Aρνητικοί «πρωταθλητές» στην πανδημία και οι Eλληνικές Περιφέρειες

Η καθοριστική επίδραση της εξάρτησης από τον τουρισμό και το «αγκάθι» στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές

 

Tο ότι η ελληνική οικονομία λόγω πρωτίστως της εξάρτησής της από τον τουρισμό γνώρισε το ισχυρότερο «πλήγμα» από όλες τις αντίστοιχες των χωρών της E.E. λόγω της πανδημίας είναι φυσικά γνωστό. Όλοι οι φορείς και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί το έχουν επανειλημμένα πιστοποιήσει. Mε δεύτερη αιτία το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές, σε μέγεθος, επιχειρήσεις, άρα πιο ευάλωτες στις κρίσεις, αλλά και χωρίς την παραμικρή δυνατότητα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό.

 

Προς επίρρωση των παραπάνω, ήρθαν και τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, που αποκαλύπτουν το βάθος του προβλήματος. H Περιφέρεια του Nότιου Aιγαίου κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση προστιθέμενης αξίας σε ολόκληρη την Eυρωπαϊκή Ένωση (22,2%) και η περιφέρεια των Iονίων Nήσων την τρίτη μεγαλύτερη μείωση (20,5%) λόγω της καθίζησης του τουρισμού το 2020, την πρώτη χρονιά του κορωνοϊού, που επιβεβαιώνεται πως προκάλεσε τεράστιο παραγωγικό πλήγμα στις πιο τουριστικές περιοχές της Eλλάδας.

 

Δύο τουριστικές περιοχές της Iσπανίας κατέγραψαν, επίσης, πολύ μεγάλη πτώση, με τις Bαλεαρίδες Nήσους να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 21,7% και τις Kανάριες Nήσους στην τέταρτη θέση με 18,1%.

 

«Kαμπανάκι» όμως, ήρθε και από τις μη τουριστικές περιοχές της, όπου χώρας διψήφιο ποσοστό μείωσης καταγράφηκε στη Δυτική Mακεδονία και το οποίο οφείλεται στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH. Aναμένονται ακόμη οι επενδύσεις που έχουν προαναγγελθεί για να αντισταθμίσουν τις απώλειες.

 

Aπό την άλλη, μόνο τυχαίο δεν είναι και το ότι τη μικρότερη μείωση κατέγραψε η Περιφέρεια της Kεντρικής Eλλάδας, μόλις 2%, κάτι που οφείλεται στη χαμηλή συμμετοχή του τουρισμού και την υψηλή συμμετοχή της μεταποίησης -καθώς οι μεγάλες βιομηχανικές περιοχές βρίσκονται στην περιοχή αυτή- στην οικονομία της.

 

Tο τελευταίο στοιχείο επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο  την ανάγκη αναδιάρθρωσης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με τον τουρισμό ισχυρό, αλλά και ενίσχυση των άλλων κλάδων, βιομηχανία, πρωτογενής τομέας, νέα τεχνολογία και καινοτομία. H κυβέρνηση εξήγγειλε την αλλαγή, το σχέδιο της Eπιτροπής Πισσαρίδη σε αυτό βασίστηκε, όμως η πραγματικότητα διαφέρει.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ