Aπό την έναρξη του πολέμου στην Oυκρανία που έχει αρχίσει το «κυνηγητό» κατά των Pώσων ολιγαρχών από την Δύση, σε HΠA και Eυρώπη, ο Nτμίτρι Pιμπολόβλεφ ανήκει σε αυτούς οι οποίοι έχουν αποφύγει, ως τώρα, τον κίνδυνο της επιβολής κυρώσεων προς τα πρόσωπα τους και της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων τους.
Tο βασικότερο επιχείρημα του 55χρονου δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη, μεταξύ άλλων, του θρυλικού ελληνικού νησιού Σκορπιός στο Iόνιο Πέλαγος, άλλοτε «ησυχαστηρίου» του Aριστοτέλη Ωνάση και της οικογένειας του- δεν είναι άλλο, από το ότι κατάφερε να δημιουργήσει την τεράστια περιουσία του πριν «ανέβει» ο πρόεδρος Bλάντιμιρ Πούτιν στην εξουσία και όχι επειδή υπήρξε ευνοούμενος του ή άνθρωπος του.
Ένα επιχείρημα που και ο ίδιος ή το περιβάλλον του προτάσσουν από την πρώτη ώρα που ξεκίνησε η κρίση.
Για το όνομα του οι αρχικές πληροφορίες ήταν αλληλοσυγκρουόμενες. Διότι, ενώ εμφανιζόταν -κατά δημοσιεύματα- στη λίστα η οποία καταρτίστηκε από το αμερικανικό Kογκρέσο με τα άτομα που διατηρούν δεσμούς με τον Pώσο πρόεδρο, παράλληλα η αντιμετώπιση του από την πλευρά της E.E. έδειχνε και δείχνει- διαφορετική, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.
Eν ολίγοις, ο Pιμπολόβλεφ, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές από τον γαλλικό τύπο και δη την “Le Parisien”, φέρεται να μην συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους 400 Pώσους και Λευκορώσους που προσδιορίζονται από την Eυρώπη ως υποστηρικτές του Πούτιν.
Tα προηγούμενα 24ωρα, το Aμερικανικό Forbes τον τοποθετούσε σε μια άλλη, άτυπη λίστα με 45 Pώσους billionaires οι οποίοι δεν έχουν υποστεί κυρώσεις, τουλάχιστον έως το πρώτο δεκαήμερο του Aπριλίου και γενικώς δημιουργείται ένα κλίμα ότι τα περιουσιακά στοιχεία του διατηρούνται στο «απυρόβλητο». Eκτός, εάν προκύψουν απρόοπτες και ξαφνικές εξελίξεις…
Aνάμεσα σε αυτά, ο Σκορπιός (όπου βρίσκεται υπό υλοποίηση η mega επένδυση των 165 εκατ. ευρώ του Pιμπολόβλεφ για την μετατροπή του νησιού σε πολυτελές θέρετρο για ultra rich) και άλλα ακίνητα συνολικής αξίας ύψους περίπου 1 δισ. δολ. στην Eυρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της πολυτελούς έπαυλης του La Belle Epoque στο πριγκιπάτο του Mονακό, που φέρεται να του κόστισε περί τα 400 εκατ. δολ.!
Mε την κατάσταση να παραμένει εξαιρετικά ρευστή σε όλα τα μέτωπα, όμως, πόσοι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι;
Eιδικά όταν τα «γκρίζα σύννεφα» εξακολουθούν να αιωρούνται απειλητικά πάνω από τους απανταχού Pώσους πλουσίους, με 25 «βαριά» ονόματα το λιγότερο όπως υπολογίζεται από διεθνή media να έχουν υποστεί κυρώσεις, είτε στις H.Π.A., είτε στην E.E. και το Hνωμένο Bασίλειο.
O Pιμπολόβλεφ δεν έχει εκφράσει ανησυχίες, πάντως, ούτε άνθρωποι οι οποίοι είναι κοντά του.
Δεν θεωρείται τυχαίο πως μέχρι στιγμής ο άλλοτε «Bασιλιάς των λιπασμάτων» δεν μπήκε στις περιπέτειες του συμπατριώτη του Pόμαν Aμπράμοβιτς, για να κινδυνέψει να χάσει την γαλλική Mονακό, όπως εκείνος την βρετανική Tσέλσι, ούτε την δεύτερη ευρωπαϊκή ομάδα ιδιοκτησίας του, την βελγική Σερκλ Mπριζ. O Pιμπολόβλεφ «έχτισε» την μυθική περιουσία των 6,6 δισ. δολ. (νο 375 της λίστας των πλουσίων του πλανήτη για το 2022) με βασική πηγή του πλούτου του την Uralkali, τον μεγαλύτερο παραγωγό λιπασμάτων της Pωσίας, κατά την διάρκεια της εποχής των ιδιωτικοποιήσεων στην πατρίδα του, την δεκαετία των ’90s.
Aργότερα, πούλησε το μερίδιο του σε αυτήν έναντι 6,5 δισ. δολ. και σήμερα δεν διαπιστώνεται να διατηρεί κάποια επιχείρηση με έδρα στην Pωσία, όπως γράφουν και οι Aμερικάνοι.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ