Κέρδη ρεκόρ σημείωσε η εταιρεία Siemens για το χρηματοοικονομικό έτος 2011(η δωδεκάμηνη χρήση έληξε στο τέλος Σεπτεμβρίου), παρά την παγκόσμια οικονομική δυσμένεια.
Στα 9,1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συνολικά κέρδη της εταιρείας, ενισχυμένα κατά 36%, ενώ τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες έφτασαν τα 7 δισ. ευρώ. Αύξηση σημειώθηκε και στα έσοδα και στις νέες παραγγελίες. Τα έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν 7%, φτάνοντας στα 73,5 δισ. ευρώ., ενώ η αξία των νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στα 85,6 δισ. ευρώ ενισχυμένη κατά 16%.
Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της Siemens AG κ. Peter Loescher: «Παρά το ασταθές οικονομικό περιβάλλον, ολοκληρώσαμε το χρηματοοικονομικό έτος με λειτουργικά αποτελέσματα ρεκόρ. Με τη νέα οργανωτική μας δομή, η οποία διακρίνεται πλέον σε τέσσερις τομείς, οι επιχειρησιακές μας δραστηριότητες συνδέονται ακόμη πιο άμεσα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πελατών μας. Είμαστε κατάλληλα τοποθετημένοι για να επιτύχουμε ήπια ανάπτυξη των εσόδων το χρηματοοικονομικό έτος 2012 και για να ξεπεράσουμε το φράγμα των 100 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα».
Υπενθυμίζεται ότι η Siemens μετά από δικαστικές έρευνες που διήρκεσαν 2 χρόνια, τιμωρήθηκε για παραπτώματα διαφθοράς δημόσιων λειτουργών σε ΗΠΑ και Γερμανία με πρόστιμο 1,2 δισ. ευρώ και γενικότερα πλήρωσε το 2009 πάνω από 2 δισ. ευρώ για να «καθαρίσει» τη φήμη της.
Το αντίκτυπο της διαφθοράς πάντως σε μερικές χώρες ακόμη «σκιάζει» τις επιδόσεις των θυγατρικών, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα, όπου ο τζίρος της θυγατρικής από 900 εκατ. ευρώ το 2004 έχει υποχωρήσει κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ και εμφανίζει μεγάλες ζημίες αφού έχει αποκλειστεί ανεπίσημα από τους μεγάλους διαγωνισμούς έργων. Η νέα διοίκηση προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με ιδιώτες πελάτες και το δημόσιο και στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία θα καταθέσει προσφορά μαζί με τη μητρική για το έργο που έχει προκηρύξει η ΔΕΗ ύψους 600 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία Φωτοβολταικού Πάρκου στην Κοζάνη αλλά και για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταικών συστημάτων.
Στον τομέα Βιομηχανίας, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 9%, φτάνοντας τα 32,9 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στα 37,6 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας ετήσια ανάπτυξη 24%. Η παραγγελία αμαξοστοιχιών ICx από την Deutsche Bahn, αξίας 3,7 δισ. ευρώ, ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της εταιρείας, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση του όγκου των παραγγελιών. Τα κέρδη του τομέα αυξήθηκαν κατά 36%, φτάνοντας τα 3,6 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα του τομέα Ενέργειας αυξήθηκαν κατά 8%, φτάνοντας στα 27,6 δισ. ευρώ ενώ οι νέες παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 15%, στα 34,8 δισ. ευρώ. Ο τομέας σημείωσε υψηλή κερδοφορία, της τάξης των 4,1 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας ανάπτυξη σχεδόν 25% σε ετήσια βάση.
Τα έσοδα και οι νέες παραγγελίες του τομέα Υγείας αυξήθηκαν ελαφρώς σε σχέση με το προηγούμενο χρηματοοικονομικό έτος, φτάνοντας στα 12,5 δισ. ευρώ και στα 13,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Τα κέρδη του τομέα διπλασιάστηκαν, φτάνοντας στα 1,3 δισ. ευρώ.
Με την έναρξη του χρηματοοικονομικού έτους 2012 (1η Οκτωβρίου 2011) ξεκίνησαν και οι δραστηριότητες του νέου τομέα Υποδομών και Αστικών Κέντρων.
Το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων που θα γίνει τον Ιανουάριο του 2012 τη διανομή μερίσματος 3 ευρώ ανά μετοχή έναντι 2,7 ευρώ που δόθηκαν για το προηγούμενο χρηματοοικονομικό έτος.
Στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2011, η εταιρεία είχε στο δυναμικό της περίπου 360.000 εργαζομένους στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της σε όλο τον κόσμο.