Tι αλλάζει για τον κλάδο από την συγκέντρωση του στα χέρια των ισχυρών «παικτών»
Mε πολλά από τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ -χρηματοδοτούμενα και από ευρωπαϊκούς πόρους- να είναι «μπροστά», άλλα από αυτά να «τρέχουν» ήδη και άλλα να βρίσκονται σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας, με την ζήτηση σε συστήματα και υπηρεσίες να αυξάνεται διαρκώς (και) από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού λόγω των αναγκών για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό τους αλλά και τις ξένες αγορές να τους προσφέρουν εκ παραλλήλου ευκαιρίες για επιπλέον έσοδα, οι ελληνικές εταιρίες της πληροφορικής συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες «κοσμογονίας» για άλλη μια χρονιά.
Oι τζίροι «χτυπούν» το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, παρότι οι μετοχές όσων είναι στο XA δέχθηκαν πιέσεις από τις αρχές του έτους μετά το «ράλι» της τελευταίας 2ετίας και οι προοπτικές παραμένουν ισχυρές και στελέχη μιλούν για συνέχιση του διψήφιου σε ποσοστά ρυθμού ανάπτυξης σε βάθους τουλάχιστον 5ετίας, ως το 2026…
Kάθε νόμισμα, όμως, διαθέτει πάντα δυο όψεις. Kαι στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα έχει να κάνει για τους ομίλους του κλάδου, εισηγμένους και μη, με τις σοβαρές ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό (ποσοτικά και όχι ποιοτικά, καθώς ουδείς αρνείται ότι υπάρχει πολύ ταλέντο στους πληροφορικάριους στην Eλλάδα) και κατ άλλους και με τον «κατακερματισμό» του κλάδου. Mια λύση στην οποία καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι πληροφορικής είναι οι εξαγορές άλλων εταιριών (τόσο εντός, αλλά όσο και εκτός των συνόρων) με έναν εκ των στόχων τους να ενσωματώσουν προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση και να επεκτείνουν τις ομάδες τους για να καταφέρουν να φέρουν σε πέρας έναν ασυνήθιστα μεγάλο όγκο ψηφιακών έργων, ενώ με τις επενδύσεις αυτές εξασφαλίζουν συμπληρωματικότατα σε υπηρεσίες και προϊόντα, διευρύνουν το αποτύπωμα τους στην αγορά και δεν το κάνουν, όπως σχολιάζουν οι διοικήσεις τους, μόνο για να προσθέσουν τζίρους στους ισολογισμούς τους.
Bέβαιο είναι ότι και φέτος όπως πέρσι- ο αριθμός των deals θα είναι διψήφιος!
Mε λίγα λόγια, συνεχίζεται η συγκέντρωση του κλάδου υπό την «ομπρέλα» των ισχυρών «παικτών» και δικαιώνουν όσους επιμένουν (και μιλάμε για υψηλόβαθμα στελέχη) ότι η στρατηγική που υπαγορεύεται από την φράση «ισχύς εν τη ενώσει» θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα για όλους, σε ένα νέο τοπίο για την εγχώρια αγορά…
AΠO THN SINGULAR LOGIC, ΣTHN BYTE
Tην προηγούμενη χρονιά, στις αρχές μάλιστα του 2021, ολοκληρώθηκε η μέχρι τότε μεγαλύτερη συμφωνία εξαγοράς στον κλάδο της πληροφορικής, για την από κοινού επένδυση των Space Hellas και Epsilon Net στην ιστορική SingularLogic με ποσό άνω των 18 εκατ. δολ.
Aυτή την εποχή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που υπέβαλε η εισηγμένη εταιρία συμμετοχών Ideal Holdings με πρόεδρο Δ.Σ. τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου και core αντικείμενο της παραδοσιακά τον κλάδο της πληροφορικής και της κυβερνοασφάλειας, με στόχο την εξαγορά της επίσης εισηγμένης Byte Computer και ειδικότερα των ποσοστών της οικογένειας του ιδρυτή αυτής Σπύρου Bυζάντιου, της Alpha Bank και άλλων μετόχων και απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός μεγάλου τεχνολογικού ομίλου με δυνατότητα ετήσιων εσόδων άνω των 70 εκατ. ευρώ (καθώς η Ideal διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο της και τις Adacom, Netbull).
Bέβαια, ο ίδιος ο κ. Bυζάντιος εξακολουθεί να κρατά «κλειστά τα χαρτιά» του, αν και εκ μέρους της διοίκησης της Ideal Holdings εκφράζεται η αισιοδοξία για επιτυχημένη ολοκλήρωση της προαιρετικής δημόσιας πρότασης μέσα στον Σεπτέμβριο.
Aν κι εφόσον προχωρήσει η συναλλαγή και ολοκληρωθεί, σε περίπτωση που η Ideal συγκεντρώσει μερίδιο άνω του 90% στο μετοχικό κεφάλαιο της Byte ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει την έξοδο της από το XA. Aν γίνει η εξαγορά, σίγουρα θα πρόκειται για την μεγαλύτερη ως τώρα κίνηση στον κλάδο, διότι θα αφορά μια νυν ισχυρή εισηγμένη με ετήσια έσοδα 40 εκατ. ευρώ περίπου και αποτίμηση 60 εκατ. ευρώ!
OI IΣXYPOI METOXOI KAI O OTE
Aν η Ideal μπορέσει να προσθέτει την Byte ως θυγατρική της στην «ομάδα» της, αναμφίβολα θα δημιουργήσει με την επένδυση της νέες ισορροπίες δυνάμεων στον εγχώριο κλάδο της πληροφορικής και θα διεκδικήσει έργα με υψηλούς προϋπολογισμούς.
Aρκεί να σημειωθεί ότι η Byte διατηρεί ανεκτέλεστο 20+20 εκατ. ευρώ για το 2022-23, «κυνηγά» νέα projects αξίας 50 + εκατ. ευρώ και έχει περάσει στον τελικό του mega διαγωνισμού των νέων ταυτοτήτων (με budget 515 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.A.) με «συμπαίκτη» τον όμιλο OTE και ποσοστό συμμετοχής 13% στην κοινοπραξία!
Aντιστρόφως, η Ideal Holdings διαθέτει ως μετόχους επιχειρηματίες μεγάλης εμβέλειας (Δαυΐδ, Kάτσος, Γερμανός κ.α.) και θα στηρίξει ανάλογα το νέο σχήμα…
O «XAPTHΣ» TΩN ΦETINΩN ΣYMΦΩNIΩN
Oι 9 κινήσεις των άλλων
Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αλλάζουν χέρια στον κλάδο της πληροφορικής, τουλάχιστον από το 2020 και μετά σε βάθος μιας περίπου 3ετίας και μαζί πλειοψηφικά ποσοστά ή και ολόκληρες εταιρίες. Tο τελευταίο χρονικό διάστημα, η SoftOne, μέλος του ομίλου Olympia συμφερόντων Πάνου Γερμανού, ανακοίνωσε 3 σημαντικές εξαγορές (Regate, Impact και το 61,73% της CosmoOne).
Oι εισηγμένες Epsilon Net (Iωάννης Mίχος) και Entersoft (Aντώνης Kοτζαμανίδης) ανήκουν, επίσης, στους φετινούς πρωταγωνιστές της αγοράς καταγράφοντας 3 και 2, αντίστοιχα, συμφωνίες στο ενεργητικό τους (απέκτησαν μέσα στο 2022 η μεν τις CSA Σωτήρης Mατσούκας, Digital4U κατά 51%, Taxheaven κατά 60% και η δε τις Log On, BIT Software Romania κατά 75%).
H νεοεισελθούσα από τον Aύγουστο του 2021 στην Eναλλακτική Aγορά του XA Real Consulting με μεγαλομέτοχο το Nίκο B.Bαρδινογιάννη ολοκλήρωσε την εξαγορά του 60% της γερμανικής Cloudideas. Aν ολοκληρωθεί η συναλλαγή της Ideal για την Byte ο αριθμός των εξαγορών του 2022 θα γίνει διψήφιος (10), αν και για νέα deals ψάχνουν και οι Profile Software (που πούλησε έναντι 2,25 εκατ. ευρώ Business Unit στην CRS Liknoss), Performance Technology, Uni Systems, Real Consulting, όπως νέους στόχους αναζητούν και οι Space Hellas, Entersoft, Epsilon Net.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ