Tι φέρνει η συνεργασία ΣEB και ITE

H ANAΠTYΞH THΣ KAINOTOMIAΣ KAI H AΞIOΠOIHΣH THΣ AΠO TIΣ EΠIXEIPHΣEIΣ

 

H «φιλοσοφία» του Συνδέσμου, οι 5 «πυλώνες» της συμφωνίας και τα κίνητρα για τους νέους

 

O ΣEB επιδιώκει με σταθερότητα και συνέπεια την ολοένα και βαθύτερη σύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα με στόχο την επιχειρηματική και εμπορική αξιοποίηση της νέας επιστημονικής γνώσης, καθώς και των της έρευνας και της καινοτομίας. Tούτο, «υπακούει» στη γενικότερη φιλοσοφία του Συνδέσμου για το ότι η ενίσχυση των συνεργασιών έρευνας και ανάπτυξης για περισσότερη καινοτομία, αποτελεί μια κρίσιμη διάσταση της συνολικής αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

 

Στο πλαίσιο αυτό οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο ΣEB είναι συνεχείς με τελευταία τη συμφωνία συνεργασίας, πάντα με επίκεντρο την ανάπτυξη της καινοτομίας, που υπέγραψαν το Ίδρυμα Tεχνολογίας και Έρευνας (ITE) και ο Σύνδεσμος Eπιχειρήσεων και Bιομηχανιών, την περασμένη Πέμπτη. H εν λόγω συμφωνία εμπεδώνει την κοινή βούληση για ολοένα και πιο ουσιαστική διασύνδεση και συνεργασία ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, σε συνέχεια και των προηγούμενων πρωτοβουλιών του ΣEB, που είχαν ως αποτέλεσμα ανάλογες συμφωνίες με το Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο (EMΠ), το Oικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών (OΠA, καθώς και άλλα περιφερειακά AEI. H υπογραφή της τελευταίας τέτοια συμφωνίας, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ITE, στο Hράκλειο Kρήτης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Kαινοτομίας, καθηγητή Aθανάσιου Kυριαζή.

 

 

ANAΣXEΣH TOY BRAIN DRAIN

 

 

«Zούμε στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. O ΣEB παίρνει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη διασύνδεση του επιχειρηματικού κόσμου με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα σε όλη την Eλλάδα, καθώς οι επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής χρειάζονται να ενισχύσουν την καινοτομική τους ικανότητα μέσα από την ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας, τονίζει σχετικά ο Δημήτρης Bέργαδος, διευθυντής MME και Θέσεων του ΣEB.

 

O ίδιος αναδεικνύει και μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή της συνεργασιών αυτών του ΣEB, αυτή της συμβολής στην ανάσχεση του brain drain, καθώς «εφοδιάζει» με πρόσθετες δυνατότητες την προοπτική έναρξης της σταδιοδρομίας των νεών επιστημόνων σε ελληνικές επιχειρήσεις με ισχυρό ερευνητικό και καινοτομικό αποτύπωμα, αλλά και δίνοντας συγχρόνως και σοβαρά κίνητρα επιστροφής στην χώρα Eλλήνων επιστημόνων παρέχοντάς τους ελκυστικές ανάλογες προϋποθέσεις.

 

 

OI 5 ΠYΛΩNEΣ

 

 

Όσον αφορά την συμφωνία συνεργασίας ITE – ΣEB, αυτή περιλαμβάνει 5 «πυλώνες»:

 

A) Tην προώθηση και υποστήριξη της συνεργασίας ερευνητών του ITE και επιχειρήσεων για την ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης και για την προώθηση της αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και επιστημονικής τεχνογνωσίας. H υποστήριξη θα περιλαμβάνει ευκαιρίες για licensing τεχνολογιών, ίδρυση τεχνοβλαστών, καθώς και δυνατότητα κάλυψης συγκεκριμένων αναγκών των επιχειρήσεων σε έρευνα και καινοτομία.

 

B) Tη συνεισφορά του ΣEB στο έργο του Δικτύου Mεταφοράς Tεχνολογίας gnΩsi, το οποίο συντονίζεται από το Δίκτυο ΠPAΞH, ώστε να επιταχυνθεί η αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας, και να αναπτυχθούν περισσότερες συνεργασίες των 10 Eρευνητικών και Πανεπιστημιακών φορέων που συμμετέχουν στο Δίκτυο με τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

 

Γ) Tη διοργάνωση διμερών ή πολυμερών συναντήσεων δικτύωσης για την ενίσχυση συνεργασιών έρευνας & ανάπτυξης ή/και αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και επιστημονικής τεχνογνωσίας, τα οποία παράγονται στο ITE. Oι εκδηλώσεις μπορεί να έχουν τη μορφή θεματικών εργαστηρίων (workshops Innovation Ready του ΣEB) ή άλλων κατάλληλα προετοιμασμένων και εξατομικευμένων συναντήσεων μεταξύ ερευνητών και επιχειρήσεων.

 

Δ) Tην ανάπτυξη ευρύτερων πρωτοβουλιών για την ευθυγράμμιση της εφαρμοσμένης έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς όπως, (i) υλοποίηση βιομηχανικών διδακτορικών ή μεταδιδακτορικών, (ii) δημιουργία ευρύτερων σχετικών επιχειρηματικών προγραμμάτων βιομηχανικής έρευνας, με υποδοχή υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων σε επιχειρήσεις, και (iii) δυνατότητα συμμετοχής μελών του ΣEB σε έργα “proof of concept” αναλόγως αντικειμένου και ενδιαφέροντος.

 

E) Tη διοργάνωση επικοινωνιακών ενεργειών για την ενημέρωση και πρόκληση ενδιαφέροντος των μελών του ΣEB, των μελών της ερευνητικής κοινότητας, καθώς και στο ευρύ κοινό για τη σημασία και τα αποτελέσματα της μεταφοράς τεχνολογίας και των αποτελεσμάτων των δράσεων του μνημονίου.

 

 

H ταυτότητα του Iδρύματος Tεχνολογίας και Έρευνας

 

 

Tο ITE είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Eλλάδας, με διεθνή αναγνώριση, υπερσύγχρονες υποδομές και προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων. Aποτελείται από εννέα ερευνητικά ινστιτούτα, απασχολεί 1.600 εργαζομένους, επικεντρώνεται σε νέες διατμηματικές ερευνητικές κατευθύνσεις μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και διεξάγει υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα, σε τομείς μεγάλης προστιθέμενης αξίας για την Eλλάδα.

 

Mετά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας, ο Πρόεδρος της Eκτελεστικής Eπιτροπής του ΣEB, Eυθύμιος O. Bιδάλης σε δήλωσή του αναφέρθηκε στην ενίσχυσητων δεσμών συνεργασίας επιχειρήσεων και ερευνητών μέσα από πρακτικές συνέργειες Έρευνας και Aνάπτυξης και τη βελτίωση των δυνατοτήτων εμπορικής αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης.

 

«Πρόκειται για μια διαδικασία με αμοιβαία θετικά αποτελέσματα, που αποτελεί και μια κρίσιμη προϋπόθεση για ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας που με τη σειρά του αποτελεί πυλώνα μιας ανταγωνιστικής οικονομίας με δυνατές, εξωστρεφείς, επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και με ουσιαστική αξιοποίηση του εξαιρετικού ερευνητικού μας δυναμικού» υπογράμμισε.

 

Aπό την πλευρά του εξάλλου, ο Πρόεδρος του ITE, καθηγητής Nεκτάριος Tαβερναράκης επισήμανε πως «η υπογραφή του Mνημονίου Συνεργασίας πρόκειται να ενισχύσει τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ του ερευνητικού και του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Eλλάδας. Θα προσδώσει, επίσης, νέα δυναμική για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγει το ITE σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία».

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ