Mε αξιοποίηση του ταμείου, ενδεχόμενο «κλείδωμα» των δανειακών υποχρεώσεων, αλλαγή προϊοντικού μείγματος και διαχείριση μέσω αντιστάθμισης του ενεργειακού κόστους συνιστούν το καρέ άμυνας των Πλαστικών Θράκης στην περίοδο έντονης αβεβαιότητας.
H στρατηγική της διοίκησης, της θρακιώτικης εταιρίας που προέβλεψε και αξιοποίησε στο έπακρο την κρίση λόγω Covid-19 με αποτέλεσμα την εκτίναξη των οικονομικών μεγεθών της και την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές (την 2ετία 2019-2020) είναι αυτή που λίγο ως πολύ ακολουθείται από αρκετές εισηγμένες αυτή την περίοδο.
Mε μικρή πτώση του κύκλου εργασιών στα 106,3 (από 111,4 εκατ.) με διαχειρίσιμη υστέρηση των προ φόρων κερδών στα 10,7 εκατ. και καθαρό δανεισμό στα 12,4 εκατ. η εταιρία δοκιμάζεται σε ακόμη μία κρίση-αυτή την φορά ενεργειακή/κόστους χρήματος- έχοντας σημαντικά «όπλα» για να ανταπεξέλθει χωρίς καίριες απώλειες.
Mε γεμάτο ταμείο η διοίκηση Xαλιορή αναζητά ευκαιρίες εξαγορών άλλων εταιριών- πρακτική συνήθης σε περιόδους όπως η τρέχουσα- με τα επιτόκια και το κόστος χρήματος να επιβαρύνεται δραματικά το «γύρισμα» και «κλείδωμα» σημαντικού μέρους των δανειακών υποχρεώσεων σε σταθερό επιτόκιο αποτελεί την ενδεικνυόμενη άμυνα απέναντι στην αυξητική τάση που μόνο παροδική δεν θα είναι. Για το πρώτο οδηγός είναι η περίπτωση της Don & Low στην Σκωτία, κίνηση-ματ το 2020, με συγκριτικά οφέλη για την συνέχεια.
Παράλληλα η αλλαγή προϊοντικού μείγματος δίνει την δυνατότητα απορρόφησης της μείωσης των εσόδων από κωδικούς που εκτοξεύθηκαν ελέω Covid-19 (κυρίως μάσκες) αντικατάστασης τους με άλλα λ.χ. εφαρμογές υλικών φιλικών προς τις περιβαλλοντικές οδηγίες της Kοινότητας. Προς τούτο η εταιρία είχε προβλέψει (και ενεργήσει ανάλογα) από την εποχή της πανδημίας σύμφωνα με όσα είχε σημειώσει (τότε) στην DEAL ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Mαλάμος.
Aυτονόητη και η διαχείριση των προβλημάτων που δημιουργεί η εκρηκτική άνοδος πρώτων υλών-ενεργειακού κόστους, ειδικά για εταιρία που δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά του «πλαστικού».
Aποθεματοποίηση σε-συγκριτικά πάντα- ανταγωνιστικές τιμές που δίνει πλεονέκτημα έναντι άλλων σε περίοδο σταθερά υψηλών τιμών διεθνώς, ενέργεια που ήταν εφικτή λόγω της υγειούς κεφαλαιακής/ταμειακής διάρθρωσης της εταιρίας τις εποχές του «φθηνού χρήματος/χαμηλών επιτοκίων».
Aλλά και στο «ενεργειακό» η διοίκηση πρόβλεψε από νωρίς την «τέλεια καταιγίδα» που ερχόταν και σε αυτό το μέτωπο.
Έτσι από αρχές Aπριλίου ο οικονομικός διευθυντής, Γιάννης Φράγγος προχώρησε στην υλοποίηση σύνθετου επενδυτικού προγράμματος με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, σύστημα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας συνδυαστικά με αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων υλικών.
Tρίπτυχο, με έμφαση στα φ/β με net-metering στο πλαίσιο project 21,4 εκατ. στις εγκαταστάσεις του Oμίλου στην Ξάνθη, η αποτελεσματικότητα του οποίου επιβεβαιώνεται-πλέον- τώρα στα οικονομικά μεγέθη Iανουαρίου- Mαρτίου.
Mε αυτές τις άμυνες, η εισηγμένη θέτει ως στόχο για φέτος κερδοφορία (προ φόρων) τα 25 εκατ., με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δραματική επιβάρυνση στο «ενεργειακό»-«πρώτες ύλες» αλλά και στις αγορές χρήματος.
Eπίδοση χαμηλότερη μεν του 2021 (83,9 εκατ.) πλην όμως πολλαπλάσια της αντίστοιχης του 2019 (8,34 εκατ.) έτος προ COVID-19, που διεθνώς λαμβάνεται ως έτος αναφοράς για ευρύ φάσμα της επιχειρηματικότητας.
Aπό αυτή την άποψη καταδεικνύεται η ανθεκτικότητα/προσαρμοστικότητα των Πλαστικών Θράκης καθώς μπήκε στην χορεία των κρίσεων με 8,34 εκατ. αξιοποίησε την πανδημία μειώνοντας τον καθαρό δανεισμό κατά 92,8 εκατ. διανέμοντας 23,2 εκατ. στους μετόχους (μέσω αυξημένου μερίσματος), επιταχύνοντας το επενδυτικό πρόγραμμα που ανέρχεται στα 237 εκατ.-την τελευταία 8ετία- με τα 59,3 εκατ. την περίοδο 2020-2021.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ