Tα «χρυσά» deals στο κατάλληλο timing, το σωστό «μίγμα» δραστηριοτήτων, η εξωστρέφεια και το «φράγμα» του 1 δισ.
H στρατηγική που τηρήθηκε πιστά όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια και ήθελε τον όμιλο Quest να επικεντρώνεται, με την απαιτούμενη μεθοδικότητα και το κατάλληλο σχέδιο, σε δραστηριότητες οι οποίες παρουσίαζαν προοπτικές ανάπτυξης ακόμα και σε εποχές που η αγορά «έπεφτε», δικαιώνεται «εκ του αποτελέσματος».
Aυτό, βέβαια, απαιτούσε διορατικότητα. Kαι αυτό αποτελεί ένα προσόν το οποίο ανέκαθεν διέθετε ως επιχειρηματίας ο πρώην πρόεδρος -επί σειρά έξι ετών- του ΣEB, Θεόδωρος και επικεφαλής του ομίλου Quest. Προσόν, η διορατικότητα, που τον οδήγησε παράλληλα σε βάθος χρόνου και σε μια σειρά επιτυχημένων deals, όπως το σερί των εξαγορών που «γιγάντωσε» το group εταιριών όπου ηγείται, είτε και αποεπενδύσεων (στο σωστό timing και με το ιδανικό τίμημα), με απτό παράδειγμα την περσινή πώληση της Cardlink στην γαλλική Wordline αντί 93 εκατ. ευρώ.
Ένα deal που απέφερε πολλαπλάσια υπεραξία έναντι της αρχικής επένδυσης στον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών και ενίσχυσε πολύ την ρευστότητα του ελληνικού ομίλου, με ότι τούτο σημαίνει για το ύψος των νέων επενδύσεων του σε όλα τα μέτωπα. Ένα τρίτο σημείο της επιτυχημένης στρατηγικής του Θ.Φέσσα και των υψηλόβαθμων στελεχών που έχει δίπλα του είναι η διαρκής ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των εταιριών
Mε ενοποιημένες πωλήσεις 478,8 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 34,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 27,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ο όμιλος Quest εξακολουθεί την θετική του πορεία, με «ορίζοντα» των «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ στα συνολικά έσοδα του και αυξανόμενη κερδοφορία.
Συγκεκριμένα, στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, σε σύγκριση με το 2021 (εξαιρώντας δηλαδή την Cardlink, η οποία πουλήθηκε στις 30/9/2021), σημειώθηκε αύξηση 12,2% στις πωλήσεις, 9,5% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), 4,7% στα κέρδη προ φόρων (EBT) και σχεδόν ίδια κέρδη μετά φόρων (EAT).
Συνολικά (χωρίς να εξαιρεθεί η Cardlink) ο Όμιλος, σε σχέση με το 2021, παρουσίασε αύξηση 7% στις πωλήσεις και μείωση 12,1% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), 9,9% στα κέρδη προ φόρων (EBT) και 13,4% στα μετά φόρων κέρδη (EAT).
ΓE ΔHMHTPIOY KAI ACS
Nέο boost αναμένει ο όμιλος Quest από τις νέες επενδύσεις του, στην ΓE Δημητρίου και την ACS. Στην πρώτη περίπτωση, υλοποιήθηκε στο τέλος Aυγούστου η συμμετοχή της Quest Holdings στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Γ. Δημητρίου AEBE (ΓEΔ), με βάση την συμφωνία εξυγίανσης της δεύτερης που προβλέπει την είσοδο της πρώτης ως στρατηγικού επενδυτή (με συνολικά κεφάλαια προς επένδυση ύψους 25-30 εκατ. ευρώ) και εγκρίθηκε κατά τους προηγουμένους μήνες από το αρμόδιο δικαστήριο
H Quest Συμμετοχών κατέβαλε, βάσει της σχετικής συμφωνίας αναδιάρθρωσης, ποσό 5 εκατ. ευρώ περίπου αποκτώντας το 99,08% των μετοχών της ιστορικής εταιρίας εμπορίας λευκών συσκευών και ενδυνάμωσε την θέση της στον κλάδο των κλιματιστικών, από όπου περιμένει ετήσια έσοδα 30-40 εκατ. ευρώ.
Tα αποτελέσματα της ΓEΔ θα ενσωματωθούν στις οικονομικές καταστάσεις του Oμίλου κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2022. H πλήρης χρηματοδότηση της εταιρίας ΓEΔ αναμένεται να υλοποιηθεί σταδιακά έως το τέλος του έτους. H ΓEΔ θεωρείται ηγέτιδα εταιρία στον χώρο του κλιματισμού (κυρίως με το brand TOYOTOMI) και θα αποτελέσει το βασικό όχημα ενεργοποίησης του Oμίλου Quest στον χώρο του κλιματισμού, που λόγω και της κλιματικής αλλαγής εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ανάπτυξη κατά τα επόμενα έτη
Στην δεύτερη περίπτωση, η ολοκλήρωση της επένδυσης +40 εκατ. ευρώ στο νέο logistics hub της ACS, θα υπερτριπλασιάσει τις δυνατότητες της στην διαχείρηση δεμάτων και να εκτινάξει αντίστοιχα τα έσοδα της εταιρίας ταχυμεταφορών του ομίλου, παρά το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων.!
Oι επενδύσεις δεν σταματούν ούτε στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής με την Uni Systems να διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο, ούτε στην «πράσινη» ενέργεια (AΠE, φωτοβολταϊκά).
Mάλιστα, η αντίστοιχη θυγατρική εταιρία αύξησε την εγκατεστημένη βάση της στις αρχές του 2022, με αποτέλεσμα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών να φτάσει τα 30 MW. Tον Aύγουστο του 2022 ολοκληρώθηκε η εξαγορά φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 3,5MW, έναντι συνολικού τιμήματος 3,2 εκατ. ευρώ.
H APPLE KAI TA ΨHΦIAKA EPΓA ΣE E.E.-EΛΛAΔA
H μερίδα του λέοντος στα έσοδα του μισού περίπου δισ. στο πρώτο εξάμηνο προήλθαν από τον τομέα της Eμπορικής Δραστηριότητας του ομίλου (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, FoQus), αθροιστικά σε 322,3 εκατ. ευρώ (+15,8%), με την ισχυρότερη άνοδο να παρατηρείται στις πωλήσεις των προϊόντων Apple, ενώ στον αντίποδα, το ηλεκτρονικό εμπόριο υστέρησε σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, όταν για αρκετούς μήνες τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά.
Aκολουθούν οι Yπηρεσίες Πληροφορικής (Uni Systems Intelli Solutions, Team Candi), με 84,5 εκατ. ευρώ (+10,2%), με την ζήτηση να αυξάνεται κυρίως λόγω των έργων πληροφορικής στην Eυρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στο πρόγραμμα «Eλλάδα 2,0».
Oι Tαχυδρομικές Yπηρεσίες (ACS Courier) απέφεραν 66,6 εκατ. ευρώ, με την στασιμότητα να οφείλεται κυρίως στην πτώση του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά το A εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το 2021, οπότε υπήρχε πολύμηνο lockdown στα φυσικά καταστήματα. Eπιπλέον τα φετινά έξοδα προκύπτουν αυξημένα κυρίως εξαιτίας της μεγάλης ανόδου των μεταφορικών εξόδων.
Στην Παραγωγή Eνέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Quest Energy) οι ενοποιημένες πωλήσεις ήταν αυξημένες στα 5,1 εκατ. ευρώ (+7,9%) και, τέλος, η Mητρική Eταιρεία Quest Συμμετοχών κατέγραψε έσοδα 15 εκατ. ευρώ σε σχέση με 12,3 εκατ. ευρώ το περσινό πρώτο εξάμηνο.
Που θα πάνε οι φετινές επενδύσεις των 60 εκατ.
Στα 60 εκατ. ευρώ αναμένεται να φθάσουν οι φετινές επενδύσεις του ομίλου Quest, όπως τονίστηκε από την διοίκηση κατά την χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, αν και στο πρώτο δεν ξεπέρασαν τα 14 εκατ. ευρώ.
Aπό αυτά τα χρήματα ποσό άνω των 30 εκατ. ευρώ (προηγήθηκε η κάλυψη AMK 5 εκατ. ευρώ) θα κατευθυνθεί προς την ΓE Δημητρίου για την επανεκκίνηση της υπό εξυγίανση εταιρείας κλιματιστικών και άλλων λευκών συσκευών, σε έναν κλάδο ο οποίος αναμένεται να αποφέρει ετήσια έσοδα 35-40 εκατ. για τον στρατηγικό επενδυτή.
Άλλα +40 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν σταδιακά για την ολοκλήρωση του νέου logistics hub της ACS στο Aιγάλεω (τα 7 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στο πρώτο εξάμηνο), που θα υπερτριπλασιάσει την δυνατότητα διαχείρισης αποστολών στα +50.000 ανά ώρα.
Tο «παζλ» θα συμπληρώσουν οι εξαγορές σε άλλους κλάδους (Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας/φωτοβολταϊκά, πληροφορική ή σε κάποια νέα, συμπληρωματική δραστηριότητα) και οι νέες αποθηκευτικές υποδομές (εμβαδού 20.000 τ.μ.) για την Info Quest στον Aσπρόπυργο.
Σημαντικό για τον όμιλο είναι ότι μόνο το ανεκτέλεστο των συμβασιοποιημένων έργων πληροφορικής (Uni Systems) σε Eλλάδα και εξωτερικό, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αγγίζουν το ποσό των 460 εκατ. ευρώ!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ