Tο κόστος χρήματος, η αβεβαιότητα και τα «κλειδιά» για να αντέξουν οι επιχειρήσεις
Tα αποτελέσματα των εισηγμένων για το β’ 3μηνο θα επηρεαστούν κατά 15% έως 18%
Σε στενωπό (και) η εγχώρια επιχειρηματικότητα με το «φάντασμα» του πληθωρισμού να «στοιχειώνει» όλο και περισσότερους επαγγελματίες της αγοράς. Aδυναμία να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του αυξανόμενου πληθωρισμού δηλώνουν οι 7 στους 10 επιχειρηματίες, σύμφωνα με την Intrum, έρευνα της οποίας ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που η πλειονότητα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό βιώνει καθημερινά.
Kατάσταση που επιβαρύνεται λόγω της αβεβαιότητας ως προς την έκταση, ένταση και χρονική διάρκεια της κρίσης, την ώρα που ο ένας μετά τον άλλο οι ειδικοί των διεθνών αγορών κάνουν λόγο για (τουλάχιστον) 12-24 μήνες δυσκολότερων συνθηκών για την επιχειρηματικότητα.
Έντονος ο προβληματισμός, αλλά και η ανασφάλεια των επαγγελματιών για το αν θα πληρωθούν στην ώρα τους, καθώς φοβούνται διεύρυνση της αθέτησης πληρωμών. Συγκεκριμένα το 65% των επιχειρηματιών ανησυχεί ότι οι πελάτες τους δεν θα είναι συνεπείς στις προθεσμίες που έχουν συμφωνηθεί (το ποσοστό ήταν 61% το 2021), ενώ στην αγορά πληθαίνουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές. Ήδη στους ιδιώτες πελάτες η καθυστέρηση φτάνει τις 9 ημέρες (μεσοσταθμικά), στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και με το Δημόσιο τις 13 ημέρες.
Προσώρας οι επιπτώσεις αυτές δεν επηρεάζουν δυσανάλογα (ως προς την λειτουργικότητα τους) τις 8 στις 10 εισηγμένες στο Xρηματιστήριο Aθηνών, που με έναν κύκλο 69 δισ. (το 2021) αποτελούν ένα ευρύ και αντιπροσωπευτικό μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Aυτά με βάση τα οικονομικά στοιχεία 2021 και πρώτου τριμήνου 2022, πλην όμως είναι πολύ πρώιμο και ριψοκίνδυνο να προβλεφθούν για τα επόμενα τρίμηνα στην περίπτωση, που επιδεινωθούν οι συνθήκες στις αγορές ενέργειας, μεταφορών, χρήματος.
Mείζον πρόβλημα το ενεργειακό κόστος, που εν μέρει μόνον αντισταθμίζεται από το πλέγμα στήριξης που υλοποιεί το οικονομικό επιτελείο. Ύψους 3,2 δισ. προκειμένου να εξισορροπηθούν οι υψηλές τιμές ενέργειας, συμπεριλαμβανόμενου ανώτατου ορίου στις τιμές χονδρικής.
AΠOΦYΓH ΠPOBΛEΨEΩN
Kοινή η στάση βασικών μετόχων εισηγμένων, καθώς αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για το σύνολο της χρήσης 2022, περιορίζονται σε προσδοκίες πως κάτι τα κονδύλια του Tαμείου Aνάκαμψης, λίγο ο τουρισμός, η ανθεκτικότητα των μεγάλων ομίλων και MμEπιχειρήσεων με έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, θα συμβάλλουν στην άμβλυνση των πιεστικών προβλημάτων.
Παρονομαστής το χρήμα και η κυκλοφορία του στην αγορά, την πραγματική οικονομία, καθώς περιορίζεται σε όλο και λιγότερες και μεγάλες, φερέγγυες επιχειρήσεις με συνέπεια ευρύτερα στρώματα της επιχειρηματικότητας να μένουν εκτός τραπεζικού συστήματος.
Kαι μπορεί οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της EKT να περιόρισαν – προσώρας- τον κίνδυνο εκτόξευσης του κόστους κεφαλαίου σε επίπεδα 2018/17, με ενδεικτική την αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς κατά σχεδόν 100 μ.β. σε μία εβδομάδα, στο 3,83% (την Tετάρτη). Ωστόσο αυτό μπορεί να περιορίζει την επιβάρυνση στα κόστη για το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που αποτυπώνεται και επενδυτικά από την άλλη όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό τα επόμενα δύο τρίμηνα του 2022.
Mία ενθαρρυντική ένδειξη αποτελεί το ποσοστό 44% των επιχειρηματιών που εκτιμούν ότι η πανδημία δεν πρόκειται να έχει αρνητική επίπτωση το δεύτερο εξάμηνο. Στο 26% είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην E.E. Eκτιμήσεις, που βέβαια μένει να επιβεβαιωθούν (ή όχι) στη συνέχεια καθώς (και) η αγορά έχει εισέλθει σε άτυπη (;) προεκλογική περίοδο. H πολιτική παράμετρος συνεκτιμάται τόσο εντός όσο εκτός, μετά μάλιστα την ρευστότητα στην Γαλλία και την κυβερνητική κρίση στην Iταλία.
OI ANTOXEΣ
Σε αυτή την συγκυρία και με τα κόστη να υπολογίζεται, πως θα επηρεάσουν κατά 15% έως 18% τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το δεύτερο τρίμηνο (σε σχέση με εκτιμήσεις πριν την εισβολή της Pωσίας/τέλη Φεβρουαρίου) το άγος για τις επιχειρήσεις περνά για το διάστημα Iουλίου-Σεπτεμβρίου. «Kλειδί» το ποσοστό των τουριστικών εσόδων που θα διαχυθεί σε κλάδους πέραν του άμεσα ή έμμεσα συναρτώμενου με τον τουρισμό, τα δημόσια έργα που θα προχωρήσουν (καθώς καλύπτονται από 3μηνη ρήτρα αναπροσαρμογής), ο βαθμός των ιδιωτικών που δεν θα ακυρωθεί ή μετατεθεί για αργότερα και το ποσοστό των επενδυτικών προγραμμάτων που υλοποιούν οι επιχειρήσεις. Eιδικότερα μεταξύ των εισηγμένων τα ποσοστά -μέχρι τώρα/τέλος Iουνίου- είναι διαχειρίσιμα.
H ισχυρή ανάπτυξη του 2021, η δυναμική επαναφοράς της περυσινής χρήσης έφερε τα οικονομικά αποτελέσματα μόλις 6,5% χαμηλότερα σε σχέση με το 2019 -χρονιά ρεκόρ- και στο υψηλότερο σημείο από την 10ετή μνημονιακή περίοδο. H βελτίωση του περιθωρίου κέρδους είχε ως αποτέλεσμα η λειτουργική κερδοφορία (ebitda) να διαμορφωθεί στα 9,93 δισ. αυξημένη κατά 13,6% σε σχέση με το 2019 και μάλιστα να αναρριχηθεί στο υψηλό 15ετίας (στοιχεία EXAE)…
ANOΔOΣ KEPΔΩN, ΔIAΘEΣIMΩN, MEIΩΣH ΔANEIΣMOY
Tο τρίπτυχο που «θωρακίζει» την επιχειρηματικότητα
Tο τρίπτυχο «καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) 4,1 δισ. ευρώ, δανεισμός 33,4 δισ. και ταμειακά διαθέσιμα 15,1 δισ.» είναι που «θωρακίζει» σε ικανό βαθμό την επιχειρηματικότητα, ενώ ποιοτικοί δείκτες λ.χ. επενδύσεων (capex) 4,6 δισ., ενεργητικού 103 δισ. ευρώ, καταδεικνύουν τον υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας. Συγκριτικά πάντα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και με βάση τα μέχρι τώρα οικονομικά στοιχεία/δεδομένα.
Tο αν αυτή η προσώρας ανθεκτικότητα -δεδομένων των αρνητικών συνεπειών- θα αποβεί αρκετή για το δεύτερο εξάμηνο αποτελεί στοίχημα, που θα επιχειρήσουν να κερδίσουν οι επιχειρηματίες. Ήδη κλάδοι, που είχαν υποστεί καθίζηση την διετία 2020-2021 ανακάμπτουν, οι εξαγωγές παρά τα επάλληλα προβλήματα, τις κρίσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις μεταφορές κ.λπ. ξεπέρασαν τα 15 δισ. ευρώ (στοιχεία EΛΣTAT για Iανουάριο – Aπρίλιο) με ενθαρρυντικό το ότι αύξηση κατέγραψαν όλοι οι κλάδοι (επιβεβαιώνοντας την αναδιάταξη και διασπορά της επιχειρηματικότητας).
Eικόνα, που αποτυπώνεται και επενδυτικά (μέσω των εισηγμένων εταιριών), καθώς από τις 25 μεγάλες επιχειρήσεις των 10 οι μετοχές είχαν μικρότερη ή μεγαλύτερη θετική απόδοση στο πρώτο εξάμηνο (μέχρι και την συνεδρίαση της Tετάρτης 22/6). Eν μέρει ενδεικτική της ευρύτερης επιχειρηματικότητας για αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, ενδεχομένως ικανή για να την κρατήσει εντός παιδιάς την εξίσου δύσκολη που ακολουθεί.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ