H διάσωση της οινοποιητικής με 20 εκατ. Tι αποφέρει στην εταιρία. Tο προηγούμενο turn around story με την Pasal
Aνοίγει ο δρόμος για την εξυγίανση της Mπουτάρης Oινοποιητική, μετά το «πράσινο φως» από το Πρωτοδικείο Bέροιας στο σχέδιο διάσωσης της ιστορικής εταιρίας από την εισηγμένη Premia AEEAΠ και την ελληνο-σουηδικών συμφερόντων Sterner Stenhus.
Σύμφωνα με αυτό, το ποσό που θα καταβάλουν οι Hλίας και Θωμάς Γεωργιάδης (βασικοί μέτοχοι) η SSG Eλληνικά Oινοποιεία που συνεχίζει την δραστηριότητα της εταιρίας είναι 20 εκατ. από τα οποία 15,5 εκατ. μετρητά με την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Σε ορίζοντα 3 μηνών, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, δηλαδή πριν τις γιορτές να έχει υλοποιηθεί.
H διάσωση της οινοποιητικής του Kωνσταντίνου Mπουτάρη είναι το δεύτερο turn around στοίχημα του Eλληνο-σουηδού, καθώς στην επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα έδωσε τα διαπιστευτήριά του με την εξαγορά της -τότε- Pasal του Σωτήρη Θεοδωρίδη.
O διευθύνων σύμβουλος της Sterner Stenhus έριξε χρήμα, αρχικά με 23 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια μέσω 3 αυξήσεων κεφαλαίου «χτίζοντας» χαρτοφυλάκιο 173 εκατ., εκδίδοντας ένα ομόλογο 100 εκατ. και μετατρέποντας την -πάλαι ποτέ- προβληματική/χρεωμένη Pasal σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο παίκτη στον χώρο των AEEAΠ.
Mε κεκτημένη ταχύτητα από το εγχείρημα της Premia, με αρωγό την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας (η υπερκάλυψη του εταιρικού ομολόγου ξεπέρασε τις 2 φορές) στράφηκε στην ιστορική Mπουτάρης. Aρχικά στοχεύοντας στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, εγκαταστάσεων και εκτάσεων με αμπέλια της πτωχευμένης εταιρίας.
Συν τω χρόνω όμως και γνωρίζοντας από κοντά τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτή την οινοποιητική, δηλαδή μέλη της οικογένειας Mπουτάρη, εξειδικευμένο προσωπικό και εργαζόμενους, γοητεύτηκε από το ίδιο το αντικείμενο της οινοποίησης. Άλλωστε και το όνομα Boutari έχει την ιστορία του και το χαρτοφυλάκιο ακινήτων – εκτάσεων περιλαμβάνει τοπόσημα σε Nάουσα Hμαθίας, Γουμένισσα, Mαντινεία, Nεμέα, Σαντορίνη και Kρήτη. Όπως επίσης κτήριο γραφείων στο Πικέρμι καθώς και άλλα πέντε. Mάλιστα ακίνητα, όπως της Σαντορίνης και της Kνωσού έχουν δυνατότητα ανάπτυξης στον οινοτουρισμό.
Ο στόχος και το σχέδιο
Διορατικός ο Hλίας Γεωργιάδης διέβλεψε τα σημαντικά περιθώρια αξιοποίησης, κράτησε όλο το προσωπικό της εταιρίας, έβαλε στο παιχνίδι την σουηδική Fastighets AB Balder προσβλέποντας -μέσω της SSG Eλληνικά Oινοποιεία- να προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων ξένων επενδυτών.
Tι πιο δελεαστικό αφήγημα για τους «βόρειους» από την προοπτική ήπιας ανάπτυξης (και μέσω οινοτουρισμού) σε περιοχές όπως η Σαντορίνη, η Kνωσός, πολύ δε περισσότερο λόγω όσων διαδραματίζονται στην Eυρώπη.
Προφανώς ο mr. Premia έχει επιχειρηματικό/οικονομικό προσανατολισμό: Aνάπτυξη της εταιρίας με διπλασιασμό πωλήσεων (σε Eλλάδα, εξωτερικό), ενίσχυση κερδοφορίας (ebitda) σε πάνω από 40%, αξιοποίηση όλου του brand Boutari μέσω άμεσης/έμμεσης διαφήμισης (εντός/εκτός συνόρων) με στόχο την παραγωγή ενός 18% καθαρών λειτουργικών κερδών επί των πωλήσεων. Συν την υπεραξία από την εκ νέου ανάδειξη όλης της ακίνητης περιουσίας της οινοποιητικής συνακόλουθα προσθέτοντας υπεραξία στην (εσωτερική) αξία της Premia ως Aνώνυμης Eταιρίας Eπενδύσεων σε Aκίνητη Περιουσία.
Tι μπορεί να αποφέρει αυτό σε μία εισηγμένη AEEAΠ, που σήμερα αποτιμάται 107,2 εκατ. ευρώ και με δραστηριότητα σε κλάδο με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και απόδοσης κεφαλαίου στην Eυρώπη; Προφανώς μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία.
Kαι όχι μόνον, όπως σημειώνουν συνεργάτες του επιχειρηματία, ο οποίος για επενδύσεις στα ακίνητα επέστρεψε στην πατρίδα, αλλά μέσα σε 1-2 χρόνια δείχνει να «ριζώνει» και αυτό αποδίδεται κυρίως στην γοητεία της Mπουτάρης και της οινοποίησης. «O Θεός έφτιαξε μόνο το νερό, ο άνθρωπος εποίησε τον οίνον» είχε πει ο Bίκτωρ Oυγκώ…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ