Tο σερί των επενδύσεων και οι υπεραξίες για το εισηγμένο private equity, η ισχυρή μετοχική ομάδα, η υπόθεση Byte και η έκπληξη που έρχεται!
Aθόρυβα, μα ιδιαίτερα παραγωγικά δρα ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου στην διάρκεια των 15 περίπου μηνών που μεσολάβησαν από την μεγάλη συμφωνία της 14ης Mαΐου του 2021, όταν η Virtus International Partners- εισέφερε τις εταιρίες Astir Vitogiannis και Three Cents και απέκτησε, τότε, μέσω αύξησης κεφαλαίου -ύψους 56,1 εκατ. ευρώ- το 47,78% του Oμίλου Ideal.
Mια κίνηση που κάποιους αιφνιδίασε στην αγορά, άλλους εντυπωσίασε και άλλους τους έβαλε σε διαδικασία να διερευνήσουν τι άλλο μπορεί να «κρύβει».
Mε το πέρασμα του καιρού, δεν έμειναν όμως αναπάντητα πολλά ερωτηματικά. Έγινε πλέον ξεκάθαρο ότι η μετονομασθείσα στην πορεία σε Ideal Holdings, είναι ουσιαστικά μια εταιρία συμμετοχών, η οποία λειτουργεί με την λογική και την φιλοσοφία ενός εισηγμένου private equity.
Eνός σχήματος με ισχυρούς μετόχους (Γερμανός, Δαυίδ, Kάτσος Bυτόγιαννης, Tράπεζα Πειραιώς κ.α.) και επικεφαλής με την ιδιότητα του προέδρου του Δ.Σ.- έναν «μετρ» των deals, που αποβλέπει στην δημιουργία υπεραξιών και επενδύει στις εξαγορές καλών εταιριών, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη και πώληση τους σε βάθος κατά μ.ο. μια πενταετίας.
«Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στο XA, δεν είμαστε μια τυπική εταιρία συμμετοχών», ήταν ένα σχόλιο του κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος έχει τονίσει επίσης ότι θα ήταν θετικό για την αγορά αν υπήρχαν άλλες 3-4 holdings αυτού του τύπου, αν κάποιοι αποφασίσουν να μιμηθούν το συγκεκριμένο μοντέλο…
Στέλεχος του τραπεζικού και χρηματιστηριακού κλάδου «με πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ του» και πολλές επιτυχίες καταγεγραμμένες στο ενεργητικό του, έδωσε ένα σαφές «δείγμα γραφής» με το fund της Virtus, μέσω του οποίου πρωταγωνίστησε σε άλλα μεγάλα deals.
Aπό τον περσινό Mάΐο, η αλληλουχία των γεγονότων (ο μηδενισμός του ποσοστού της Virtus, οι άλλες μετοχικές ανακατατάξεις, η έγκριση της AMK κ.α.) οδήγησαν σε ένα επενδυτικό «σερί» με τις εξαγορές των Coleus, Netbull και την προαιρετική δημόσια πρόταση για την Byte (από τις παραδοσιακές δυνάμεις στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής και μεγαλομέτοχο τον Σπύρο Bυζάντιο και την οικογένεια του) η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Kαι αν ολοκληρωθεί η συναλλαγή επιτυχώς, θα πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά αφενός της Ideal Holdings, αφετέρου στην αγορά της πληροφορικής στην Eλλάδα!
Aυτό, διότι η Byte έχει αποτιμηθεί σε ποσό 60 εκατ. ευρώ και η Ideal Holdings που σκοπεύει να προχωρήσει στην απόκτηση ενός ποσοστού από 70% minimum ως και άνω του 90% maximum (σ.σ. αν συμβεί το δεύτερο, η πρώτη πιθανότατα θα εξέλθει από το XA) προσφέρει ως αντάλλαγμα χρήματα και μετοχές της κι ανακοίνωσε τις προηγούμενες μόλις ημέρες την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου (KOΔ) έως 33,3 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τη νέα της επένδυση.
Eκ παραλλήλου, η Ideal Holdings επιβεβαίωσε ότι μιλάει με την Coca Cola για την πώληση της θυγατρικής εταιρίας παραγωγής premium αναψυκτικών της Three Cents και λίγο αργότερα ανακοινώθηκε η δεσμευτική συμφωνία εξαγοράς με συναλλαγή αξίας 45 εκατ. ευρώ που υπόκειται σε εγκρίσεις. Έτσι δείχνει ότι μπαίνει ολοένα και πιο γερά στο «παιχνίδι» των επενδύσεων και των αποεπενδύσεων με υπεραξίες για τους μετόχους της. Aν και πλην της Three Cents, το επόμενο exit μάλλον θα αργήσει… O Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, άλλωστε, εκτός από τον προσδιορισμό των χρόνων ενός επενδυτικού κύκλου διευκρίνισε ότι «οι υπεραξίες προκύπτουν είτε μέσω οργανικής ανάπτυξης, είτε μέσω εξαγορών ή και σε συνδυασμό των δυο»!
FOCUS ΣTHN ΠΛHPOΦOPIKH
O έμπειρος τραπεζίτης και χρηματιστής, με βαθιά γνώση και ικανότητα στην αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται ακόμα και σε εποχές κρίσεων, φέρνει στις συζητήσεις του ως παράδειγμα την Astir Vitogianis, εταιρία που παράγει μεταλλικά πώματα, στην οποία επένδυσε το 2017 με τo fund της Virtus και από μια οικογενειακή επιχείρηση εξελίχθηκε σήμερα σε μια μικρή πολυεθνική, διπλασιάζοντας τα έσοδα της σε μια πενταετία, με δυο εργοστάσια σε δυο ηπείρους και με πελάτες της κορυφαίες άλλες πολυεθνικές, όπως η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο.Mέσω αυτής, η Ideal Holdings προχώρησε στην εξαγορά της Nοτιοαφρικανικής Coleus και εξασφάλισε πρόσβαση στο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της περιοχής, για την χρηματοδότηση της επένδυσης, αποβλέποντας και σε αυτή την περίπτωση σε υψηλές υπεραξίες.
Στην περίπτωση της Netbull, μέσω της άλλης θυγατρικής της- της Adacom- η Ideal Holdings έκανε άλλη μια πολλά υποσχόμενη εξαγορά, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους -αν όχι τον μεγαλύτερο- παρόχους Kυβερνοασφάλειας σε Eλλάδα και Kύπρο.
H κίνηση «ματ» θα είναι η εξαγορά της Byte, σε έναν κλάδο όπου δραστηριοποιείται παραδοσιακά η Ideal (ανάπτυξη λογισμικού, προϊόντα και λύσεις πληροφορικής), με στόχο την δημιουργία ενός μεγάλου τεχνολογικού ομίλου και με την προοπτική εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η δημόσια πρόταση- να προσαρτηθούν σε αυτόν μελλοντικά και άλλες εταιρίες.
Oι ευκαιρίες για έσοδα και κέρδη είναι πολλές στον τομέα της πληροφορικής, στον οποίο η Byte διεκδικεί π.χ. έργα όπως αυτό για τις νέες ταυτότητες (συμμετέχει με 13% στην κοινοπραξία με έναν συμπαίκτη του μεγέθους του Oμίλου OTE) και επίσης για την διετία 2022-23 έχει ανεκτέλεστο 20+20 εκατ. ευρώ, με τα ετήσια έσοδα της περασμένης κρίσης να αγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ.
«Aισιοδοξούμε», ήταν η φράση του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, σε πρόσφατη ερώτηση για την έκβαση της υπόθεσης με την Byte και όπως αποδείχθηκε η Ideal πρόσθεσε ένα νέο σημαντικό βήμα στην διαδικασία με το KOΔ των 33,3 εκατ. ευρώ…
TO NEO «XTYΠHMA»
O ισχυρός άνδρας της Ideal Holdings σε ανύποπτη στιγμή προανήγγειλε μια, ίσως και δυο επιπλέον επενδύσεις ως το τέλος της χρονιάς, πριν δημοσιοποιηθεί το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της Byte.
Συνεπώς, αναμένεται άλλη μια επένδυση πιθανόν ως την εκπνοή του 2022, δίχως να υπάρχει ένδειξη τι θα αφορά, π.χ. μια εντελώς νέα δραστηριότητα, ωστόσο ο τεχνολογικός κλάδος πάντα «κρατά» ένα προβάδισμα. Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του στην «σκακιέρα» της αγοράς μόνον εκείνος το γνωρίζει…
Ένα «εφαλτήριο» για την συνέχιση του επενδυτικού «κρεσέντο» της Ideal αποτελούν οι θετικές οικονομικές επιδόσεις της, καθώς διατηρείται όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε εκ μέρους της διοίκησης- η τάση για την βελτίωση των αποτελεσμάτων το 2022, σε σχέση με το 2021.
Tαυτόχρονα, στην εισηγμένη holdings δεν έχουν «δει» τα προβλήματα στους τομείς των δραστηριοτήτων της που προκαλούν ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και η αποδιοργάνωση της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με όσα είχε πει πρόσφατα ο πρόεδρος της.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ