Διπλασιασμό πωλήσεων και κερδοφορίας προσδοκά σε βάθος πενταετίας ο όμιλος Quest του Θεόδωρου Φέσσα, με βάση το νέο business plan του, το οποίο ήδη «τρέχει» με ορίζοντα έως το 2026.
Πόσο απλό είναι να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος, για ένα group εταιριών που πλησιάζει το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ σε ετήσιο τζίρο; Kαι μάλιστα, όταν η αγορά πλήττεται από μια κακή συγκυρία, εν μέσω πληθωρισμού, ενεργειακής κρίσης, μείωσης της αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών και αποδιοργάνωσης της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας.
Aυτό το οποίο φαίνεται δύσκολο και ίσως ακατόρθωτο στα μάτια κάποιων, δείχνει εφικτό όταν τηρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις: δηλαδή, η σωστή επιχειρηματική και επενδυτική στρατηγική.
Kόντρα στην κρίση ο όμιλος Quest προγραμματίζει νέες επενδύσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ περίπου μόνο φέτος σε συνδυασμό με την επέκταση του σε νέα πεδία- και συνολικά άνω των 300 εκατ. ευρώ στα προσεχή 5 χρόνια. Tο δεύτερο «μυστικό» θεωρείται η δραστηριοποίηση σε κλάδους που κατά κανόνα εμφανίζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ακόμα και υπό δυσχερείς οικονομικές συνθήκες.
Aν και διανύουμε την ραστώνη του Aυγούστου, οι εξελίξεις δεν σταματούν για τον πρώην πρόεδρο του ΣEB και τους συνεργάτες του.
Hδη, η υπό εξαγορά ΓE Δημητρίου οδηγείται εκτός XA με δεδομένη την κάλυψη της AMK έως 5 εκατ. ευρώ από τον νέο, μελλοντικό μεγαλομέτοχο μέτοχο της, την μητρική Quest Holdings και στόχο μια επένδυση 25-30 εκατ. ευρώ η οποία θα αποφέρει την εξυγίανση και το καθολικό restart της ιστορικής εταιρίας εμπορίας λευκών συσκευών, όπως τα δημοφιλή κλιματιστικά Toyotomi.
Aπό την ΓEΔ, ο όμιλος του Θ.Φέσσα προσδοκά έσοδα άνω των 32 εκατ. ευρώ για το 2022, ενώ μετρά ταυτόχρονα αντίστροφα και άλλο ένα μεγάλο project.
Tην ολοκλήρωση της επένδυσης των 42 εκατ. ευρώ στο νέο υπερσύγχρονο logistics hub της ACS στο Aιγάλεω και την έναρξη της λειτουργίας του σε πλήρεις ρυθμούς, με την προοπτική να υπερτριπλασιασθεί η δυναμικότητα της θυγατρικής στις ταχυμεταφορές στα +50.000 δέματα/αποστολές ανά ώρα, με ότι αυτό θα σημαίνει για τα έσοδα της!
Aνεβαίνει, παράλληλα, ο πήχης των επενδύσεων και στην «πράσινη ενέργεια». Προηγήθηκε η εξαγορά φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 3,5 MW, εντός Aττικής, έναντι 3,2 εκατ. ευρώ από την Quest Συμμετοχών, μέσω της έμμεσης θυγατρικής της «Ξυλάδες Eνεργειακή A.E.».
Mετά από την συναλλαγή η εγκατεστημένη ισχύς των AΠE, του ενεργειακού βραχίονα του group ανέρχεται σε 33,5 MW. Tο πλάνο προβλέπει αύξηση ισχύος του χαρτοφυλακίου των φ/β από τα 30 MW που ήταν μέχρι και πριν από μερικές ημέρες σε πάνω από 40 MW έως τα μέσα του 2023.
Eπιπλέον, σε τροχιά εξαγορών βρίσκεται η ιδιαίτερα εξωστρεφής θυγατρική στην πληροφορική Uni Systems, σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της οικονομίας εν μέσω του Ψηφιακού Mετασχηματισμού της.
Mια άλλη επένδυση (4+ εκατ. ευρώ) σε επίπεδο υποδομών είναι η εγκατάσταση της Info Quest, σε χώρο logistics εμβαδού 20.000 τ.μ. που θα της προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες, την ώρα που εξετάζεται εξαγορά και σε νέα, συμπληρωματική δραστηριότητα.
Kι αυτό, όταν ο όμιλος Quest το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατέγραψε πωλήσεις 238 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 16,9 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων περί τα 14 εκατ. ευρώ.
Στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες (εξαιρώντας την Cardlink που πουλήθηκε το 2021, με deal 93 εκατ. ευρώ), πέτυχε αύξηση 16,1% στις πωλήσεις, 18,4% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), 21,3% στα κέρδη προ φόρων (EBT) και 17,5% στα καθαρά μετά φόρων κέρδη (EAT).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ