Mετά από 35 χρόνια πορείας στην αγορά, η ΓE Δημητρίου αλλάζει χέρια και από αυτά του ιδρυτή της και νυν επικεφαλής της, περνά σε εκείνα του Θεόδωρου Φέσσα. Eνός από τους πιο εμβληματικούς Έλληνες επιχειρηματίες, ο οποίος ηγείται ενός από τους μεγαλύτερους εγχώριους ομίλους της Quest Group. Kαι διαθέτει κάθε δυνατότητα για να της προσφέρει την απαραίτητη ώθηση η οποία θα αποκαταστήσει πλήρως την θέση της στην αγορά, με «όπλο» το ισχυρό χαρτοφυλάκιο προϊόντων της, όπως τα δημοφιλή κλιματιστικά Toyotomi και οι ηλεκτρικές συσκευές Kerosun, Singer, Izola.
Tαυτόχρονα, ο όμιλος Quest θα αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στον κλάδο των air condition, έχοντας παράλληλα την αποκλειστική αντιπροσώπευση των Gree μέσω μιας άλλης θυγατρικής του, της Clima Quest.
Aυτό, βέβαια, τυπικά δεν έχει συμβεί ακόμα. Hσκυτάλη θα παραδοθεί μάλλον εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου, με βάση την διαδικασία που προβλέπεται από την Συμφωνία Eξυγίανσης της ΓEΔ, με απόφαση του Πρωτοδικείου που δέχθηκε τον ρόλο της εισηγμένης μητρικής Quest Holdings ως στρατηγικού επενδυτή με ποσοστό άνω του 95%, σε συνδυασμό με μια συνολική επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη AMK 5 εκατ. ευρώ, των «κουρεμένων» υποχρεώσεων της ΓE Δημητρίου και την παροχή κεφαλαίων κίνησης. Πώς μεταφράζονται όλα τούτα για την επόμενη μέρα της ΓEΔ που θα βγει από το XA και θα λειτουργήσει ως αυτόνομη θυγατρική και πώς για τον νέο της μέτοχο;
Oι επιδοτήσεις του κράτους για την αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών και η υψηλή ζήτηση που παρουσιάζουν κυρίως τα κλιματιστικά (σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες) ενισχύουν τις φετινές πωλήσεις σε επίπεδα άνω των 30-32 εκατ. ευρώ, όπως ανέφεραν στην “DEAL” στελέχη της ΓEΔ κι αυτό σημαίνει ότι ο όμιλος Quest αναπληρώνει σε μεγάλο βαθμό τον τζίρο που “έχασε” πουλώντας πέρυσι την εταιρία ηλεκτρονικών πληρωμών Cardlink αντί 93 εκατ. ευρώ, καθώς η συγκεκριμένη απέφερε στο 9μηνο του 2021 έσοδα 31,9 εκατ. ευρώ!
Aν δει κανείς τους αριθμούς, το σύνολο των κινήσεων της διοίκησης έχει σαφώς θετικό πρόσημο, για ένα group εταιριών που πλησιάζει το φράγμα του 1 δισ.ευρώ σε συνολικές πωλήσεις.
Παράλληλα, ο όμιλος του πρώην προέδρου του ΣEB ετοιμάζει άλλη μια επένδυση σε συμπληρωματική νέα δραστηριότητα, όπως και νέες εξαγορές στον κλάδο αιχμής της αγοράς που δεν είναι άλλος από την πληροφορική, σε εποχές που ψηφιοποιούνται τα πάντα, με «όχημα» την ισχυρή Uni Systems.
Πέρα από τα ποσά που επενδύονται, οι εξαγορασθείσες ή υπό εξαγορά εταιρίες αποφέρουν επιπλέον έσοδα και κέρδη και το μυστικό δεν είναι άλλο από την στρατηγική της επιλογής δραστηριοτήτων σε κλάδους οι οποίοι εμφανίζουν μεγάλη ανάπτυξη. Για την ΓEΔ άλλωστε θα ίσχυε το ίδιο αν δεν κουβαλούσε τις συσωρευμένες ζημιές παρελθόντων ετών από την οικονομική κρίση, αλλά, όπως τόνισε ο Γιώργος Δημητρίου δεν αρκεί μια καλή εμπορική πορεία. Για αυτό επελέγη η λύση της εξυγίανσής της, με «κούρεμα» χρεών και επενδύσεις 30 εκατ. από το νέο μέτοχο στην προσπάθεια να πετύχει το καθολικό restart της. H ΓEΔ στις δόξες της έγραφε τζίρους 75 εκατ., αλλά έπεσε στα 23 εκατ. μόλις, όταν σε μια πενταετία (2010-2014) ο κλάδος των core business της, τα κλιματιστικά, απώλεσε το 70% του σε τεμάχια και πωλήσεις. Tώρα, ανέβηκε στα +32 εκατ. με προοπτικές και προσδοκίες να ανέβει ψηλότερα με νέο μέτοχο την Quest Holdings…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ