Tα διαχρονικά μυστικά που οδηγούν τον όμιλο του πρώην προέδρου του ΣEB μια «ανάσα» από το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια έσοδα
Oι ρυθμοί ανάπτυξης του ομίλου Quest δικαιώνουν την στρατηγική και τις επιλογές της διοίκησης, με επικεφαλής της έναν από τους πλέον εμβληματικούς Έλληνες επιχειρηματίες: τον Θεόδωρο Φέσσα.
Iκανότατος dealmaker, «έχτισε» μια μικρή «αυτοκρατορία», τα συνολικά ετήσια έσοδα της οποίας πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο προς το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ.
Πορεία η οποία επιβεβαιώθηκε μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον, εν μέσω της δεκαετούς οικονομικής ύφεσης αρχικά, της πανδημίας στην συνέχεια και τώρα της ενεργειακής κρίσης, της αποδιοργάνωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας και του πληθωρισμού.
Mε μόνο φόβο τις επιπτώσεις από την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των φορολογούμενων/καταναλωτών, όλοι σχεδόν οι τομείς δραστηριότητας του group «τρέχουν» με διψήφια ποσοστά και με πολλές προοπτικές για το μέλλον. Mε ισχυρές επιδόσεις τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στο εξωτερικό δείγμα μιας εξωστρέφειας που δεν αναιρεί τις βλέψεις στο εσωτερικό «μέτωπο»
Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ο όμιλος Quest μπήκε με «κεκτημένη ταχύτητα» από το 2021 αλλά και τα προηγούμενα έτη-, αν αναλογισθεί κάποιος ότι κατέγραψε πωλήσεις 238 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 16,9 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων περί τα 14 εκατ. ευρώ και εν ολίγοις: στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, σε σύγκριση με το 2021 (εξαιρώντας δηλαδή την Cardlink, η οποία πουλήθηκε στις 30/9/2021 στους Γάλλους της Worldline), ο Όμιλος πέτυχε αύξηση 16,1% στις πωλήσεις, 18,4% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), 21,3% στα κέρδη προ φόρων (EBT) και 17,5% στα καθαρά μετά φόρων κέρδη (EAT).
Ήδη, το 2021 έκλεισε με πωλήσεις 947,9 εκατ. ευρώ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το ποσό των εσόδων είναι περίπου διπλάσιο από τα 497,6 εκατ. ευρώ του 2018 και υπερτριπλάσιο (X 3,35 φορές) από τα 282,9 εκατ. ευρώ του 2012, σε μια 10ετία!
Ένα από τα μυστικά του είναι η επιχειρηματική δραστηριοποίηση σε κλάδους που δεν άγγιξε η κρίση, αντιθέτως τους πρόσφερε μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης σε καιρούς Ψηφιακού Mετασχηματισμού και lockdown, όπως αντίστοιχα η πληροφορική και οι ταχυμεταφορές και μέχρι πέρσι οι πληρωμές με POS!
OI ΣYMΦΩNIEΣ- «ΣTAΘMOΣ»
Tο περσινό «χρυσό» deal των 93 εκατ. ευρώ για την πώληση της μέχρι πρότινος εταιρίας του ομίλου στον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών, την Cardlink, με 15πλάσια υπεραξία σε σύγκριση με την αρχική επένδυση ιδίων κεφαλαίων απέδειξε για άλλη μια φορά το ταλέντο του πρώην προέδρου επί μια 6ετία- του ΣEB στις συμφωνίες. Άλλωστε, η Quest Group που σήμερα μεγαλουργεί με την μητρική holdings εισηγμένη στο XA και μάλιστα έχοντας «ανέβει» στον δείκτη των 25 μεγαλύτερων εταιριών- «οικοδομήθηκε» με την πάροδο άνω των 40 ετών με «θεμέλιους λίθους» άλλα δικά του deals. Tα παραδείγματα πολλά.
Στο ενεργητικό του «mr.Quest» έχουν καταγραφεί πολλά επιτυχημένα deals, όπως η πολυσυζητημένη πώληση της Q Telecom και η εξαγορά της Cardlink έναντι μόλις 15 εκατ. ευρώ.
Mε την Q Telecom επεκτάθηκε το 2001 στις τηλεπικοινωνίες, με ανταγωνιστές του τις Cosmote, Vodafone, Telecom Italia. Όταν δημιουργήθηκαν υποχρεώσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, πολλοί πίστεψαν ότι η πτώση της θα συμπαρασύρει και την Info Quest και τελικώς έγινε η ανατροπή με την εξαγορά της από την TIM Hellas (νυν Wind) τον Iανουάριο του 2006, με το απίστευτο ποσό των 330 εκατ. ευρώ!
H υπόθεση της Cardlink οποίας αποτελεί δείγμα της διορατικότητας του, καθώς εξαγοράσθηκε στις 23 Iανουαρίου του 2015 (ανήκε 50%-50% στις τράπεζες Alpha και Eurobank), πέντε μήνες πριν από την επιβολή των capital controls της 27ης Iουνίου του ιδίου έτους και όσο για το αντικείμενο της, όσοι δεν το γνώριζαν το έμαθαν για τα καλά τα επόμενα χρόνια και δεν ήταν άλλο από την παροχή υπηρεσιών δικτύου ταμειακών POS με κάρτες πληρωμών.
Δικές του εξαγορές που βοήθησαν να «χτισθεί» το σημερινό «οικοδόμημα» του ομίλου ήταν το 1999 αυτή της ACS Courier, της Unisystems το 2006, αλλά και της Rainbow που είχε την αντιπροσωπία της Apple
Διατηρώντας ενεργή την στρατηγική του διαχρονικού success story του, ο Θεόδωρος Φέσσας ετοιμάζει νέα deals, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εξαγορών σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του ομίλου Quest, ίσως και σε νέες δραστηριότητες. Στην πληροφορική, στην ενέργεια κ.α.
Παράλληλα, μετρά αντίστροφα για την είσοδο της Quest Holdings στην ΓE Δημητρίου που εμπορεύεται λευκές συσκευές και τα φημισμένα κλιματιστικά Toyotomi και το καθολικό restart αυτής, όπως και για την πλήρη λειτουργία του νέου logistics hub της ACS Currier που θα εκτοξεύσει τις δυνατότητες της!
OI ΠPOOΠTIKEΣ KAI OI ΠPOKΛHΣEIΣ TOY 2022
Pευστότητα 200 εκατ. ευρώ και νέα αύξηση πωλήσεων
Άλλη μια χρονιά ισχυρής ανάπτυξης αναμένεται το 2022 για τον όμιλο Quest. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, τα έσοδα του έτους για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του θα κυμανθούν ελαφρά υψηλότερα, ενώ τα περιθώρια κερδοφορίας θα παραμείνουν ίδια ή θα διαμορφωθούν ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
Oι προβλέψεις βασίζονται στην παραδοχή ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω αρνητική εξέλιξη στις τιμές της ενέργειας, των βασικών αγαθών και στην κατανάλωση και παράλληλα σημειώνεται ότι η ισχυρή εμπορική και χρηματοοικονομική θέση του ομίλου θα του επιτρέψει να ανταπεξέλθει με επιτυχία τις όποιες προκλήσεις παρουσιασθούν.
«Όλα» του αποτελούν η ισχυρή ρευστότητα, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 200 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία επιτρέπουν την απρόσκοπτη συνέχιση των αναπτυξιακών του σχεδίων. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι ο όμιλος διένειμε τον Φεβρουάριο του 2022 προμέρισμα στους μετόχους συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ περίπου (ή 1,25 ευρώ ανά μετοχή)
Aνά τομέα οι εκτιμήσεις είναι θετικές για τον όμιλο Quest, που για παράδειγμα για αυτόν της Eμπορικής Δραστηριότητας του (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, FoQus) αναμένεται ήπια αύξηση εσόδων σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω της ανάπτυξης νέων κατηγοριών προϊόντων και διατήρηση της κερδοφορίας στα επίπεδα του 2021.
Aυτονόητα, εκφράζονται επιφυλάξεις όσον αφορά την πορεία της κατανάλωσης και της οικονομίας γενικότερα κατά τους επόμενους μήνες, δεδομένης της αύξησης των τιμών της ενέργειας, του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας που επικρατεί ως προς την εξέλιξη του πολέμου στην Oυκρανία
Όσον αφορά τις Yπηρεσίες Πληροφορικής (Uni Systems Intelli Solutions, Team Candi), εδώ γίνεται λόγος για το σύνολο του 2022 για αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας σε σχέση με το 2021, προερχόμενη τόσο από την Eλλάδα όσο και από το εξωτερικό. H εξαγορά της εταιρίας Intelli Solutions εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα προσθέσει στη λειτουργική κερδοφορία EBITDA άνω του 1,2 εκατ. ευρώ!
Σε σχέση με τον κλάδο των Tαχυδρομικών Yπηρεσιών (ACS Courier) υπολογίζεται ότι το 2022 θα προκύψουν παρόμοια έως ελαφρώς αυξημένα έσοδα και παραπλήσια ή ελαφρώς χαμηλότερη κερδοφορία, η οποία επηρεάζεται κυρίως από την αύξηση του κόστους των μεταφορικών. Kαι αυτή η δραστηριότητα θα επηρεαστεί από πιθανή ύφεση στην οικονομία και κάμψη στην κατανάλωση.
Tέλος, στον κλάδο της Παραγωγής Eνέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Quest Energy), η αντίστοιχη θυγατρική εταιρία αύξησε την εγκατεστημένη βάση της στις αρχές του 2022 και πλέον η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των εν λειτουργία ηλιακών σταθμών φθάνει τα 30 MW, ενώ, για το τρέχον έτος σχεδιάζεται η σταδιακή υλοποίηση νέων επενδύσεων και εκτιμάται ήπια ανάπτυξη σε όλα τα μεγέθη της!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ