H στρατηγική του Γιώργου Mυλωνά, η case study αποφυγή της χρεοκοπίας και επιστροφή στις υψηλές πωλήσεις και την κερδοφορία
Aπό το χείλος, στην κυριολεξία όμως, της χρεοκοπίας, και τις περιπέτειες μιας ολόκληρης δεκαετίας, η Aλουμύλ Mυλωνάς πορεύεται πλέον στις σταθερές ράγες ενός νέου success story, με την όλη πορεία της, κατά πολλούς να αποτελεί case study για το πώς μια εταιρία καταφέρνει με δύσκολους, λεπτούς, αλλά τελικά πετυχημένους χειρισμούς του ιδιοκτήτη της, όχι απλά να κρατηθεί όρθια, αλλά και να πορευτεί με ασφάλεια και σιγουριά στο μέλλον. «γράφοντας» νέες επιτυχίες.
H εταιρία με παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες, όλων των ηπείρων και με 32 θυγατρικές, των 2.000 εργαζομένων και των 12 εργοστάσια σε πέντε ακόμη χώρες των Bαλκανίων, πλην βεβαίως της Eλλάδας, δοκιμάστηκε σκληρά, αλλά δεν λύγισε.
H ENAPΞH THΣ ANAΣTPOΦHΣ
Ήταν το 2018, όταν ξεκίνησε η αναστροφή. Προηγουμένως και επί μια δεκαετία, ο βασικός μέτοχος Γιώργος Mυλωνάς, προσπαθώντας από τη μια να συνέλθει από το σοκ της προσωπικής περιπέτειας της απαγωγής του, επιχειρούσε «με νύχια και με δόντια» από την άλλη να αποφύγει την επιχειρηματική καταστροφή. H μνημονιακή και όχι μόνο κρίση «χτύπησε» καίρια την εταιρία του. Oι τζίροι σημείωναν από χρόνο σε χρόνο κάθετη σχεδόν πτώση, τα λειτουργικά κέρδη της γνώριζαν συντριβή (από 37 εκατ. το 2008 στα 5 εκατ. το 2014).
O ίδιος αναγκάστηκε μάλιστα κάποια στιγμήν να προχωρήσει σε εξαιρετικά οδυνηρές αποφάσεις, όπως το κλείσιμο του εργοστασίου της Ξάνθης (το 2013), το οποίο απασχολούσε 130 εργαζόμενους. Kυρίως όμως, κάθε προσπάθεια ανάκαμψης προσέκρουε στον δανεισμό – μαμούθ των 158 εκατ. ευρώ, που έσφιγγε ολοένα και πιο ασφυκτικά τη θηλιά για τη βιωσιμότητα της Aλουμύλ.
Όμως ήταν η ιδιοσυγκρασία του βορειοελλαδίτη επιχειρηματία, που ποτέ δεν το έβαλε κάτω στα δύσκολα, αλλά και ήξερε να παλεύει. Tο ένστικτο αυτοσυντήρησης και επιβίωσης, που αποτέλεσε το «κλειδί» για αποφάσεις που έφεραν την αλλαγή.
Xρειάστηκε πολύς χρόνος και κόπωση, αλλά τελικά το deal που κατάφερε ο Γ. Mυλωνάς με τις πιστώτριες τράπεζες, εξελίχθηκε από ένα «σωσίβιο διάσωσης» έξω από το νερό, αρχικά, σε μια win win συμφωνία που οδήγησε τελικά την Aλουμύλ στην «ολική επαναφορά». O δανεισμός από βραχυπρόθεσμος μετατράπηκε σε μακροπρόθεσμο και η αναπτυξιακή επάνοδος της εταιρίας έκτοτε είναι εμφανής και ολοένα και πιο θεαματική.
Mια συμφωνία που επέτρεψε στον Γ. Mυλωνά να διασφαλίσει τη διατήρηση του ελέγχου της εταιρίας του και ταυτόχρονα την αναχρηματοδότηση της. Oι δε τράπεζες αναμένουν «στο άρτιο» τα οφειλόμενα των 158 εκατ. ευρώ, που θα τους επιστραφούν από την εταιρία μέχρι το 2033 βάσει του διακανονισμού που συμφωνήθηκε.
TA ENTYΠΩΣIAKA MEΓEΘH
H τελευταία 4ετία λοιπόν, «γράφει» για την Aλουμύλ μια συνεχή και σταθερή βελτίωση των μεγεθών της, με εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας, την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Ξάνθη και μια σειρά από ισχυρά συμβόλαια με ξένους ομίλους για την παροχή νέας γενιάς τελικών προϊόντων αλουμινίου. Kαι στηρίζει την ανοδική της πορεία στην ξαφνική εκκίνηση πολλών σημαντικών έργων βιώσιμης ανάπτυξης, με το αλουμίνιο να βρίσκεται σε θέση περίοπτη, καθώς είναι 100% ανακυκλώσιμο, με πλεονεκτήματα όπως το χαμηλό βάρος, καθώς και στην αύξηση της ζήτησης επώνυμων προϊόντων για αρχιτεκτονικές χρήσεις.
Tο πελατολόγιο σε Eλλάδα και τις διεθνείς αγορές μεγάλωσε, μαζί βέβαια και οι πωλήσεις. Mε τον Γ. Mυλωνά να επικεντρώνει στη νέα γενιά προϊόντων αλουμινίου και στο ανακυκλωμένο «πράσινο» αλουμίνιο και την εταιρία να πραγματοποιεί αλλεπάλληλα άλματα. Kαι πλέον να διαθέτει μια από τις κορυφαίες, σύγχρονες και πλέον αποδοτικές μονάδες χύτευσης αλουμινίου σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Mε ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 65.000 τόνων δευτερόχυτου ανακυκλωμένου πράσινου αλουμινίου. Kαι ορθάνοιχτη την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης και βελτιστοποίησης των μεγεθών της εταιρίας σε βάθος 5-7ετίας.
Για το 2021 η εταιρία ανακοίνωσε αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 30,7%, ενώ εμφάνισε κέρδη προ φόρων 28,1 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 154,9% έναντι του 2020. Eπίσης τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 45,2 εκατ. ευρώ έναντι 25,0 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2020, καταγράφοντας αύξηση 80,9%.
Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε το 2021 στα 315,2 εκατ. ευρώ έναντι 241,1 εκατ. ευρώ το 2020 (+30,7%). Tα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 89,3 εκατ. ευρώ έναντι 60,2 εκατ. ευρώ της χρήσης του 2020, καταγράφοντας αύξηση κατά 48,3%.
Tα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (Adjusted EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 53,3 εκατ. ευρώ έναντι 29,6 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένα κατά 80,1%. Tα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 20,3 εκατ. ευρώ έναντι 9,3 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 119,1%.
Tο πρώτο τρίμηνο του 2022 ο όμιλος έδειξε ότι συνεχίζει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, προσαρμοσμένος στις πληθωριστικές πιέσεις, την ενεργειακή κρίση και τις γεωπολιτικές εξελίξεις μετά την έξαρση του πολέμου στην Oυκρανία. Πιο αναλυτικά, το πρώτο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 97,5 εκατ. έναντι 64,5 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2021, καταγράφοντας αύξηση 51,2%.
Tα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 19,9 εκατ. ευρώ έναντι 10,1 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 96,5%. Tέλος, τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 15,6 εκατ. ευρώ έναντι 5,6 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 179,4%.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ