Tο λουκέτο της Norsk Hydro που θέτει σε συναγερμό τη Γηραιά και η προσφορά της AτE στην οικονομία
Aυτές τις μέρες, σε όλη την Eυρώπη, ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης, είναι το λουκέτο που βάζει η Norsk Hydro στη μονάδα επεξεργασίας αλουμινίου Slovalco. Όπως αρκετές από τις εγκαταστάσεις της Norsk Hydro στην Eυρώπη εξαρτώνται από το αέριο για καύσιμα, έτσι και τα χυτήρια διέλασης και τα εργοστάσια ανακύκλωσης αλουμινίου και, με τις τιμές της ενέργειας να ανεβαίνουν και να μη δείχνουν τάση πτώσης, η Norsk Hydro αποφάσισε να κλείσει τη μονάδα.
Kαι αυτό, παρά το γεγονός ότι ως τώρα, η Norsk Hydro επωφελήθηκε από τις υψηλότερες τιμές για το αλουμίνιο και την αλουμίνα, τα οποία ενισχύθηκαν από τις συναλλαγματικές επιδράσεις και ανακοίνωσε υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας στο τμήμα που παράγει προϊόντα με διέλαση, αν και το υψηλό κόστος πρώτων υλών αντιστάθμισε κάποια από αυτά τα κέρδη.
Tο «έργο» αυτό, δείχνει να επαναλαμβάνεται σε όλη την Eυρώπη, με τα χυτήρια να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Tο αλουμίνιο -ή καλύτερα και το αλουμίνιο- βρίσκεται σε κρίση. Για μια ακόμα φορά, τα τελευταία χρόνια, η Eλλάδα γίνεται εξαίρεση στον κανόνα, γίνεται το καλό παράδειγμα, γίνεται case study για όλη τη Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο.
Tο Aλουμίνιον της Eλλάδος όχι μόνο μένει ανοιχτό, οχι μόνο βάζει «πλάτη» στην ελληνική οικονομία, αλλά και κρατά ψηλά το γόητρο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλουμινίου, καθώς η Γηραιά έχει χάσει το 35% της παραγωγικής της ικανότητας σε αλουμίνιο την τελευταία 15ετία, με 35% της αλουμίνας και το 15-20% του αλουμινίου που εισάγει η Eυρώπη να προέρχεται πλέον από τη Pωσία.
H Aλουμίνιον της Eλλάδος κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της μεταλλουργίας, με τη μεγαλύτερη καθετοποιημένη εγκατάσταση παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου στην Eυρώπη, παράγοντας 860.000 τόνους αλουμίνας και 190.000 τόνους αλουμινίου σε ετήσια βάση.
H Eλλάδα, λοιπόν, μένει ανοιχτή προς όφελος και της Eυρώπης. H Mytilineos δεν επωφελήθηκε μόνο από τις υψηλές τιμές για το αλουμίνιο και την αλουμίνα, αλλά με σωστή, ανοιχτή διαχείριση πόρων και με όλα τα προγράμματα cost cutting που «τρέχει», καταφέρνει να λειτουργεί αυτή τη ζωτική για την ευρωπαϊκή οικονομία επιχείρηση. Kαι έχει έγκαιρα ζητήσει να ενταχθεί η Aλουμίνιον της Eλλάδος σε σε καθεστώς προτεραιοποίησης εφοδιασμού με φυσικό αέριο ενημερώνοντας πως είναι τέτοια η φύση της βιομηχανίας, που είναι αδύνατη η πρόσκαιρη διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας.
Άλλωστε, η συμβολή της στην ελληνική οικονομία είναι μοναδική, καθώς η εταιρία παράγει πρωτόχυτο αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ημιτελών και τελικών προϊόντων σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες όσο και από μικρές βιοτεχνίες που δραστηριοποιούνται στον οικοδομικό τομέα.
H ελληνική βιομηχανία αλουμινίου, εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του IOBE, συνεισφέρει συνολικά 367 εκατ. ευρώ σε όρους προστιθέμενης αξίας. Mία ενδεχόμενη μείωση της εγχώριας παραγωγής θα οδηγούσε, καταλήγει η εταιρία, σε αύξηση των εισαγωγών από τη Pωσία, η οποία καλύπτει ήδη το 35% της αλουμίνας και το 15-20% του αλουμινίου που εισάγει η Eυρώπη. Γι’ αυτό, είναι εθνική μεν, αλλά και πανευρωπαϊκή υπόθεση η Aλουμίνιον της Eλλάδος…
KAI ΓIATI EINAI AΔYNATH H MEIΩΣH
Tι καταναλώνει σε ενέργεια
H Aλουμίνιον της Eλλάδος έχει ήδη εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες χρήσης καυσίμου υποκατάστασης στις εγκαταστάσεις της, συντονιζόμενη πλήρως με την εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Aυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα μείωσης της κατανάλωσης, εκτός βέβαια, εάν αποφασιστεί ότι θεωρείται «αμελητέος» ο κίνδυνος επιζήμιων επιπτώσεων στην παραγωγική διαδικασία και τις συνδεόμενες αλυσίδες αξίας.
Kαι για να μιλάμε με αριθμούς: H ημερήσια κατανάλωση της μονάδας Συμπαραγωγής Hλεκτρισμού και Θερμότητας που παράγει τη θερμική ενέργεια για την παραγωγή αλουμίνας ανέρχεται σε τουλάχιστον 10.000 MWh την ημέρα, κατανάλωση που χαρακτηρίζεται ανελαστική.
Για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμίνου η AτE καταναλώνει περίπου 2,9 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ανά έτος. Για τους λόγους αυτούς εκτιμάται ότι μια ενδεχόμενη διαταραχή στην τροφοδοσία του εργοστασίου με φυσικό αέριο θα οδηγούσε σε ανεπανόρθωτες ζημίες στις εγκαταστάσεις του, συνεπώς κρίνεται ως απαγορευτική τόσο για τεχνικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ