Ως μέλος του Spirit World Group (SWG), η Spirit Αεροναυπηγικά Συστήματα (SAS Technology) Α.Ε θα συμμετέχει στην έκθεση Ποσειδώνια 2022 από 6 έως 10 Ιουνίου.
Η εταιρεία θα βρίσκεται στο περίπτερο No. 429 / στο Hall 3 στο Athens Metropolitan Expo Exhibition Centre πλησίον του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών.
Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν καινοτόμα προϊόντα της εταιρείας με εφαρμογές στην ναυτιλία γενικότερα (επιθεωρήσεις-ασφάλεια), αλλά και σχετικά με τις θαλάσσιες μεταφορές (Logistics).
Ειδικότερα θα παρουσιαστούν, πολυκόπτερα διάφορων μεγεθών από την ευρεία γκάμα της εταιρείας, όπως οι σειρά EMPUSA με ειδικές εφαρμογές όπως η μέτρηση ρύπων καυσαερίων πλοίων και οι προηγμένοι σταθμοί εδάφους όπως είναι οι MPGS-S1/S3/S4, που κατασκευάζονται από την εταιρεία, που έχουν και ρόλο κέντρων διοίκησης και ελέγχου.
Θα παρουσιαστούν επίσης καινοτόμες εκδόσεις του πρωτοποριακού σε διεθνές επίπεδο πολυκοπτέρου SARISA που αποτελεί στην παρούσα φάση την ναυαρχίδα των πολυκοπτέρων που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από την εταιρεία.
Το UAS SARISA έχει και ήδη κατακτήσει μια σημαντική ιστορική πρωτιά για τα ελληνικά δεδομένα, αφού είναι το πρώτο ελληνικό UCAV, δηλαδή μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που μπορεί να φέρει όπλα, το οποίο έχει δοκιμαστεί επιχειρησιακά σε τέτοιου τύπου αποστολές, σε πολλές διαφορετικές διαμορφώσεις με διαφορετικά οπλικά συστήματα.
Το SARISA είναι ένα καινοτόμο σύστημα με πολύπλευρες δυνατότητες και διατίθεται ήδη, σε περισσότερες από επτά διαφορετικές διαμορφώσεις, για να εξυπηρετήσει μια πληθώρα διαφορετικών χρήσεων (Use Cases).
Στις διαμορφώσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται τέσσερεις που έχουν αποκλειστικά αμυντικό προσανατολισμό, αλλά σε γενικές γραμμές το UAS SARISA χαρακτηρίζεται ως ένα διττής χρήσης σύστημα, που έχει εξ ίσου αποτελεσματικές εφαρμογές και στον πολιτικό τομέα.
Οι πολιτικές αυτές εφαρμογές ενδεικτικά αφορούν:
• Στην διαμόρφωση SRS-1C (Cargo) που δίνει την δυνατότητα μεταφοράς φορτίων 20-25 κιλών, με εφαρμογή αφ΄ ενός σε δασικές πυρκαγιές για μεταφορά εξοπλισμού, ενώ επιπρόσθετα έχει την δυνατότητα μεταφοράς νερού σε ποσότητα ικανή για να κάνει καταστολή μιας πολύ αρχικής εστίας φωτιάς, σε μια δυσπρόσιτη περιοχή. Άλλες εφαρμογές της διαμόρφωσής αυτής, σχετίζονται με την διανομή φορτίων ταχυδρομείου και δεμάτων courier.
Στην παρούσα φάση επίσης αξιολογούνται και για άλλες ειδικές εφαρμογές, όπως την μεταφορά και παράδοση φορτίων σε τουριστικά ή εμπορικά σκάφη και πλοία που βρίσκονται κοντά σε παράκτιες περιοχές, αλλά και την χρήση για την ρυμούλκηση κάποιων τύπων πλωτών φραγμάτων, σε περιπτώσεις πετρελαιοκηλίδων που απειλούν ευαίσθητες παράκτιες περιοχές. Τo UAS SARISA SRS-1C, είναι εφοδιασμένο με πολλαπλά συστήματα μεταφοράς και άφεσης φορτίων σχεδίασης της SAS Technology, και βρίσκεται ήδη σε φάση ένταξης το Πυροσβεστικό Σώμα όπου αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα, τόσο σε επιχειρήσεις κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, αλλά και σε επιχειρήσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και διασώσεων .
• Η διαμόρφωση SRS-1AS (Agricultural Sprayer):
Σε μια εποχή:
o που αυξάνονται ραγδαία οι απαιτήσεις για αύξηση της αυτοδυναμίας σε εγχώρια παραγόμενα αγροτικά προϊόντα.
o που δυσχεραίνεται συνεχώς η εξασφάλιση εργατικού δυναμικού για αγροτικές εργασίες,
o που αυξάνεται η περιβαντολλογική ευαισθησία και περιορίζει την δυνατότητα μαζικών ψεκασμών,
o που έχουν καταστεί αδιαμφισβήτητες οι σοβαρές επιπτώσεις των ψεκαζόμενων φυτοφαρμάκων στην υγεία του προσωπικού που εμπλέκεται σε αυτούς,
το UAS SARISA SRS-1AS έρχεται να δώσει την λύση εξασφαλίζοντας την δυνατότητα εκτέλεσης ψεκασμών ακριβείας σε μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μειώνοντας την ποσότητα των χρησιμοποιουμένων φυτοφάρμακων και χωρίς κίνδυνους στην υγεία, αφού δεν απαιτεί προσωπικό στην περιοχή ψεκασμού.
Η ίδια αυτή διαμόρφωση αξιολογείται ως προς την αποτελεσματικότητά της να χρησιμοποιηθεί και για ψεκασμούς σε θαλάσσιο ή παράκτιο περιβάλλον όπως ψεκασμό φορτίων υπόπτων για μολυσματικούς παράγοντες μετά την εκφόρτωση, η ακόμη και τον ψεκασμό με υλικά διάσπασης ελαιωδών καταλοίπων σε μικρές πετρελαιοκηλίδες που φθάνουν στην ακτή.
• Μια εφαρμογή σχετική με την ασφάλεια στην θάλασσα που παρουσιάζεται και στην έκθεση, αφορά στην διαμόρφωση SRS-1 SAR (Search & Rescue), που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις παράκτιας έρευνας και διάσωσης.
Το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο όχημα μπορεί να μεταφέρει και να παραδώσει με ακρίβεια, από σωστικές λέμβους 4 έως 6 ατόμων, μέχρι απλές συσκευές πλευστότητας σωσίβια κλπ, ενώ έχει δυνατότητα να τα διατηρήσει προσδεδεμένα, παρέχοντας ακόμη και μικρής απόστασης έλξη ενός ατόμου με σωσίβιο, σε περιπτώσεις περιοχών με δύσκολη πρόσβαση σε αλλά πλωτά μέσα. (Βραχώδεις ακτές κλπ).
Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο σύστημα η εταιρεία είναι ήδη στα τελικά στάδια σχεδίασης πλήρους λειτουργικότητας παράκτιου σταθμού, που επιτρέπει την ασφαλή προστατευμένη στάθμευση και φόρτιση του συστήματος, διατηρώντας το σε ετοιμότητα αποδέσμευσης μερικών λεπτών, με κατά το δυνατόν αυτοματοποιημένο τρόπο ώστε να μπορεί να βρεθεί το συντομότερο στην περιοχή ενδιαφέροντος και να παραδώσει το πολύτιμο φορτίο του σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Όλα αυτά με χωρίς κίνδυνο ζωής πληρωμάτων, με μεγάλη αποτελεσματικότητα και σε κόστος υποπολλαπλάσια μικρότερο από αυτό άλλων μέσων όπως σωστικά σκάφη και ελικόπτερα.
Πέραν των προϊόντων σχεδίασης και παραγωγής της SAS Technology στην έκθεση θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μοντέλο υπό κλίμακα και να σας παρουσιαστεί μια ενδιαφέρουσα διεθνής συνεργασία του ομίλου της SpiritWorld, με την διεθνή επενδυτική κοινοπραξία “Flying Ship” Στην συνεργασία αυτή κάποιες εταιρείες του ομίλου SWG θα διαχειριστούν τα θέματα που σχετίζονται με την ναυτιλία (σημαία/κλάση κτλ) όπως και τα τα θέματα Logistics και μεταφορών, ενώ η SAS Technology, θα είναι ο σύμβουλος ανάπτυξης και κατασκευαστικός φορέας. Η όλη προσπάθεια έχει σαν σκοπό την ανάπτυξη και κατασκευή ενός καινοτόμου μη επανδρωμένου οχήματος θαλάσσιων μεταφορών τεχνολογίας GEV (Ground Effect Vehicle). Πρόκειται για μια πολύ καινοτόμα προσπάθεια με πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές ιδιαίτερα στο νησιωτικό περιβάλλον στην χώρα μας