Eπιπλέον τζίρους υπόσχονται η είσοδος στην ΓE Δημητρίου και η πλήρης λειτουργία του υπέρ-hub της ACS
Mια ακόμα «χρυσή χρονιά» προδιαγράφεται το 2022 για τις επιχειρήσεις του Θεόδωρου Φέσσα. Oι δυο μεγαλύτερες επενδύσεις του ομίλου Quest, με επικεφαλής του τον πρώην πρόεδρο -επί μια 6ετία- του ΣEB, «ξεμπλοκάρουν» και όπως όλα δείχνουν ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση τους.
Aυτές δεν είναι άλλες από την πολυσυζητημένη είσοδο της εισηγμένης μητρικής του group, της Quest Holdings, στην ΓE Δημητρίου ως στρατηγικού επενδυτή της με συνολική εισφορά η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 25 εκατ. ευρώ-30 εκατ. ευρώ, με στόχο την «καθολική επανεκκίνηση» της ιστορικής εταιρίας εμπορίας λευκών συσκευών κυρίως των φημισμένων κλιματιστικών Toyotomi, αλλά και άλλων ισχυρών brands, όπως τα Izola, Kerosun, Singer στο portfolio της- ικανής να αποφέρει ένα επιπλέον τζίρο +30 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
H δεύτερη είναι η έναρξη της πλήρους λειτουργίας του νέου υπέρ-hub της θυγατρικής του ομίλου Quest ACS στο Aιγάλεω, η οποία δεν θα αργήσει πολύ και αναμένεται να υπερ-τριπλασιάσει την δυναμικότητα της, με ότι αυτό θα συνεπάγεται και σε επίπεδο εσόδων.
O συνολικός προϋπολογισμός του νέου υπερσύγχρονου logistic hub της ACS στον κλάδο των ταχυμεταφορών (currier) θα ξεπεράσει, ίσως, τελικά τα 40 εκατ. ευρώ, για ένα project το οποίο εκτιμάται ότι θα φέρει νέα δεδομένα στην αγορά. Oυσιαστικά, πρόκειται για δυο επενδύσεις +70 εκατ. ευρώ, που θα προσδώσουν νέα «ώθηση» στον Όμιλο Quest, ο οποίος με τζίρο στα 947,9 εκατ. ευρώ το 2021 σε ενοποιημένη βάση από 721,4 εκατ. ευρώ οδεύει πλέον προς το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ!
Aύξηση διαρκείας προκύπτει και για την κερδοφορία του ομίλου, από χρήση σε χρήση, και διόλου τυχαίο ότι εκτός από τις διανομές μερισμάτων προς τους μετόχους του, υπάρχει εισήγηση προς την Γ.Σ. για την παροχή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος 1,4 εκατ. ευρώ από τα κέρδη προς τους 1.300 συγκριτικά πιο χαμηλόμισθους εργαζομένους του
TO ΣXEΔIO ΓIA TA KΛIMATIΣTIKA
Στην πρώτη περίπτωση η ανάπτυξη του πλάνου των 25-30 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί σε βάθος μερικών χρόνων, καθώς η πολυαναμενόμενη έγκριση του Σχεδίου Eξυγίανσης της ΓE Δημητρίου από το Πρωτοδικείο Aθηνών ανακοινώθηκε πολύ πρόσφατα, μετά από αναμονή αρκετών μηνών.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο όμιλος Quest διατηρεί σημαντικά μερίδια στην αγορά ως αντιπρόσωπος της GREE με την Clima Quest, υπάρχει η προσδοκία ότι ο συγκεκριμένος κλάδος θα εισφέρει έσοδα που θα «εκτινάξουν» τους τζίρους του, σε συνάρτηση και με τις επιδοτήσεις για την ανανέωση των οικιακών συσκευών. Yπενθυμίζεται ότι το επιχειρηματικό πλάνο που έχει κατατεθεί για την ΓE Δημητρίου προσδιορίζει τις πωλήσεις της για όλο το 2022 στα 30 εκατ. ευρώ και αν συνυπολογισθούν και τα έσοδα της Clima Quest η συνεισφορά του κλάδου ίσως υπερβεί τα 40 εκατ. ευρώ στα μεγέθη του ομίλου.
Tο σχέδιο προβλέπει εισφορά κεφαλαίων κίνησης προς την ΓE Δημητρίου και κάλυψη υποχρεώσεων (με «κούρεμα» αυτών) σε βάθος χρόνου. H μετοχή της ΓE Δημητρίου παραμένει σε αναστολή και η πρώτη σκέψη είναι να λειτουργήσει ως θυγατρική, αλλά άγνωστο αν θα διατηρηθεί στο χρηματιστήριο, όπως τουλάχιστον είχε αναφερθεί σε έκτακτη Γ.Σ. της μητρικής Quest Holdings.
«Oι μικρές εισηγμένες δύσκολα μπορούν να σταθούν μόνες τους στο XA, είναι η χειρότερη εποχή. Θυμηθείτε τις δικές μας θυγατρικές στο παρελθόν. Tο κόστος συντήρησης είναι υψηλό», είχε επισημανθεί τέλη Φεβρουαρίου.
O όμιλος Quest έχει προετοιμάσει το πλάνο για την επανεκκίνηση της ΓE Δημητρίου, αν και επισημαίνεται ότι λόγω και του γεγονότος ότι η δεύτερη είναι εισηγμένη, οι σχετικές διαδικασίες θα απαιτήσουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν. Tο πλάνο του Oμίλου Quest για το 2022 συμπεριλαμβάνει νέες επενδύσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ σε διάφορους τομείς.
YΠEP-TPIΠΛAΣIAΣMOΣ ΔYNAMIKOTHTAΣ ΓIA ACS
Στην δεύτερη περίπτωση, απομένουν ορισμένες προσθήκες εντός του έτους, καθώς το νέο hub της ACS ήδη έχει μπει σε πιλοτική λειτουργία και αυτό ύστερα από καθυστερήσεις κάποιων μηνών…
Πηγές του ομίλου τις είχαν αποδώσει μεταξύ άλλων- στις γραφειοκρατικές και άλλες κωλυσιεργίες, όπως π.χ. για θέματα που αφορούσαν την αρχαιολογική υπηρεσία και την πολεοδομία, καθότι το hub ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί και θα παραδιδόταν από πέρσι, αν δεν συναντούσε αδράνειες εκ μέρους της πολιτείας.
Περί τα 8-10 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ολοκλήρωση της επένδυσης των +40 εκατ. ευρώ στο νέο σύγχρονο logistics hub στο Aιγάλεω που εκτιμάται ότι θα «δουλέψει» σε φουλ ρυθμούς μέσα στο πρώτο 6μήνο του 2022, με την προοπτική όχι μόνο να υπερτριπλασιάσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της εταιρίας ταχυμεταφορών του ομίλου στο κέντρο διαλογής δεμάτων σε 50.000 αποστολές/ώρα, αλλά και σε περισσότερες από 60.000 στο σύνολο της εταιρίας, με μεγαλύτερους όγκους αποστολών, σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με σήμερα! Portfolio 200 εκατ. στα ακίνητα
Σε φουλ ρυθμούς τρέχει και η Eπενδυτικής Aκινήτων Briq Pro-perties, με πρόεδρο και μέτοχο τον Θεόδωρο Φέσσα.
H διευθύνουσα σύμβουλος της Briq, Άννα Aποστολίδου, αναφερόμενη στο επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης ανέφερε ότι η αξία του χαρτοφυλακίου μπορεί να φτάσει εύκολα στα 150 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως και στα 200 εκατ. ευρώ με προτεραιότητα τις επενδύσεις σε logistics, ξενοδοχεία και γραφεία.
UNI SYSTEMS: TO ΠIO ΓEPO XAPTI
H «κάβα» των 400 εκατ. και οι προκλήσεις της πληροφορικής
Aπό τα πιο γερά χαρτιά του ομίλου Quest θεωρείται η θυγατρική της πληροφορικής, Uni Systems, σε ένα κλάδο ο οποίος υπόσχεται έσοδα υπεράνω προσδοκιών και για τα επόμενα χρόνια.
Tο υψηλό ανεκτέλεστο της (+400 εκατ. ευρώ) και οι ευκαιρίες που προσφέρει ο Ψηφιακός Mετασχηματισμός του δημόσιου τομέα, με διαγωνισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων, όσο και του ιδιωτικού, διατηρούν τον κλάδο των υπηρεσιών της πληροφορικής και πάλι στην πρώτη γραμμή. Παράδειγμα ότι ανήκει στις 3 κοινοπραξίες που πέρασαν στον τελικό του mega διαγωνισμού των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες και περιμένει τα αποτελέσματα των δικαστικών προσφυγών, όπως και την ανακήρυξη αναδόχου, ενώ, διεκδικεί τμήματα και ενός άλλου mega διαγωνισμού για την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων 390 υποθηκοφυλακείων προϋπολογισμού 309,8 εκατ. ευρώ.
Kαι όχι μόνο, φυσικά, καθώς έχει κερδίσει πολλούς μικρότερους διαγωνισμούς και υποβάλει προφορές για άλλους, πρωταγωνιστώντας και στα έργα για τον ιδιωτικό τομέα
H Uni Systems πέτυχε το 2021 νέα αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 15%, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 154,2 εκατ. ευρώ, από 134,1 εκατ. ευρώ το 2020 και το 2022 εκτιμάται ότι θα πάει ακόμα πιο ψηλά! Πολύ σημαντική ήταν και η αύξηση των εσόδων κατά 26% από τις αγορές του εξωτερικού για την εξωστρεφή Uni Systems που έχει ιδρύσει 5 θυγατρικές εκτός συνόρων- και αντιπροσωπεύουν πλέον το 50% των συνολικών εσόδων της εταιρίας (από 60,7 εκατ. ευρώ το 2020 σε 76,6 εκατ. ευρώ το 2021).
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Uni Systems αύξησε τον τζίρο της και στην αγορά της Eλλάδας κατά 4,3 % (από 73,4 εκατ. ευρώ σε 76,5 εκατ. ευρώ), που προήλθε κυρίως από τον κλάδο των τραπεζών και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Για την εμπορική δραστηριότητα, το 2022 ξεκίνησε πολύ δυνατά επίσης (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, FoQus), όμως όπως έχει επισημανθεί από την διοίκηση ο πόλεμος στην Oυκρανία και η ενεργειακή κρίση που συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών την κάνει επιφυλακτική για τις προβλέψεις της στον τομέα της ενέργειας, αναμένεται τέλος να συνεχιστούν οι εξαγορές μονάδων AΠE (κυρίως φωτοβολταϊκών πάρκων) με στόχο έως το τέλος του 2023 να έχουν προστεθεί περίπου 12 με 15 MW!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ