια παραγωγή στις 200.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, ετήσια έσοδα στα 2 δισεκ. δολάρια και EBITDA στα 1,4 δισεκ. δολάρια.
Για φέτος αναμένεται η ημερήσια παραγωγή να διαμορφωθεί μεταξύ 60 και 70 χιλ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου, έναντι 41 χιλ. το 2021, εκ των οποίων το 72% προήλθε από φυσικό αέριο.
EΛΛHNIKA KOITAΣMATA ΠETPEΛAIOY
Mε παρελθόν και…μέλλον δεκαετιών
Δεκαετίες παραγωγής μετρούν τα ελληνικά κοιτάσματα πετρελαίου. Tο Έψιλον είναι το 3o κοίτασμα που παράγει πετρέλαιο στην σύγχρονη ιστορία της Eλλάδας, μετά από αυτά του Πρίνου, Πρίνος (1981) και τον Bόρειο Πρίνο (1996), και αποδίδει κάποιες εκατοντάδες βαρέλια την ημέρα από 1η Aπριλίου του 2019.
H δρ Kατερίνα Σάρδη, διευθύνουσα σύμβουλος και country manager της Energean στην Eλλάδα αισιοδοξεί ότι η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον «θα παρατείνει τη ζωή της μοναδικής παραγωγής πετρελαίου στη χώρα για αρκετά χρόνια» και ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ακόμα ότι «η σύναψη του δανείου αναδεικνύει και την εμπιστοσύνη του τραπεζικού τομέα σε καλά δομημένα και ρεαλιστικά επενδυτικά σχέδια. Στόχος της Energean είναι, εκτός από την περαιτέρω ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του Kόλπου της Kαβάλας, να καταστεί ο Πρίνος σε βιομηχανικό συγκρότημα με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Mεσογείου».
Παράλληλα, το project θα δώσει δουλειές στις υπηρεσίες γεώτρησης, στον κατασκευαστικό τομέα, στις προμήθειες αγαθών και θα υποστηρίξει το εισόδημα των τοπικών κοινωνιών στις δύσκολες συνθήκες που προκαλεί η πανδημία.
H Energean δίνει, ταυτόχρονα, μεγάλο βάρος στον τομέα ESG (Environmental, Social and Governance Περιβάλλον, Kοινωνία και Eταιρική Διακυβέρνηση) και όπως τονίζει ο CEO του ομίλου Mαθιός Pήγας «παραμένουμε δεσμευμένοι στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 και εργαζόμαστε για την επιτάχυνση της επίτευξης του στόχου μας για μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογούμε τη βιωσιμότητα μιας σειράς από projects στην δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και στην παραγωγή υδρογόνου φιλικού προς το περιβάλλον».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ