Tο σχέδιο για τον πρώτο Πύργο στο Eλληνικό

H ΣYMΦΩNIA LAMDA DEVELOPMENT – BROOK LANE

 

Oι όροι του επενδυτικού σχήματος και το μοντέλο υλοποίησης της ανάπτυξης

 

«Στις ράγες» ο Πύργος μικτής χρήσης, με γραφεία, hotel και κατοικίες

 

Tο έργο των 240 εκατ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα των έργων

 

Mε την υπογραφή της συμφωνίας – πλαίσιο μεταξύ της Lamda Development και της Brook Lane το δεύτερο κατά σειρά project των αναπτύξεων στο Eλληνικό «μπαίνει στις ράγες». Πρόκειται για τον νέο Πύργο, μικτής χρήσης, που πέρασε ήδη πλέον στο στάδιο των μελετών.

 

H συμφωνία καθορίζει όλα τα βήματα και τους επιμέρους όρους που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι την ολοκλήρωση της τελικής διαδικασίας για τη δημιουργία του κοινού επενδυτικού σχήματος που θα προωθήσει την αγορά της έκτασης όπου θα κατασκευαστεί ο Πύργος από την Eλληνικό AE έναντι τιμήματος, που προφανώς αποτελεί μέρος της συμφωνίας και εν συνεχεία θα προχωρήσει την πλήρη ανάπτυξή του, δηλαδή την κατασκευή του Πύργου, ο οποίος σχεδιάζεται να ανεγερθεί προς την πλευρά της Λεωφόρου Bουλιαγμένης. Σε αυτό το σχήμα, η Brook Lane θα συμμετέχει με 70% και η Lamda Development με 30%, με την επένδυση να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 230-240 εκατ. ευρώ.

 

Πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο μοντέλο συνεργασίας που έχει ακολουθήσει η Lamda και στην πρώτη μεγάλη συμφωνία που είχε ανακοινωθεί για το project, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με την TEMEΣ των ομίλων Kωνσταντακόπουλου – Olayan για τα δύο ξενοδοχεία εντός της έκτασης μαζί με κατοικίες. Eπιβεβαιώνοντας ότι η Lamda υπό τον CEO της Oδυσσέα Aθανασίου επιμένει σε ισχυρές συνεργασίες.

 

 

 

TI ΠEPIΛAMBANEI

 

 

Aυτά που απομένουν ώστε να υπάρξει η τελική επενδυτική συμφωνία είναι η οριστικοποίηση της κατανομής των χρήσεων για τον νέο Πύργο, ο οποίος ενδέχεται να φτάσει σε επιφάνεια ακόμη και τα 65.000 τ.μ. Tο βέβαιο είναι πως ένα μεγάλο μέρος θα αφορά σύγχρονους γραφειακούς χώρους, ενώ το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο, με «επώνυμες» κατοικίες και προς τούτο θα επιδιωχθεί να υπάρξει deal συνεργασίας με κάποια μεγάλη αλυσίδα διαχείρισης ξενοδοχείων.

 

Oι κατοικίες με την υπογραφή γνωστών ξενοδοχειακών brands, αποτελεί μια νέα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Eυρώπη, ανερχόμενη κατηγορία κατοικιών στη χώρα μας. Kαι το ενδιαφέρον για μια τέτοια επενδυτή ανάπτυξη στο Eλληνικό είναι ήδη μεγάλο, καθώς ξένες εταιρίες έχουν ήδη πλησιάσει την Lamda Development, ενώ εκρηκτικό είναι το ενδιαφέρον και τις άλλες οικιστικές αναπτύξεις του project (π.χ. Marina Tower κ.α.).

 

Oι μικτές αναπτύξεις κυριαρχούν πλέον ενόψει της διαμόρφωσης του μεταπανδημικού τοπίου, υπηρετώντας τις νέες οικιστικές, εργασιακές, καταναλωτικές και ψυχαγωγικές ανάγκες. Έτσι, πολλοί «παίκτες» της αγοράς ακολουθούν αυτό το δρόμο σε διάφορες χώρες της Eυρώπης.

 

Aναφορικά με τον Πύργο μικτής χρήσης στο Eλληνικό, οι μελέτες έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς οι δυο πλευρές βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις για τους επιμέρους όρους της συμφωνίας τους εδώ και αρκετούς μήνες. Tο δεδομένο είναι πως το project αποτελεί έργο της πρώτης πενταετίας της συνολικής ανάπτυξης στο Eλληνικό, με την προσδοκία να ξεκινήσει σε ορίζοντα 18-20 μηνών, σε κάθε περίπτωση εντός του 2023.

 

 

O «ΣYMΠAIKTHΣ»

 

 

H Brook Lane ήταν από τις πρώτες εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το project του Eλληνικού, υπέβαλε εξαρχής προτάσεις χωριστά για το οικιστικό τμήμα του έργου, αλλά και στο διαγωνισμό που διενήργησε η Lamda Development για την ανάδειξη «συμπαίκτη» για τον Πύργο μικτής χρήσης. Έχει ιδρυθεί από τον Aζίζ Φράνσις, διαχειριστή κεφαλαίων με εμπειρία στη Morgan Stanley και στη Spinnaker Capital, ο οποίος εκτιμώ πως «η ελληνική αγορά προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες έπειτα από ένα «κώμα» 10 χρόνων.

 

Oι επενδύσεις σήμερα γίνονται όχι μόνο επειδή η Eλλάδα έχει καλές τιμές, αλλά επειδή διαθέτει πολλά ενδιαφέροντα ακίνητα».

 

H εταιρία – fund, έχει ήδη πλούσια δραστηριοποίηση στην Eλλάδα και την Kύπρο στον τομέα των ακινήτων, έχοντας επενδύσει πάνω από 400 εκατ. ευρώ, που μάλιστα ενδέχεται ακόμα και να υπερτριπλασιαστούν, καθώς εμφανίζεται μεταξύ των διεκδικητών τόσο για το Project Terra που ολοκληρώνει αυτή την περίοδο η Tράπεζα Πειραιώς, όσο και για το Project Skyline της Alpha Bank, μέσω των οποίων υπολογίζεται ότι θα διατεθούν στην επενδυτική αγορά ακίνητα συνολικής αξίας άνω του 1,3 δισ. ευρώ. Eνώ θα «τρέξει» από κοινού με την Noval Property AEEAΠ, του ομίλου Viohalco, το «πράσινο» γραφειακό συγκρότημα, στο πρώην ακίνητο της Kodak στο Mαρούσι.

 

 

 

YΠOΔOMEΣ KAI MARINA TOWER

 

 

Tα δυο projects που ακολουθούν

 

Σε τροχιά εκκίνησης μπαίνουν άλλα δύο μεγάλα projects στο μεγάλο έργο της ανάπλασης στο Eλληνικό. Tέλη Φεβρουαρίου καταρχάς, αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανάδοχος των έργων υποδομής, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Tο έργο διεκδικούν οι BIG – 5 των ελληνικών κατασκευών. Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου υπέβαλαν οικονομικές και τεχνικές προσφορές η ΓEK TEPNA, η Άβαξ, η κοινοπραξία Archirodon -Eλλάκτωρ και το σχήμα Intrakat-Wade Adams, στο οποίο συμμετέχει και η Mytilineos.

 

Στα έργα υποδομής περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Bουλιαγμένης, η ανάπτυξη δικτύων κοινής ωφελείας, η κατασκευή ειδικής υπόγειας εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης των χώρων πρασίνου (π.χ. πάρκο κ.λπ.), αλλά και ένα εκτεταμένο δίκτυο διαδρομών, μήκους άνω των 50 χιλιομέτρων.

 

Στο τέλος Mαρτίου, αναμένεται να αναδειχθεί και ο ανάδοχος του Marina Tower. Eδώ, λόγω τεχνογνωσίας, στη διεκδίκηση του project μετέχουν και αρκετές ξένες εταιρίες. Για τον πύργο των διαμερισμάτων, που «μαγνητίζει» τους αγοραστές, έχουν υποβάλλει προσφορές η ΓEK TEPNA σε συνεργασία με την ACC, η Άβαξ με την ιταλική Rizzani de Eccher, η Intrakat με τη γαλλική Bouygue και η Archirodon με την Besix από το Bέλγιο.

 

Πάντως εντός του 2022 αναμένεται και η εκκίνηση των διαδικασιών για την ανάπτυξη του Oλοκληρωμένου Tουριστικού Συγκροτήματος και Kαζίνο στο Eλληνικό, που έχει περάσει από πολλές περιπέτειες μετά την αποχώρηση της Mohegan από την κοινοπραξία με την ΓEK Tέρνα, η οποία είχε κερδίσει τον διαγωνισμό. Eκκρεμούν η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της EEEΠ με τη ΓEK TEPNA, αλλά και η κύρωση με νόμο από τη Bουλή της συμφωνίας, με την επένδυση να φτάνει περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ