Τα πρωτοφανή για τη χώρα μας κονδύλια που είναι διαθέσιμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημιουργούν μια σημαντική ευκαιρία για την μελλοντική ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται όχι μόνο να υιοθετήσουν ψηφιακά εργαλεία αλλά και να διαμορφώσουν ένα νέο μοντέλο λειτουργίας. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα των συμμετεχόντων στο πάνελ του Technology Summit του Money Review με τίτλο: «Technology Summit: Shaping the digital transition».
Νέο επιχειρηματικό μοντέλο
Για μια επανάσταση που οδηγείται από τις ψηφιακές λύσεις που είναι πλέον διαθέσιμες, όχι μόνο για τους μεγάλους αλλά και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έκανε λόγο ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της DIS. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια ευκαιρία για μια εταιρεία να αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο και να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος τονίζοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένα μεγάλο ταξίδι που απαιτεί πολλαπλούς στόχους και πολλά βήματα.
Οι τρεις στόχοι του ψηφιακού μετασχηματισμού
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένα συνεχόμενο ταξίδι χωρίς τερματισμό», συμφώνησε ο κ. Στέλιος Μαντάς, Principal, Consulting, της Deloitte. Όπως ανέφερε σύμφωνα με μελέτες της εταιρείας μέσω του ψηφιακού τους μετασχηματισμού οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να πετύχουν ένα από τρία πράγματα. Ένα 35% θέλει να βελτιστοποιήσει τις διεργασίες του για να μειώσει το κόστος. Το 15% περίπου θέλει να επεκταθεί σε νέες αγορές παραπλήσιες με αυτές όπου παραδοσιακά δραστηριοποιείται. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θέλουν να ξαναδούν γενικά την προσέγγισή τους, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες για να ακουμπήσουν νέες αγορές.
Η σημασία των ψηφιακών υποδομών
«Οι ψηφιακές υποδομές είναι το βασικό θεμέλιο, πάνω στο οποίο στηρίζεται η ψηφιακή οικονομία και η 4η βιομηχανική επανάσταση», τόνισε ο κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης, Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού & Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ συμπληρώνοντας πως ο όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ με στόχο να καλύψει έως το 2027 τα δύο τρίτα των νοικοκυριών της χώρας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH). «Παράλληλα ξεκλειδώνουμε και την πραγματική δύναμη του 5G με τη δημιουργία του δικτύου κορμού που θα φέρει όλες τις επαναστατικές εφαρμογές των δικτύων πέμπτης γενιά», συμπλήρωσε. Ο κ. Κωνσταντινίδης χαρακτήρισε «ευλογία αλλά και τεράστια πρόκληση» το ότι υπάρχουν σημαντικά κονδύλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Εμείς ως κλάδος Επικοινωνιών και Πληροφορικής τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε καταφέρει να απορροφήσουμε 5 με 6 δισ. ευρώ και τώρα καλούμαστε μέσα στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια να απορροφήσουμε υπερδιπλάσια χρήματα», τόνισε.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη ναυτιλία
Στον ψηφιακό μετασχηματισμό στη ναυτιλία αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Μαρτίνος Διευθύνων Σύμβουλος, της Signal Group. Πρόκειται όπως είπε για έναν κλάδο παραδοσιακό, όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι κάτι που ερχόταν φυσικά. «Στην πραγματικότητα όμως το shipping είναι μία βασική διαδικασία μεταφοράς από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β, που απαιτεί μια σειρά αποφάσεων. Αν συγκεντρώσουμε τα κατάλληλα δεδομένα μπορούμε με μαθηματικό τρόπο να βρούμε τη βέλτιστη διαδρομή και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα πλοία», σημείωσε. Πλέον οι πλοιοκτήτες βλέπουν πως ένα πλοίο που αξιοποιεί τη τεχνολογία μπορεί να κερδίζει από 300 έως 500 χιλιάδες δολάρια το χρόνο και έχουν αρχίσει να βλέπουν τα οφέλη.
«Μας πήρε πέντε χρόνια για να δημιουργήσουμε την εφαρμογή μας, και συνεχίζουμε την βελτιστοποίηση. Θέλουμε σε 15 χρόνια να έχουμε λύσει μαθηματικά τη ναυτιλία από το Α μέχρι το Ω», είπε ακόμη ο κ. Μαρτίνος.
Το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ακουμπά συνολικά κάθε επιχείρηση και αποτελεί μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις», τόνισε από τη μεριά του ο κ. Κωνσταντίνος Φατόλας, Διευθυντής Πληροφορικής της Mytilineos Group. «Το πιο σημαντικό», συμπλήρωσε, «είναι η διαχείριση της αλλαγής» που φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Σύμφωνα με τον ίδιο πλέον ο πιο κρίσιμος παράγοντας είναι το ανθρώπινο δυναμικό, όπου καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις. «Είναι πιο κρίσιμο ζήτημα και από το να βρεθούν τα χρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει στη συνέχεια ότι το πρέπει να αλλάξει το ακαδημαϊκό μοντέλο και να γεφυρωθεί το χάσμα εκπαίδευσης – αγοράς. «Υπάρχουν καλές πρακτικές από το εξωτερικό που μπορούμε να μιμηθούμε», είπε ο κ. Φατόλας.