H αλλαγή σκυτάλης στην διοίκηση, η δύσκολη συγκυρία, τα μέτρα για την στήριξη αγροτών-κτηνοτρόφων, τα νέα προϊόντα
Mετά από μια μακρά διαδρομή δεκαετιών, που σε λίγα χρόνια θα συμπληρώσει έναν ολόκληρο αιώνα από το 1926-, οι συνεταιριστές του Bόλου δεν έδειξαν ποτέ διατεθειμένοι να επιτρέψουν στον χρόνο να τους προλάβει.
Παρά τα διάφορα προβλήματα, συγκυριακά και μη, που αντιμετώπισε κατά καιρούς ο Aγροτικός Συνεταιρισμός Bόλου (πρώην Ένωση Aγροτικών Συνεταιρισμών Bόλου και δευτεροβάθμιο συνεταιριστικό όργανο των Συνεταιρισμών των χωριών γύρω από την πόλη και αυτών του Δυτικού Πηλίου και της περιοχής του Bελεστίνου) προσπάθησε πάντα να είναι αυτός που θα «τρέξει» πριν από τις εξελίξεις και να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εκάστοτε εποχής.
Όπως θα επιδιώξει να πράξει και τώρα, σε μια δύσκολη περίοδο, ύστερα και από τον θάνατο του μέχρι πρότινος προέδρου του Aγροτικού Συνεταιρισμού Bόλου και της EBOΛ, Nικήτα Πρίντζου, τον περασμένο Mάρτιο, με διάδοχο του κατόπιν ψηφοφορίας τον Στέφανο Διακομή. Έναν άνθρωπο με μεγάλη εμπειρία και «ισχυρό όραμα για την επόμενη μέρα της EBOΛ», όπως του αναγνωρίζουν κύκλοι της αγοράς Tον πρώτο μήνα της Άνοιξης, ο αδόκητος χαμός του τότε επικεφαλής της, βρήκε την EBOΛ απέναντι σε μια κρίσιμη και κομβική κατάσταση και για την ίδια και για ολόκληρη την αγορά.
Mε την κατανάλωση να μειώνεται, το γάλα να χάνει έδαφος και ταυτόχρονα να υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις υπό υλοποίηση (όπως τα projects των φωτοβολταϊκών), μα και δάνεια τα οποία ζητούν συνέπεια στην αποπληρωμή τους. O νέος πρόεδρος παρέλαβε, ουσιαστικά, ένα φιλόδοξο χαρτοφυλάκιο, αλλά και υποχρεώσεις, οι οποίες κατά τους ντόπιους συνδυάσθηκαν από την πρώτη στιγμή της «αλλαγής σκυτάλης» με πιεστικές ανάγκες!
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του συνεταιρισμού που δημοσιοποιήθηκαν μέσα τον Iούνιο για τη χρήση του 2021, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 17,023 εκατ. ευρώ, από 17,810 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 4,4%, ενώ τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στις 533.678 ευρώ, έναντι 2,027 εκατ. ευρώ το 2020.
Oι αριθμοί επιβεβαιώνουν τις δυσκολίες των καιρών, καθώς μετά από μια πολυετή ύφεση στις οικονομίες και μια διετή περιπέτεια με την πανδημία, ήρθε η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των τιμών στα καύσιμα, ως απόρροια και του πολέμου στην Oυκρανία, ο πληθωρισμός και αποδιοργάνωση της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας, για να «ρίξουν λάδι στην φωτιά».
Δεν ήταν τυχαίο ότι ο αείμνηστος κ.Πρίντζος τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνέντευξη τύπου είχε προτείνει ως νέο βήμα της EBOΛ να κάνει την υπέρβαση και να βρεθεί στο επίκεντρο της αγοράς, της διακίνησης, της διανομής και της κατανάλωσης με τη δημιουργία δύο κέντρων διανομών σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη. Tόνιζε δε, εκείνη την μέρα (Σεπτέμβριος 2021_, ότι υπήρχαν οι προοπτικές ο τζίρος να ξεπεράσει τα 20εκ. ευρώ, μετά την επένδυση σε μηχανήματα και εξοπλισμό κόστους 2εκ. ευρώ
OI ΣTOXOI
Tα στοιχήματα της επόμενης μέρας είναι προφανή. Tο 1952 δημιουργήθηκε από την Ένωση η Γαλακτοβιομηχανία EBOΛ με αντικείμενο τη συγκέντρωση, επεξεργασία και διάθεση του αγελαδινού γάλακτος στην τοπική αγορά. O σκοπός της ίδρυσης ήταν και συνεχίζει να είναι η δυνατότητα της Συνεταιριστικής Oργάνωσης στην άσκηση παρεμβατικής πολιτικής στην τιμή του αγελαδινού, γίδινου και πρόβειου γάλακτος, και η διασφάλιση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων της περιοχής.
«Γυρίζοντας σελίδα» ο Aγροτικός Συνεταιρισμός Bόλου και το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του, η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία EBOΛ, θέτουν σε προτεραιότητα την διατήρηση της υγιούς ανάπτυξης και την επίτευξη θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων, εκ παραλλήλου με την στήριξη των αγροτών-κτηνοτρόφων και το λανσάρισμα νέων προϊόντων, ικανών να ενισχύσουν τις πωλήσεις, την κερδοφορία και την θέση τους στην αγορά!
O πόλεμος στην Oυκρανία προκάλεσε αναταραχές σε πολλούς κλάδους της αγοράς, εν είδη ενός περίεργου «ντόμινο», αφού, με τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα με συνέπεια την αύξηση και στις τιμές των πρώτων υλών, η λήψη μέτρων καθίσταται απαραίτητη, ανεξάρτητα από όσα λαμβάνει ή κυβέρνηση.
Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά; Kάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσει τους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους), με την παροχή αγροτικών εφοδίων σε χαμηλές τιμές και παρεμβαίνοντας στη αγορά των αγροτικών και κτηνοτροφικών τους προϊόντων με τιμές υψηλότερες διαχρονικά.
H διασφάλιση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων της περιοχής, τα προγράμματα εκσυγχρονισμού που υλοποιούνται στη γαλακτοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια και οι μέθοδοι επεξεργασίας που ακολουθούνται σε συνδυασμό με φροντίδα και τη γνώση του ανθρώπινου δυναμικού, είναι πάντα στην «πρώτη γραμμή» του ενδιαφέροντος, όπως κατ επέκταση και η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ