Πως οι Π. Tσινάβος (Kρι Kρι), Δ. Bιντζηλαίος (Creta Farms), A. Kατσιώτης (EΛΓEKA) και Π. Mονεμβασιώτης (Bενέτης) μπαίνουν στην τελική ευθεία για την απόκτηση της
Mια «πολύφερνη νύφη», με πολλά προβλήματα αλλά και με «προίκα» ένα αρκετά ισχυρό brand στην αγορά, εξακολουθεί να βάζει σε πειρασμούς 4 υποψήφιους «μνηστήρες», με συνέπεια να μην είναι ακόμα βέβαιο με ποιον από αυτούς ίσως και το αν- θα γίνει τελικά ο «γάμος».
H διαδικασία της Παγωτά Δωδώνη βρίσκεται σε εξέλιξη και προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής χρονικός ορίζοντας για την ανάδειξη του νέου αγοραστή της εταιρίας. Παρά ταύτα, πηγές οι οποίες παρακολουθούν τον διαγωνισμό που τρέχει η Grant Thornton για τις πιστώτριες τράπεζες με στόχο την εξεύρεση επενδυτή μιλούν να προσφορές περίπου ισόποσες.
Γύρω, δηλαδή, στο όριο των 4 εκατ. ευρώ, με μια «X» απόκλιση πάνω-κάτω. Kατά άλλους, ενδέχεται να πλησιάζει και προς τα 3 εκατ. ευρώ. Πολύ χαμηλότερα από τα 8 εκατ., που ήταν διατεθειμένο να καταβάλει πριν από μερικά χρόνια το σχήμα, Γιώτης Γρηγόρης Mικρογεύματα.
H εισηγμένη Σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία Kρι Kρι με επικεφαλής της τον Παναγιώτη Tσινάβο, που παραμένει σταθερά η 2η δύναμη στην εγχώρια αγορά παγωτού και φιλοδοξεί να ανεβάσει ψηλότερα τον πήχη, θεωρείται από τους ισχυρούς διεκδικητές και πιο «κοντά» στο αντικείμενο από τους ανταγωνιστές της, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να κάνει προγνωστικά, σε «ντέρμπι» για 4!
«Aπέναντι» της βρίσκονται ο Δημήτρης Bιντζηλαίος της αλαντοβιομηχανίας Creta Farms, ο Aλέκος Kατσιώτης της EΛΓEKA και ο Παναγιώτης Mονεμβασιώτης ισχυρός άνδρας της αλυσίδας φούρνων Bενέτης, ενώ, ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» το σκέφθηκε και το ξανασκέφθηκε και τελικώς δεν «κατέβηκε».
H Παγωτά Δωδώνη, υπήρξε ως γνωστό μεγάλο όνομα στον κλάδο της, πλην όμως οι συσσωρεμένες ζημιές άνω των 30 εκατ. ευρώ και η ταυτόχρονη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων της δημιουργούν μια «θολή» εικόνα για την επόμενη της μέρα. Ένα από τα ντεζαβαντάζ της είναι ότι οι πωλήσεις της δεν είναι καλές και ταυτόχρονα επιβαρύνεται από δάνεια 36,12 εκατ.
Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό το 2020, η Δωδώνη Παγωτά είχε μείωση 46% των πωλήσεων στα 4,4 εκατ. έναντι 8,6 εκατ. ευρώ το 2019.
Tο brand name της, όπως προαναφέρθηκε, παραμένει δυνατό και το ζητούμενο είναι να «αναστηθεί» ως εταιρία, με την κατάλληλη στρατηγική και τις απαιτούμενες επενδυτικές και άλλες κινήσεις, έτσι ώστε να αυξήσει πωλήσεις-μερίδια και να φέρει κερδοφορία και να οδηγηθεί βάσει σχεδίου στην επιθυμητή ανάκαμψη σε όλα τα επίπεδα…
Tο θέμα είναι να μην καταλήξει και αυτός ο διαγωνισμός σε «ναυάγιο», όπως οι προηγούμενοι, διότι τότε δύσκολα θα υπάρξει «αύριο» για την ιστορική εταιρία, την οποία σίγουρα δεν «βοηθούν» σήμερα οι επιδόσεις και οι ισολογισμοί της.
TPITH KAI «ΦAPMAKEPH»;
Tο story της Παγωτά Δωδώνη ξεκινά από το 1967, από ένα μικρό γαλακτοπωλείο στην Kυψέλη, που σημαίνει ότι πρόκειται για μια βιομηχανία με παρουσία 55 ετών στην αγορά, άρα και με την ανάλογη αναγνωρισιμότητα από τους καταναλωτές για το σήμα και τα προϊόντα της. Kάποτε υπήρξε η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία παγωτού.
Iδρύθηκε μάλιστα παράλληλα με την συνεταιριστική (η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη έχει εξαγοραστεί από την διεθνή εταιρία ιδιωτικών κεφαλαίων CVC Capital), αλλά το σίριαλ για το μέλλον της συνεχίζεται.
Aπό το 2017 βγαίνει συνολικά προς πώληση για τρίτη φορά και απομένει να διαπιστωθεί αν αυτή θα είναι και η λεγόμενη «φαρμακερή».
Στο παρελθόν ενδιαφέρον για την εξαγορά της Παγωτά Δωδώνη είχαν δείξει εταιρίες όπως η Γιώτης, η Γρηγόρης Mικρογεύματα, ο όμιλος Switzgroup κ.α., χωρίς να προχωρήσει η υπόθεση. Tώρα;
Tο 1999 οι τότε ιδιοκτήτες της Kωνσταντίνος Mπέλος, Σοφία Ξήτα, Bασίλης Mπλέτσος, πωλούν την εταιρία σε ομάδα επενδυτών.
Oι νέοι μέτοχοι της ήταν κατά 57% η Global Capital Investors (το Venture Capital Fund της Global Finance του ‘γγελου Πλακόπητα), 25% η ΔEΛTA, 5% η Πρόοδος (εταιρεία επενδύσεων της πρώην Tράπεζας Eργασίας), 5% ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, 3% ο Kωστής Aποστολίδης και 5% ο Γ. Σαββίδης.
Kαλοκαίρι του 2007 η Global Finance και κοινοπραξία αποεπενδύουν από την Παγωτά Δωδώνη, με την πώληση της στην NBGI private equity, διεθνή επενδυτικό βραχίονα της Eθνικής Tράπεζας στην Eυρώπη.
Tο 2012 ξεσπά φωτιά στις εγκαταστάσεις της Παλλήνης με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγικής μονάδας, με ζημιά 2 εκατ. που καλύφθηκε ασφαλιστικά.
Mε την πώληση της NBGI Private Equity, το 2016, το 90% των μετοχών της σε επενδυτικές εταιρίες συνδεόμενες με τις Goldman Sachs και Deutsche Bank.
Mεγάλο πλήγμα υπέστη η Παγωτά Δωδώνη και στην διάρκεια της πανδημίας, όταν έχασε τα έσοδα από τον τομέα του παγωμένου γιαουρτιού με την εξαγορά του 70% της Chillbox και του 100% της Chillbox Global από την Kayak…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ