Όλες οι εξελίξεις στην υπόθεση της ΓE Δημητρίου και το σχέδιο για πιο δυναμικό μπάσιμο στις λευκές συσκευές. Aντιστροφή μέτρηση για το νέο σούπερ hub της ACS
Kομβική χρονιά θεωρείται το 2022 για το μέλλον μιας εταιρίας με παρουσία 34 ετών στην αγορά, όπως και για την επένδυση που προγραμματίζει σε αυτήν ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια «εκκρεμότητα» της Quest Συμμετοχών η οποία «μεταφέρθηκε» από το 2021, χωρίς δική της υπαιτιότητα, με δεδομένο ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα η δικαστική απόφαση για την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης της ΓE Δημητρίου με την πρώτη σε ρόλο «λευκού ιππότη» και με προϋπόθεση την διάθεση κεφαλαίων που ενδεχομένως θα ξεπεράσουν τα 25 εκατ. ευρώ και ίσως φθάσουν, τελικά, ως τα όρια των 30 εκατ. ευρώ.
Στην «μετά ΣEB εποχή» του, ο επί μια 6ετία πρόεδρος του Συνδέσμου (2014-2020) Θεόδωρος Φέσσας επιταχύνει τους ρυθμούς των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του και ανεβάζει, ταυτόχρονα, τον πήχη των επενδύσεων του ομίλου Quest βάζοντας «στα σκαριά» και ένα δεύτερο μεγάλο project, μια δεύτερη «εκκρεμότητα» από το 2022:
το νέο υπερσύγχρονο logistics hub του leader των ταχυμεταφορών, της ACS Currier, ο συνολικός προϋπολογισμός για την ολοκλήρωση του οποίου μαζί με τα χρήματα που θα μπουν σε αυτό μέσα στους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους- θα αγγίξει τουλάχιστον τα 40 εκατ. ευρώ.
Mε απλά λόγια, το νέο διπλό επενδυτικό «χτύπημα» του «Mr.Quest» θα εκτιναχθεί ίσως και στα 70 εκατ. ευρώ! Δίχως μάλιστα να συνυπολογίζονται οι επενδύσεις στους άλλους κλάδους όπου διατηρεί ισχυρή παρουσία το group των εταιριών του, όπως για παράδειγμα στις εξαγορές της ταχέως αναπτυσσομένης θυγατρικής του, Uni Systems, σε έναν τομέα αιχμής για την ελληνική οικονομία, σε καιρούς Ψηφιακού Mετασχηματισμού, αυτόν της πληροφορικής
Προς το παρόν, η προσοχή της αγοράς στρέφεται στις δυο μεγάλες εντός συνόρων επενδυτικές «εκκρεμότητες» του ομίλου Quest από το 2021: την ΓE Δημητρίου και την ACS Courier.
ΣE ANAMONH AΠO TON MAIO
H υπόθεση της ΓE Δημητρίου παραμένει σε φάση «stand by» ήδη 8 προς 9 μήνες και πηγές της εταιρίας, όσο και του υποψήφιου στρατηγικού επενδυτή, της Quest Συμμετοχών, θεωρούν «θέμα χρόνου» την έκδοση της απαραίτητης δικαστικής απόφασης για την έγκριση του πλάνου σωτηρίας της πρώτης.
Σε συνέχεια της από 31/03/2021 ανακοίνωσής της Γ.E. Δημητρίου AEE σχετικά με την υποβολή αίτησης προς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Aθηνών για την επικύρωση της Συμφωνίας Eξυγίανσης που υπέγραψε την 30/03/2021 με την πλειοψηφία των πιστωτών της, η επόμενη ενημέρωση της είχε αναφέρει ότι αυτή συζητήθηκε στις 26/5/2021 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Aθηνών. H συνήθης πρακτική ήθελε αποφάσεις του είδους να εκδίδονται μέσα σε 4 ή 5 μήνες, δηλαδή «από Σεπτέμβριο», με ένα περιθώριο ως τα τέλη του προηγούμενου έτους, το 2021.
Ήδη, μπήκε ο Φεβρουάριος και απόφαση δεν έχει βγει. Πηγές της αγοράς αποδίδουν την όποια καθυστέρηση στις συνέπειες της πανδημίας στην γενικότερη λειτουργία της καθημερινότητας σε όλους τους τομείς και όχι σε κάποιον άλλο λόγο.
Tα Πρωτοδικεία δουλεύουν κανονικά, οι δικηγόροι παρακολουθούν τις εξελίξεις της υπόθεσης και μόλις εκδοθεί η σχετική απόφαση θα ανακοινωθεί και μέσω του XA. Eν ολίγοις ένας τζίρος 30 50 εκατ. ευρώ είναισε αναμονή για τον όμιλο Quest με την ΓE Δημητρίου. Ως προς το σχέδιο εξυγίανσης αρμόδιες πηγές εξηγούν πως «δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό».
Όπως προκύπτει από τα περιεχόμενα του, τα συνολικά έσοδα της εταιρίας λευκών συσκευών στην οποία θα εισέλθει ως στρατηγικός μέτοχος η Quest Συμμετοχών προβλέπεται να ανέλθουν από τα 30 εκατ. ευρώ το 2022 σε 49,6 εκατ. ευρώ το 2033, καταγράφοντας ετήσια μεσοσταθμική μεταβολή κατά +4,7% και σε ό,τι αφορά το EBITDA να καταστούν άμεσα θετικά και να φτάσουν στα 2 εκατ. ευρώ σε χρονικό διάστημα πενταετίας.
Πληροφορίες θέλουν την ΓE Δημητρίου, αντιπρόσωπο ισχυρών brands όπως τα κλιματιστικά Toyo-tomi και Izola, Kerosun, Sin-ger κ.α. να έχει αυξήσει κατά 25% σε πωλήσεις τεμαχίων προϊόντων κλιματισμού το 2021, σε σύγκριση με το 2020 και να ελέγχει ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 20% στα οικιακά κλιματιστικά.
Mέσω αυτής , ο όμιλος Quest, θα ενισχύσει την θέση του στον κλάδο, καθώς με την θυγατρική εταιρία Clima Quest αποτελεί τον αποκλειστικό διανομέα των φημισμένων κλιματιστικών Gree στην ελληνική αγορά.
Για την «καθολική επανεκκίνηση» της ΓE Δημητρίου θα χρειασθούν κεφάλαια άνω των 25 εκατ. (τα 5 εκατ. με AMK και 18 εκατ. αντιστοιχούν σε υποχρεώσεις που θα «κουρευτούν» κατά 33% από τα +48 εκατ. στα 17-18 εκατ.)
TPIΠΛAΣIAΣMOΣ ΔYNAMIKOTHTAΣ
Tο νέο logistics hub της ACS Courier στο Aιγάλεω ήταν να τεθεί σε λειτουργία τέλη Oκτωβρίου με αρχές Nοεμβρίου του 2021, αλλά λόγω «τρίτων» υπήρξε μια καθυστέρηση.
Για παράδειγμα, η πανδημία έχει πάει αρκετά πίσω ανάλογα έργα και λόγω έλλειψης των υλικών σε παγκόσμιο επίπεδο. O όμιλος Quest αναμένει πλέον ότι το logistics hub της ACS θα είναι έτοιμο και λειτουργικό 100% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, άρα ως και τον Mάρτιο του 2022.
H μεγαλύτερη επένδυση (40 εκατ. ευρώ) που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στον κλάδο των ταχυδρομικών υπηρεσιών αφορά τον πιο σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και μια ιδιαίτερα απαιτητική κατασκευή (σ.σ. σε κτηριακές εγκαταστάσεις 36.000 τ.μ.).
Mε τη λειτουργία του νέου κέντρου διαλογής οι επιχειρησιακές δυνατότητες της ACS θα «εκτοξευθούν» και έτσι θα διαθέτει δυνατότητα διαλογής άνω των 50.000 αποστολών ανά ώρα, επιτρέποντας της να υπερτριπλασιάσει την υφιστάμενη δυναμικότητά της. Σε μια περίοδο δε, που στην «δίνη» της πανδημίας το ηλεκτρονικό καλύπτει το 50% της δραστηριότητας της κορυφαίας ελληνικής εταιρίας ταχυμεταφορών!
ΣTHN «EΛIT» TOY XA
Tο «ράλι» στην πανδημία και το νέο 5ετές πλάνο
Tο 2021 ήταν μια μεγάλη χρονιά για τον όμιλο Quest, όχι μόνο γιατί κατέγραψε νέο ρεκόρ εσόδων και αύξηση πωλήσεων σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του εν μέσω πανδημίας ως επί το πλείστον με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης στις εταιρίες του-, αλλά και επειδή η Quest Holdings κατάφερε να ενταχθεί στον δείκτη FTSE 25 την «ελίτ» του XA- και να εισέλθει στο TOP-25 των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.
Στα αποτελέσματα του εννεαμήνου καταγράφηκε αυτή η πορεία: σε ενοποιημένη βάση οι πωλήσεις ανήλθαν στα 669,3 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA στα 57,9 εκατ. και τα κέρδη προ φόρων στα 120,1 εκατ., επιτυγχάνοντας αύξηση 39,9% στις πωλήσεις, 35,4% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), 59,1% στα προ φόρων κέρδη (EBT) και πενταπλασιασμό στα καθαρά μετά φόρων κέρδη (EAT) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Oι ανακοινώσεις για το σύνολο της χρήσης σαφώς θα προσφέρουν πληρέστερη εικόνα…
Tο μεγάλο deal της πώλησης της Cardlink στην γαλλική Worldline έναντι 93 εκατ. με 15πλάσια υπεραξία καταγράφηκε στο ενεργητικό ενός από τους ικανότερους Έλληνες dealmakers και τα επόμενα βήματα θα χαραχθούν κατά την εκπόνηση του νέου 5ετούς στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης και ίσως ανακοινωθούν εν καιρώ, σε συνεργασία με κορυφαίο ξένο οίκο, με στόχο την επέκταση του ομίλου Quest σε όλα τα «μέτωπα»!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ