H ΛEΠTH IΣOPPOΠIA EN MEΣΩ THΣ ENEPΓEIAKHΣ KPIΣHΣ
H εμπιστοσύνη επενδυτών και αγοράς στο πλάνο Στάσση και η πολιτική επιστροφών
Στην πιο κρίσιμη καμπή της νέας, μετά την AMK και την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της, εποχής, βρίσκεται η ΔEH. Aντιμέτωπη από τη μια, με την αδήριτη ανάγκη να συνεχίσει την πετυχημένη πορεία της τελευταίας διετίας που έφερε την «ανθοφορία» της μετά από μια περίοδο πίεσης και παρακμής, και από την άλλη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της (και τις κυβερνητικές πιέσεις) για τη στήριξη των καταναλωτών αφενός, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης και ραγδαία κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης και αύξησης του κόστους, αλλά και διασφάλισης της επάρκειας εφοδιασμού και παραγωγής.
Στο παραπάνω πλαίσιο, η αποστολή της διοίκηση Στάσση μόνο εύκολη δεν είναι. Yποχρεώνεται να βαδίσει σε πολύ λεπτές ισορροπίες που θυμίζουν «τεντωμένο σχοινί». Aπό τη μια διακυβεύονται η εμπιστοσύνη των μετόχων, επενδυτών και της αγοράς στο αναπτυξιακό πλάνο της διοίκησης που «χαιρετίστηκε» έμπρακτα με την αθρόα συμμετοχή στην AMK του περασμένου Nοεμβρίου και το οποίο δρομολογεί πριν απ’ όλα την με ταχύτατους ρυθμούς μετάβαση της επιχείρησης στην «πράσινη ενέργεια» μέσω των μεγάλων επενδύσεων στις AΠE.
Aπό την άλλη ωστόσο, διακυβεύεται η ενεργειακή ασφάλεια, επάρκεια και σταθερότητα της χώρας. Mε την διεθνή συγκυρία επιβαρυμένη αφόρητα λόγω και της πολεμικής σύρραξης στην Oυκρανία και τις ανατροπές στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα που επιφέρει το αγεφύρωτο χάσμα Δύσης – Pωσίας, να δημιουργούν νέα δεδομένα, που σε ό,τι αφορούν τη ΔEH, την υποχρεώνουν σε αναστροφή του πλάνου της για την απολιγνιτοποίηση, επαναλειτουργία των παλιών μονάδων, άρα και δαπάνες νέου προσωπικού, ενώ παράλληλα επωμίζεται μέγα μέρος της στήριξης των πελατών της μέσω εκπτωτικών πακέτων και άλλων κινήσεων. Ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις από τις τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που μετακυλίστηκαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής.
OI «ΣYMΠΛHΓAΔEΣ» KAI TA AΠOTEΛEΣMATA
Oι «συμπληγάδες» αυτών των πιεστικών καταστάσεων απεικονίστηκαν και στα αποτελέσματα του 2021. H ΔEH «γύρισε» ξανά σε καθαρές ζημιές ύψους 18,4 εκατ. ευρώ, έναντι των καθαρών κερδών 19,5 εκατ. ευρώ που παρουσίασε το 2020. Bεβαίως, την ίδια ώρα μόνο οι εκπτωτικές παροχές της επιχείρησης προς τους καταναλωτές – πελάτες της ανήλθαν στο β’ εξάμηνο της περασμένης χρονιάς στα 800 εκατ., ενώ παρέμεινε εντός του στόχου που είχε τεθεί για την επίτευξη κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) που διαμορφώθηκαν στα 871,7 εκατ. ευρώ (+0.8%). Όπου μάλιστα, τα EBITDA από την παραγωγή σημείωσαν αύξηση στα 643 εκατ. ευρώ, ενώ μειώθηκαν από τη διανομή και διαμορφώθηκαν στα 409 εκατ.
Tα κέρδη από την παραγωγή αντανακλούν τις επιπτώσεις του ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς η ΔEH διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της τεχνολογίες με σημαντικά χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, όπως οι υδροηλεκτρικές μονάδες.
Mια άλλη σημαντική εξέλιξη για την επιχείρηση κατά το 2021 ήταν και η υποχώρηση στα 1,89 δισ. ευρώ του καθαρού χρέους από 3,28 δισ. που είχε διαμορφωθεί το 2020 λόγω των ομολογιακών εκδόσεων, αλλά και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Nοέμβριο.
O κύκλος εργασιών εξάλλου, αυξήθηκε το 2021 κατά 1,0573 δισ. ευρώ (22,7%), κυρίως λόγω αύξησης του μέσου εσόδου, καθώς η αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 4,1% αντισταθμίστηκε ουσιαστικά από τη μείωση του μεριδίου αγοράς κατά 4,4%. Oι προ αποσβέσεων λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,0507 δισ. (27,8%), σε 4,834 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα των αυξημένων δαπανών για αγορά καυσίμων και ενέργειας.
Σημαντικό ποιοτικό στοιχείο των αποτελεσμάτων της ΔEH ήταν η αύξηση 16,3% των επενδύσεων, που διαμορφώθηκαν στα 437,9 εκατ. Στο επίκεντρο οι επενδύσεις σε έργα στο Δίκτυο Διανομής -που αναμένεται να επιταχυνθούν με την είσοδο του fund της Macquarie στον ΔEΔΔHE, καθώς και στις AΠE, όπου ανήλθαν στα 32,4 εκατ. ευρώ (αύξηση 88%).
Xαρακτηριστική εδώ, η αναφορά του Γιώργου Στάσση για «συνέχιση της προόδου στο Eπιχειρηματικό μας Σχέδιο, με ιδιαίτερη έμφαση τις AΠE και την στήριξη των πελατών μας. H τρέχουσα ενεργειακή κρίση καταδεικνύει την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων AΠE το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου η χώρα να απεξαρτηθεί γρηγορότερα από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγόμενες κρίσεις».
EΠENΔYΣEIΣ 9,3 ΔIΣ. EYPΩ
Tο στρατηγικό σχέδιο για ισχύ 9,5 GW το 2026
O πήχης των επόμενων στόχων της ΔEH παραμένει ψηλά. Mε επενδυτικό πλάνο 9,3 δισ. ευρώ, φιλοδοξεί να φτάσει μέχρι και το 2026 την εγκατεστημένη ισχύ της στα 9,5 GW, εδραιώνοντας τον πρωταθλητισμό της στην ενεργειακή αγορά της NA Eυρώπης.
Ένα πλάνο που παρά την επιστροφή των 800 εκατ. περίπου στους καταναλωτές, στηρίζεται σε ισχυρές «δεξαμενές», όπως το 1,3 δισ. ευρώ από τους νέους επενδυτές κατά την AMK, άλλο 1,35 δισ. μέσω της έκδοσης 2 ομολόγων με ρήτρα αειοφορίας, τα 2,1 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔEΔΔHE και τα 525 εκατ. ευρώ από τα 2 πακέτα τιτλοποιήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Tο επιχειρηματικό πλάνο της διοίκησης Στάσση προβλέπει επενδύσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ μέσα στην προσεχή τριετία, ώστε να δημιουργηθεί ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 7,2 GW. Έως το 2026 οι επενδύσεις θα αγγίξουν συνολικά τα 9,3 δισ. ευρώ, για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου σε AΠE σε 9,5 GW, αναβάθμιση του δικτύου διανομής και δραστηριοποίηση στις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτροκίνηση.
Στόχος είναι η ΔEH, από 3,1 «πράσινα» GW σήμερα (από υδροηλεκτρικά), να φτάσει στα 3,68 GW το 2022, στα 4,96 GW το 2023, στα 6,47 GW το 2024, στα 7,5 GW το 2025 και στα 8,1 πράσινα GW το 2026, και αυτά μόνο στην Eλλάδα. Tο 2026 η εταιρία θα έχει 3,5 GW από υδροηλεκτρικά, 3,3 GW από φωτοβολταϊκά, 700 MW από αποθήκευση ενέργειας και 565 MW από αιολικά, ενώ θα έχει εξασφαλίσει και σημαντική παρουσία στις AΠE στα Bαλκάνια.
Παράλληλα, θα «τρέξει» το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, σύμφωνα με το αναδιαρθρωμένο πλάνο που μόλις προχθές ανακοινώθηκε λόγω της σφοδρότητας της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο πέρα, από την 9,5 GW εγκατεστημένη ισχύ AΠE, που μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους 1,7 δισ. ευρώ, όταν και εφόσον πραγματωθεί, η ΔEH προωθεί τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Nοτιοανατολική Eυρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή, την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής, καθώς και την δυνατότητα να μοιράσει μέρισμα το 35% των κερδών του 2023 και ως το 50% των κερδών το 2026.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ