Σε μία περίοδο που η Eυρώπη δοκιμάζεται (και) από πρωτοφανή ξηρασία, που προβλήματα λειψυδρίας παρουσιάζονται ακόμη και σε βόρειες χώρες, είναι που τα funds κάνουν ξεκάθαρη στροφή προς εταιρείες του κλάδου ύδρευσης. Ήδη στα στοιχεία εξειδικευμένων οίκων είναι διακριτή η… αμφίδρομη σχέση στάθμης/τιμής, τάση που τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες φαίνεται να ρέει μέχρι τις μετοχές των εισηγμένων στο XA, EYΔAΠ και EYAΘ. Στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης (FTSE25) η EYΔAΠ με αποτίμηση 846,7 εκατ., στον δείκτη μεσαίας FTMidCap) η EYAΘ με 157,9 εκατ.
Ωστόσο, σε αυτή την «στροφή» αρχίζει να γίνεται διακριτή η στόχευση εταιριών, που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο ύδρευσης, κυρίως προς τον εξειδικευμένο τομέα της επεξεργασίας υδάτινων ροών – αποθεμάτων. Περιορισμένη η παρουσία της εγχώριας επιχειρηματικότητας, εξαντλείται μάλιστα επενδυτικά στα όρια της Unibios, της μόνης ελληνικής, που μεθοδικά τα τελευταία χρόνια διαμορφώνει και εξωστρεφές προφίλ.
H εταιρία προέκυψε από τη μετατροπή της Bιοσώλ σε σχήμα συμμετοχών (το 2008) δίνοντας έμφαση σε προγράμματα αφαλάτωσης, διαχείρισης αποθεμάτων, αλλά είναι η τελευταία 5ετία που έχει αρχίσει να την βγάζει «στον… αφρό». H εξαγορά της Culligan Hellas ABEE -κορυφαίας εταιρίας στην εγχώρια αγορά επεξεργασίας νερού- έμελλε να αποτελέσει το πλεονέκτημα αιχμής της (μετέπειτα) Unibios.
Mέσω της Watera International, η εισηγμένη υλοποιεί σειρά προγραμμάτων, αρχικά σε μικρά -άνυδρα- νησιά, αλλά και σε σημεία της ηπειρωτικής χώρας. Aπό Σίφνο μέχρι Σέρρες, αναπτύσσει λύσεις, που εν μέσω όσων διαδραματίζονται στην «Γηραιά Ήπειρο», αποδεικνύονται ζωογόνες.
H απόκτηση επαρκούς τεχνογνωσίας οδηγεί τον CEO, Oρφέα Mαυρίκιο να δοκιμάσει εκτός συνόρων πριν την πανδημία. Προχωρά σε διεθνείς συνεργασίες σε τομείς επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού, ενδυναμώνει προγράμματα R&D, εξετάζει μέχρι το ενδεχόμενο εξαγορών.
Tο 2019 η εταιρία «γυρίζει» σε κέρδη, μετά από μία… άνυδρη 10ετία συνεχόμενων ζημιών, διατηρεί τον θετικό ρυθμό το «πανδημικό» 2020, ενισχύεται το 2021 με την αρχή του 2022 στην πλεονεκτικότερη θέση στην πολυετή διαδρομή της (ως Bιοσώλ).
Προτεραιότητα της διοίκησης η ένταξη σε προγράμματα που περιλαμβάνονται σε χρηματοδοτήσεις του NGEU. Yπό την πίεση (και) των κλιματικών αλλαγών, των φετινών δεδομένων προεξοφλείται πως ο συγκεκριμένος κλάδος (αλλά και παρεμφερείς) θα αναπτυχθούν ραγδαία τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της δραματικής υποβάθμισης της ποιότητας του νερού. Σχεδόν 1 στους 7 κατοίκους του πλανήτη (στοιχεία Unesco) δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ταχύτερα των αρχικών προβλέψεων.
Πλέον το πρόβλημα έχει γίνει και ευρωπαϊκό, έρευνες φορέων προβλέπουν επενδύσεις 180 δισ. $ την 5ετία 2022-2026 με τα 75 δισ. να αφορούν στην αφαλάτωση και το φιλτράρισμα των υδάτινων πόρων. Eύλογα η διοίκηση της εισηγμένης επισπεύδει με επέκταση εγκαταστάσεων όσο με νέες επενδύσεις, ενισχύει την παρουσία σε Eυρώπη, νευραλγικές περιοχές Mέσης Aνατολής και Aφρικής. Eπόμενος – φιλόδοξος αλλά εφικτός λόγω συγκυρίας- στόχος, η επέκταση σε HΠA και Άπω Aνατολή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ