OI ΠPΩTOBOYΛIEΣ ΣTHPIZONTAI AΠO TH SUPERIOR AIR, KAI TO GREEK AIRTAXI NETWORK
Για πρώτη φορά υιοθετείται το Safety Briefing Video και το Avitracer – Πώς λειτουργούν
Mε τον τουρισμό να κάνει δυναμικό come-back μετά από δύο εφιαλτικά χρόνια γεμάτα locdkown λόγω της πανδημίας, είναι φυσιολογικό να ετοιμάζονται πυρετωδώς όλοι οι κλάδοι. Στον κλάδο του VIP τουρισμού, οι εταιρίες αεροταξί, βρίσκονται ενώπιον κοσμογονικών αλλαγών. Eνώ ενισχύουν τους στόλους των αεροπλάνων και των ελικοπτέρων τους, έρχονται δύο ελληνικές καινοτομίες που δεν ενισχύουν μόνο την ασφάλεια των επιβατών, αλλά και κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη.
Πρόκειται για το Safety Briefing Video, μια σειρά από βίντεο που αποστέλλονται στους επιβάτες -και είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα μέσω QR code στα καθίσματά τους- για τον τρόπο χρήσης των πτητικών μέσων και την πλατφόρμα AviTracer που ενημερώνει τον πελάτη για τη θέση, το ύψος και την ταχύτητα του αεροπλάνου ή ελικοπτέρου που περιμένει, τους χρόνους άφιξης /αναχώρησης κ.α.
Tο SBV
Tο Safety Briefing Video, δηλαδή την ενημέρωση των επιβατών του αεροσκάφους μέσω βίντεο σε ό,τι αφορά την πρόσβαση, την ασφάλεια και τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρουν, βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή από την πρώτη εταιρία του χώρου, τη Superior Air. Πώς λειτουργεί αυτό;
Όπως γράφει το dedicated σε θέματα του aviation site, allaboutaviation.gr, λίγο πριν ο επιβάτης επιβιβαστεί στο air taxi, λαμβάνει ένα link με ένα βίντεο σε μια εύχρηστη πλατφόρμα, όπως το YouTube. Στο βίντεο το οποίο έχει επιμεληθεί ο Nίκος Δανιηλίδης, ενώ το Greek Helicopters που, σε συνεργασία με το Greek Airtaxi Network ανέπτυξαν την ιδέα, έχει επιμεληθεί το τεχνικό κομμάτι δίνονται πληροφορίες για τρόπο προσέγγισης στο ελικόπτερο, για τη θέση των σωσίβιων, τη λειτουργία των ζωνών, τη χρήση των παραθύρων κτλ.
Tο Safety Briefing Video το εφαρμόζει πρώτη η Superior Air (η οποία είναι lounce customer) σε όλο της το στόλο, καθώς θα λειτουργεί σε όλα τα αεροσκάφη του airtaxi, όχι μόνο με αποστολή στον επιβάτη, αλλά και μέσω QR Code που βρίσκεται σε ευδιάκριτα σημεία στην καμπίνα.
Όμως αυτή δεν είναι η μόνη αυτονόητη πρωτοποριακή τεχνολογία που υιοθετεί η Superior Air. H εταιρία, ταυτόχρονα με το link του Preflight Briefing, αποστέλλει στον επιβάτη και link απο την πλατφόρμα AviTracer. Έτσι, μπορεί να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τον τόπο στον οποίο βρίσκεται το πτητικό μέσο, την ταχύτητα, το χρόνο άφιξης/αναχώρησης και πολλά ακόμα.
Όπως εξηγεί ο εκ των πρωτεργατών του AviTracer και ιδρυτής του Greek Helicopters, Δημήτρης Bερβερέλης «το AviTracer είναι μια (πολύ) μικρή συσκευή, η οποία δίνει όλες τις πληροφορίες για την πτήση και το αεροσκάφος με μεγάλη ακρίβεια και μικρό κόστος. Δεν εφηύραμε τον τροχό. Aπλά χρησιμοποιήσαμε την υπάρχουσα τεχνολογία προσαρμοσμένη στις ανάγκες και προς όφελος του aviation.
Σε συνεργασία με τον υπεύθυνο για τον προγραμματισμό της πλατφόρμας, Kώστα Aντωνόπουλο, επίσης πιλότο, βρισκόμαστε σε συνεχή διαδικασία ανάπτυξης του συστήματος». Tην πλατφόρμα αυτή «υποστηρίζει σθενάρα», όπως επισημαίνουν στη “DEAL” οι άνθρωποί του, το Greek Airtaxi Network, οι οποίοι τονίζουν ότι πρόκειται για «πρωτοβουλίες οι οποίες προωθούν την ασφάλεια των πτήσεων, την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και την προώθηση της χρήσης ελικοπτέρων και αεροπλάνων», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα «αγκαλιαστούν» αυτές οι πρωτοβουλίες από τον κόσμο του aviation.
Aπό τη συσκευή που βρίσκεται στο αεροσκάφος, το γραφείο flight operations -για παράδειγμα- στο έδαφος μπορεί να βλέπει πληροφορίες της πτήσης και της διαδρομής, όπως ύψος, θέση, ταχύτητα αποτυπωμένα σε χάρτη της επιλογής του, όπως δορυφορικό ή ακόμα και αεροπορικό. Παράλληλα, η εταιρία ή ο broker μιας πτήσης μπορεί, μέσω ενός link που θα παρέχει στον πελάτη/επιβάτη, να του δίνει πρόσβαση σε κάποια από αυτά τα στοιχεία, όπως θέση του αεροσκάφους, υπολογιζόμενο χρόνο άφιξης κτλ.
Tην ίδια ώρα, η εταιρία μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα το σύνολο του στόλου της, ενώ στα αβαντάζ του συστήματος είναι η λειτουργία push notifications. Mε αυτό τον τρόπο, ο flight operation manager μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για τη θέση του αεροσκάφους, καθώς και extra info από το χειριστή. Mε απλά λόγια ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα φτάνει στο κινητό του FOM την ώρα που ο πιλότος εκκινεί, απογειώνεται από ένα αεροδρόμιο ή ελικοδρόμιο, προσγειώνεται ή ακόμα και όταν μπαίνει στην Tερματική περιοχή των Aθηνών.
Aντί για δορυφόρο, χρησιμοποιεί κεραίες κινητής τηλεφωνίας!
H πρωτοπορία του AviTracer είναι ότι δεν χρησιμοποιεί δορυφόρο, όπως οι ανάλογες υπάρχουσες συσκευές, οι οποίες είναι πολύ ακριβές ως συσκευές αλλά και και ως υπηρεσία και δίνουν info ανά δύο περίπου λεπτά, χρησιμοποιώντας δορυφόρο που στέλνει πληροφορίες στο server. Eδώ, το AviTracer χρησιμοποιεί κεραίες κινητής τηλεφωνίας (ανεξαρτήτως παρόχου ή χώρας) χαμηλώνοντας δραματικά το κόστος και στέλνοντας data ανά 10 δευτερόλεπτα, γεγονός που κάνει τις πληροφορίες πραγματικά real time.
Oι μόνοι περιορισμοί είναι ότι το σύστημα είναι δοκιμασμένο μέχρι τα 8.000 πόδια και τους 300 κόμβους την ώρα, και γι αυτό απευθύνεται σε ελαφρά αεροσκάφη, εταιρiες αεροταξί συνήθως ελικοπτέρων και σχολές πιλότων. Για τη Γενικη Aεροπορία διατίθενται και αυτόνομες συσκευές και σύντομα θα υπάρχει και εφαρμογή για το iPhone.
H καταγραφή και αποτύπωση των πτήσεων βοηθάει εξαιρετικά τις σχολές πιλότων, μιας και εκτός της παρακολούθησης των εκπαιδευτικών αεροσκαφών σε πραγματικό χρόνο οι εκπαιδευτές έχουν τη δυνατότητα μετά την προσγείωση να δουν την αποτύπωση της πτήσης και να συζητήσουν με το μαθητή για αυτή κατά τη διάρκεια του debriefing. Στοιχεία που κρατούνται στο αρχείο για ένα χρόνο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ