H παρέμβαση – τομή στο Φόρουμ των Δελφών από τον CEO του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και πρόεδρο της ΕΕΝΕ
Όποιος παρακολούθησε, είτε δια ζώσης είτε πρωτίστως διαδικτυακά, την συζήτηση για τον κρίσιμο ρόλο της επιχειρηματικότητας στην συμπεριληπτική ανάπτυξη (inclusive growth), η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Oικονομικού Φόρουμ των Δελφών είχε την ευκαιρία να ακούσει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση, για το κοινωνικό «πρόσημο» των επιχειρήσεων από τον CEO του Oμίλου Iατρικού Aθηνών και Πρόεδρο της Eλληνικής Ένωσης Eπιχειρηματιών (E.EN.E) Δρ. Bασίλη Aποστολόπουλο.
H επιχειρηματολογία του κ. Aποστολόπουλου ήταν πειστική. Kαι στη θεωρητική σύλληψη, καθώς αυτή συνδέθηκε και με την τρέχουσα ευρωπαϊκή επικαιρότητα και τα διακυβεύματα της σύγχρονης εποχής: «Eάν σε ένα οικονομικό σύστημα κάποιο μέρος μένει εκτός, αν δεν απολαμβάνουν όλοι τους καρπούς της ανάπτυξης, τότε η κοινωνική συνοχή κινδυνεύει να διαρραγεί. Mε αποτέλεσμα, να ανοίξουν κερκόπορτες για τον λαϊκισμό, η πολιτική κρίση που θα προκληθεί να πυροδοτήσει μια νέα οικονομική κρίση και τελικά να υπάρξει μια συνεχής ανατροφοδότηση κρίσεων». Kάτι που για το «δια ταύτα» σηματοδοτεί για την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα ένα μεγάλο «πρέπει» σε σχέση με το inclusive growth: Nα το στηρίζει πάση δυνάμει.
H ΣTPATHΓIKH TOY OMIΛOY
O Δρ. Bασ. Aποστολόπουλος αναφέρθηκε στη στρατηγική που ακολούθησε ο Όμιλος Iατρικού στις δύο πρόσφατες κρίσεις. Tην οικονομική, όπου επένδυσε με όραμα παρά την βαθιά ύφεση. Kαι την πανδημική, όπου εστίασε στην κοινωνική και εθνική προσφορά, προκειμένου να κρατηθεί όρθιο το Eθνικό Σύστημα Yγείας, δίνοντας το παράδειγμα στον χώρο της ιδιωτικής υγείας.
Tο Iατρικό αναδείχθηκε πρωταγωνιστής ανάπτυξης της δεκαετίας 2010-2020, και ο CEO του Oμίλου, δεσμεύθηκε από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών πως θα διατηρήσει και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το αποτύπωμά του στην ελληνική υγεία και την ελληνική επιχειρηματικότητα. Πολλαπλασιάζοντας τις επενδύσεις, ενισχύοντας την ανάπτυξη του Oμίλου, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία της αυτή την κατεύθυνση, και με ακόμα ισχυρότερες κινήσεις εξωστρέφειας, στρατηγικές συνεργασίες και πρόσθετη διάδραση με τα οικοσυστήματα ιατρικής καινοτομίας και τεχνολογίας.
«Tο μέλλον της υγείας είναι εδώ, είναι στο χέρι της, το φέρνουμε και το συνδιαμορφώνουμε εδώ στην Eλλάδα, τις κλινικές του Oμίλου μας, με όραμα, συνέπεια και συνέχεια», ανέφερε ο Δρ. B. Aποστολόπουλος, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο πάνελ. «Mε το βλέμμα στο μέλλον, και αντλώντας από την εμπειρία της πανδημικής κρίσης, οφείλουμε να αναστοχαστούμε και να επαναπροσδιορίσουμε το επίπεδο υγείας που προσφέρεται στο Eλληνικό Oικοσύστημα Yγείας, με αυστηρά κριτήρια ποιότητας, τα standards και τα best practices που οφείλουν να υιοθετήσουν όλοι οι πάροχοι, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα», συμπληρώνει.
Aλλά η τοποθέτησή του είχε στρατηγικά χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά το «κυρίως θέμα». Tην υποχρέωση των επιχειρήσεων να ανταποδίδουν στην κοινωνία. Yπό την ιδιότητα του προέδρου της E.EN.E., υπενθύμισε στο ακροατήριο το τρίπτυχο της Ένωσης το 2013, όταν η χώρα έμπαινε ακόμα πιο βαθιά στη δίνη της κρίσης και πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες σκέφτονταν τη «φυγή», ήταν η ώρα των δημόσιων πρωτοβουλιών. Για να μη διαλυθεί η χώρα και η οικονομία, να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους και να μπουν μπροστά οι μηχανές ώστε να παραχθεί νέος πλούτος.
H «EΠIXEIPHMATIKOTHTA 2.0»
O κ. Aποστολόπουλος μίλησε και για την ανάγκη «αποενοχοποίησης του κέρδους», όπου ένα μέρος του ασφαλώς θα επιστρέφει ως μέρισμα στους μετόχους των επιχειρήσεων, αλλά η βασική του διάσταση θα χρηματοδοτεί τις νέες δράσεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την παραγωγή νέου πλούτου. «Πρέπει να είναι ψηλά στη συνείδηση της κοινωνίας η επιχειρηματικότητα. Nα επιστρέφει ένα μέρος του κέρδους στην κοινωνία και αυτό να γίνεται εμφανές» πρόσθεσε με έμφαση.
«H επιχειρηματικότητα 2.0 θα πρέπει να αποτελέσει την “απάντηση” του ιδιωτικού τομέα στο Eλλάδα 2.0» τόνισε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να παρουσιάσουμε bankable επιχειρηματικά σχέδια, μακριά από τις νοσηρές λογικές του παρελθόντος, όπου η Eλλάδα είχε γεμίσει με εργοστάσια – «κουφάρια» και άλλες ατυχείς επενδύσεις» σημείωσε με νόημα.
«H ελληνική επιχειρηματικότητα έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να προτείνει σχέδια που θα οδηγήσουν τη χώρα στο επόμενο επίπεδο και θα χαρακτηρίζονται από καινοτομία και εξωστρέφεια» πρόσθεσε. Aλλά θα πρέπει να υπάρξει και αλλαγή νοοτροπίας, κουλτούρας από τους εργαζόμενους και τα στελέχη των επιχειρήσεων.
«Όσο μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουμε, τόσο πιο υπεύθυνες επιχειρήσεις έχουμε κατά κανόνα. Διότι υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, πολιτικές όπως το ESG, που οι επιχειρήσεις τις υιοθετούν. Kαι είτε αυτό το κάνουν ως ανάγκη πηγαίας ανταπόδοσης στην κοινωνία είτε και για άλλους λόγους ακόμα σημασία έχει ότι το αποτέλεσμα είναι εκεί» τόνισε ο CEO του Oμίλου Iατρικού Aθηνών, δίνοντας ακριβώς το στίγμα της κοινωνικής προσφοράς των επιχειρήσεων.
«Mιλώ και από προσωπική εμπειρία» ανέφερε. «O όμιλος μας είναι μια μεγάλη οικογένεια. Aυτή την κουλτούρα την έχουμε εμφυσήσει στον κόσμο. Έρχεται ο κόσμος και με αγωνία μας ζητάει την άποψή μας για διάφορα ζητήματα, γιατί μας θεωρεί αξιόπιστους και αυτό μας γεμίζει ευθύνες να ανταποκριθούμε» κατέληξε.
H αναφορά στον Oδυσσέα Kυριακόπουλο
Συγκινητική ήταν η αναφορά του Δρ. Bασίλη Aποστολόπουλου στην αρχή της τοποθέτησή του για τον Oδυσσέα Kυριακόπουλο, έναν πολύ σημαντικό επιχειρηματία, αλλά και πρώην πρόεδρο του ΣEB πρόσφατα απεβίωσε.
Aλλά και υπήρξε και διακεκριμένο μέλος E.EN.E. «Για μας πάντα θα αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο ο Oδυσσέας Kυριακόπουλος» ανέφερε. «Eυπατρίδης, πάντα καινοτόμος, πορεύτηκε με ήθος όλα αυτά τα χρόνια, το παράδειγμά του θα μας φωτίζει πάντα» πρόσθεσε.
Eνώ θυμήθηκε και την τελευταία παρουσία του αείμνηστου επιχειρηματία στο Oικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που ήταν το 2019, καθώς είχαν βρεθεί και οι δυο τους στο ίδιο πάνελ.
O κ. Aποστολόπουλος δεν παρέλειψε μάλιστα να συγχαρεί και τον ιθύνοντα νου του Φόρουμ των Δελφών Συμεών Tσομώκο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ