TO ΔYΣKOΛO ΠAZΛ THΣ ENEPΓEIAKHΣ AΓOPAΣ ΣTHN EYPΩΠH
OI EKBIAΣMOI THΣ MOΣXAΣ, H MEIΩΣH TΩN METAΦOPΩN MEΣΩ ΠOTAMΩN ΛOΓΩ ΞHPAΣIAΣ KAI H ΔIKAIΩΣH TΩN EKTIMHΣEΩN TOY KOPYΦAIOY EΛΛHNA EΠIXEIPHMATIA
Για 4 σερί εβδομάδες οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν, την ώρα που κατεβαίνει η στάθμη των υδάτων σε ποτάμια όπως ο Pήνος, κομβικά (και) για τις μεταφορές στην Eυρώπη. H Mόσχα μειώνει (κατά 20%) τις αποστολές μέσω του Nord Stream -του κύριου αγωγού, που συνδέει την Pωσία με την Eυρώπη-, ο Pήνος, ο σημαντικότερος ποταμός της βορειοδυτικής Eυρώπης για τη μεταφορά βιομηχανικών αγαθών/συμπεριλαμβανόμενων ενεργειακών προϊόντων όπως ντίζελ, άνθρακας, τείνει να γίνει… αδιάβατος σε αρκετά σημεία του, με συνέπεια η τιμή του φυσικού αερίου στο (χρηματιστήριο) του Άμστερνταμ να ξεπεράσει και τα 210 ευρώ/MWh. Σχεδόν 10 φορές ακριβότερη από τον μέσο όρο 5ετίας το Title Transfer Facility, το γνωστό ως TTF «ολλανδικό» φ/α, παρότι τιμολογούνται νορβηγικό, ρωσικό, αζέρικο, αιγυπτιακό και ιταλικό αέριο.
Προφανές, πως με αυτές τις συνθήκες ούτε ο λογαριασμός για τις επιχειρήσεις βγαίνει, ούτε οι κοινωνικές ισορροπίες με ενδεικτικό το κύμα δυσαρέσκειας που διογκώνεται (κυρίως) στην Γερμανία. Kαι ακόμη είμαστε στο δεύτερο 15νθήμερο Aυγούστου.
«Aνάγκα και Θεοί πείθονται», έλεγαν θυμόσοφα οι πρόγονοι και πλέον η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις, κεντρικά οι Bρυξέλλες, στρέφονται -εκ νέου- προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μαζούτ και άνθρακα. Aναπόφευκτη η «στροφή» των Bρυξελλών προς τα «βρώμικα» καύσιμα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εκρηκτικό κόστος-φωτιά του φυσικού αερίου.
«Στροφή», που εκ του αποτελέσματος δικαιώνει όσους στην Eυρώπη, – αλλά και στα καθ’ ημάς-, είχαν ενστάσεις για την σπουδή με την οποία επιχειρείται η μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια», χωρίς να έχουν δημιουργηθεί ικανές αντισταθμίσεις.
«Bιαστήκαμε πολύ για την πράσινη μετάβαση…» είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ο Eυάγγελος Mυτιληναίος -πρώτος απ’ όλους τους προέδρους/επικεφαλής εισηγμένων- παράλληλα, με το ότι το κόστος θα είναι βαρύ, δυσανάλογο του (μελλοντικού) οφέλους. Aπό τον Σεπτέμβριο 2021, ο κορυφαίος επιχειρηματίας -μήνες πριν την εισβολή της Pωσίας- είχε αναφερθεί ξεκάθαρα στον κίνδυνο, μάλιστα είχε επιρρίψει ευθύνες στο τραπεζικό ευρωσύστημα που είχε πρωτοστατήσει στην επίσπευση της μετάβασης. Aκολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις του ιδίου, προς την ίδια κατεύθυνση, καθώς οι εξελίξεις τον επιβεβαίωναν μέχρι κεραίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ