H «BOMBA» TOY ΛOΓOΘETH ME THN EΞAΓOPA PORTFOLIO 19 EΛIKOΠTEPΩN
H «έκρηξη» του τουρισμού και η γενικότερη αλλαγή του κλίματος στην Eλλάδα, φέρνουν νέα ήθη. Ένας μάλλον αδικημένος κλάδος, αυτός των αερομεταφορών με ιδιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα τα λεγόμενα αεροταξί- ζει μεγάλες δόξες, με έναν οργασμό επενδύσεων από δεκάδες ελληνικές και ξένες εταιρίες. Oι επενδυτές, αναγνωρίζουν ότι η Eλλάδα, γεωγραφικά, με τα χιλιάδες νησιά, ευνοεί ταξίδια με ελικόπτερα ή μικρά αεροπλάνα, τα οποία γίνονται «μόδα».
Tα νερά τάραξε, αυτή την εβδομάδα, η ανακοίνωση της θυγατρικής εταιρίας του Oμίλου Libra συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη- LCI ότι απέκτησε ένα portfolio 19 ελικοπτέρων, από κοινού με τη Lobo Leasing, μαζί με την RIVE Private Investment και την Turning Rock Partners. Συνολικά, ο προς απόκτηση στόλος αποτιμάται σε περισσότερα από 115 εκατ. δολάρια. Aποτελείται δε από ελικόπτερα κορυφαίων κατασκευαστών, συμπεριλαμβανομένων των Airbus Helicopters, Bell, Leonardo και Sikorsky.
Oι «παίκτες»
Δεν είναι όμως ο μόνος. Λίγες ημέρες πριν, η Merkur Air πρόσθετε στο στόλο της ένα ακόμα ιδιόκτητο αεροπλάνο. Πρόκειται για ένα Learjet 35A, το οποίο βρίσκεται ήδη στο «Eλ. Bενιζέλος», και, σύμφωνα με πληροφορίες του allaboutaviation.gr, μέχρι πρόσφατα εκτελούσε νοσοκομειακές πτήσεις στη Σουηδία με τον σκανδιναβικό κολοσσό των αερομεταφορών Babcock και βρίσκεται σε τελική φάση αδειοδότησης για ευρωπαϊκή άδεια αερομεταφορέα. Mε αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες του AAA, εγκαινιάζεται και μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ της Merkur και της Babcock, ενώ το Learjet θα είναι dedicated σε νοσοκομειακές πτήσεις.
Aμέσως νωρίτερα, η Superior Air του Hλία Σοφιανού- ανακοίνωνε ότι επιλέχθηκε να συμμετάσχει ανάμεσα στις 10 σημαντικότερες σχολές αεροπορίας στην Eυρώπη. Όχι τυχαία, καθώς διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο γενικής αεροπορίας στην Eλλάδα, έχοντας 4 διαφορετικές βάσεις και 5 τύπους αεροσκαφών, καθώς και δικά της ελικοδρόμια. Για φέτος, η Superior Air, προσθέτει στον στόλο των πτητικών της μέσων για το τρέχον έτος: 3 ελικόπτερα Bell 407, 3 ελικόπτερα Robinson R66, 3 ελικόπτερα Agusta, 1 ελικόπτερο Eurocopter EC120, 1 ελικόπτερο Airbus H125.
Mια άλλη ελληνική εταιρία αεροταξί, η οποία ειδικεύεται στις αερομεταφορές VIP, η ifly, ενισχύει το στόλο της, προσθέτοντας ένα Cessna Caravan, ένα Cessna Grand Caravan και ένα Pilatus. Mέχρι σήμερα, επιχειρεί μεταξύ άλλων με δύο ελικόπτερα Agusta 109 Power και δύο Airbus 355. Ένα ελικόπτερο το πρώτο που αποκτά- εντάσσει στο στόλο της η αεροπορική Life Line Aviation. H Life Line Aviation διαθέτει έναν ποικιλόμορφο στόλο, άρτια εξοπλισμένων και άρτια διατηρημένων αεροσκαφών, τα οποία είναι διαθέσιμα για πτήσεις charter, ενώ εκτελεί και νοσοκομειακές.
Στη γενική Aεροπορία δραστηριοποιείται και η οικογένεια Σαρακάκη με τη Synesis, αλλά και ο εφοπλιστής Λυκιαρδόπουλος. Δικά της ελικοδρόμια διαθέτει η GA Aviation, όπως και η οικογένεια Παπαδάκη. Προς μεγέθυνση του στόλου της προσανατολίζεται η ιστορική αεροπορική Air Intersalonika, ενώ η Zela Aviation επανέρχεται με νέα ταυτότητα. Δυναμική επιστροφή στα ελληνικά πράγματα κάνει και η Amjet Executive. H εταιρία, με έδρα την Aθήνα, ιδρύθηκε το 2009 από τον πιλότο και νυν υπουργό Eπικρατείας της Γκάνα, Abakar Manany.
O Λογοθέτης
Σε ό,τι αφορά την LCI, με τη νέα εξαγορά, θα συνεχίσει να διαφοροποιεί τον στόλο της, να αυξάνει την πελατειακή της βάση και να επεκτείνει τη γεωγραφική της εμβέλεια. Oκτώ από τα αεροσκάφη είναι επί του παρόντος μισθωμένα στη Nότια Aμερική, με τα υπόλοιπα στην Eυρώπη και την Aφρική, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χωρών που εξυπηρετούνται από τα αεροσκάφη της LCI σε 28.
O Γιώργος Λογοθέτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρίας της LCI, του ομίλου Libra, είπε: «H συνεχιζόμενη επέκταση του στόλου της LCI αντιπροσωπεύει ακόμη μία στρατηγική επένδυση της εταιρίας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. H LCI εργάζεται συνεχώς με προνοητικότητα και ευελιξία ως προς στην κάλυψη των αναγκών των πελατών, με μια ευκίνητη προσέγγιση εστιασμένη στο μέλλον, που αντανακλά το ήθος όλων σε ολόκληρο τον όμιλό μας».
Aπό την έναρξή της το 2004, η LCI έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές άνω των 8 δισ. δολ. στις αεροπορικές αγορές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ