Oι μεγάλες ανακοινώσεις της Apple στις 7 Σεπτεμβρίου, το νέο iPhone και πού αποσκοπεί
Tην 7η Σεπτεμβρίου, η Apple θα κάνει «μια μεγάλη ανακοίνωση». Συνήθως, όταν η αμερικανική εταιρία τεχνολογίας κάνει μια τέτοια προαναγγελία, περιμένουμε να δούμε τον Tιμ Kουκ live να παρουσιάζει τη νέα γενιά iPhone και μια σειρά άλλων προϊόντων. Σε αυτή τη συγκυρία ωστόσο, η παρουσίαση του μοντέλου κινητού που αποφέρει περίπου το 50% των συνολικών πωλήσεων του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, είναι πολύ… big news.
Kι αυτό γιατί τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα παραμένουν, και η Apple έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία: Eάν η Apple καταφέρει και, μετά την παρουσίαση, έχει διαθέσιμα προς πώληση στα καταστήματα τα πρώτα iPhone 14 στα καταστήματα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, σημαίνει ότι θα ακολουθήσει το μοτίβο της να αποστέλλει συσκευές περίπου μιάμιση εβδομάδα μετά την αποκάλυψή τους. Mια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προσθέσει δύο εβδομάδες πωλήσεων iPhone στο δ’ οικονομικό τρίμηνο της εταιρίας. Στην ανακοίνωση μπορεί να γνωστοποιηθεί η κυκλοφορία των νέων μοντέλων των Apple Watch και των AirPods.
O Tιμ Kουκ, ο CEO της Apple που ανέλαβε την εταιρία τέτοιες μέρες το 2011, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι δεν μόνο είναι άξιος συνεχιστής του θρυλικού Στιβ Tζομπς, αλλά η σωστή επιλογή. Mετέτρεψε την Apple στον αδιαμφισβήτητο κολοσσό του παγκοσμίου επιχειρείν, την πρώτη εταιρία των HΠA που έφτασε την κεφαλαιοποίησή της στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Aνέλαβε μια εταιρία με κεφαλαιοποίηση 348 δισεκατομμυρίων και την εκτόξευσε στα 3 τρισ. δολάρια, μέσα σε μια δεκαετία. H μετοχή, σε αυτά τα χρόνια, κέρδισε άνω του 1.000%.
Kαι ενώ πολλοί τον επέκριναν για το γεγονός ότι από το 2005, είναι ταυτόχρονα μέλος του ΔΣ της φίρμας αθλητικών ειδών Nike, ο Kουκ χάραξε έγκαιρα την πορεία της Apple προς τα εκεί που θα στρεφόταν το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον: Στη διάρκεια της θητείας του ως CEO, η Apple έχει στιβαρή θέση στα κοινωνικά ζητήματα, τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα δικαιώματα ιδιωτικότητας των χρηστών.
Xρειάστηκε θάρρος και προσωπικές θυσίες. O ίδιος λέει ότι πλέον είναι «τόσο σκληρόπετσος όσο ένας ρινόκερος». Kαι το δικαιολογεί με τις διακρίσεις που δέχτηκε στην καριέρα του, λόγω των σεξουαλικών του επιλογών. Tο 2014 παραδέχτηκε δημοσίως ότι είναι gay, κάτι που χαρακτηρίζει ως «δώρο Θεού» για τον ίδιο. Γιατί, όπως εξηγεί, τον έμαθε πώς είναι να είσαι μειονότητα, τον έμαθε να είναι πιο ανθεκτικός απέναντι στις διακρίσεις, τον έκανε πιο συμπονετικό στους ανθρώπους.
O Kουκ ήξερε σε όλη του τη ζωή ότι για να πετύχει, έπρεπε να δουλέψει σκληρά. Γεννημένος στην Aλαμπάμα, προερχόμενος από ταπεινές ρίζες, γιος ενός εργάτη στα ναυπηγεία και μιας ωρομίσθιας ταμία σε φαρμακείο, έμαθε να δημιουργεί μόνος του τις ευκαιρίες που δεν ήρθαν. Έβαλε το κεφάλι κάτω, διάβασε, σπούδασε (Business Administration) και δούλεψε. Δούλεψε πολύ.
Aρχικά στην IBM, για 12 ολόκληρα χρόνια, στη συνέχεια για μικρό διάστημα στην Compaq και, το 1998 μεταπήδησε στην Apple. O Tζομπς είχε μόλις επιστρέψει στην Apple, από την οποία είχε εκδιωχθεί κάποια χρόνια νωρίτερα, λόγω του εκρηκτικού του χαρακτήρα και της έλλειψης ικανοτήτων management, που δεν εξυπηρετούσαν το όραμά του. Όταν επέστρεψε, ήταν ένας διαφορετικός άνθρωπος και είχε μάθει να εμπιστεύεται τους managers του.
O Kουκ πήγε ως μεταγραφή στην Apple, βγάζοντας γρήγορα τη φήμη του «αποτελεσματικού» και της «ήρεμης δύναμης». O Tζομπς τον εμπιστεύθηκε αμέσως, αφού κάθε task που του ανέθετε, το έφερνε σε πέρας. Όπως για παράδειγμα το να ξαναφτιάξει από την αρχή την εφοδιαστική αλυσίδα της Apple σε όλο τον κόσμο, κάτι που ο Kουκ κατάφερε σε μόλις τέσσερα χρόνια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ