Η Enel Green Power, παγκόσμια ηγέτιδα στον κλάδο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, είναι αφοσιωμένη στο όραμά της για ένα μοντέλο βιωσιμότητας που υποστηρίζει τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες μέσω των κοινωνικών «πράσινων» πρωτοβουλιών.
Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Vamvakies a Social Green Project», στο οποίο συμμετέχει από κοινού η Enel Green Power με τη Wise Greece σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE) και τον Δήμο Κοζάνης, με σκοπό την προώθηση της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας.
Οι καινοτομίες του προγράμματος
Το καινοτόμο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται καλλιέργεια αρωματικών φυτών, όπως παλιούρι και τσάι του βουνού εντός φωτοβολταϊκού πάρκου από γυναίκες και κατοίκους του Δήμου Κοζάνης, βοηθάει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες και ταυτόχρονα να αποκτήσουν εισόδημα για να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Ειδικότερα, κατά τις 32 επισκέψεις στα χωράφια, τοποθετήθηκαν πάνω από 8000 ρίζες φυτών.
Με εξοπλισμό που περιλαμβάνει τα απαραίτητα εργαλεία για την καλύτερη απόδοση της καλλιέργειας και μια ολιστική εκπαίδευση που περιέχει καλλιεργητικές πρακτικές, διαδικασίες πιστοποίησης και βασικά εργαλεία επιχειρηματικότητας, το πρόγραμμα προσφέρει στους εκπαιδευόμενους τα απαραίτητα εφόδια για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, ενώ παράλληλα προωθεί την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας σε μια συγκυρία που αυτό είναι πιο απαραίτητο παρά ποτέ.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων
Τον πρώτο κύκλο σεμιναρίων του προγράμματος παρακολούθησαν συνολικά 250 συμμετέχοντες, το 61% των οποίων ήταν γυναίκες και το 39% άντρες. Σε αυτό συμμετείχαν 7 καταρτισμένοι εκπαιδευτές που προσέφεραν πολύτιμες γνώσεις μέσα από ένα πρόγραμμα 7 θεματικών ενοτήτων, όπως «επιχειρηματική ενδυνάμωση», «μύθοι και πραγματικότητες για την επιχειρηματικότητα», «marketing και storytelling», «επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη προϊόντων» καθώς και διαχείριση κρίσεων.
Σχεδόν οι 8 στους 10 συμμετέχοντες στο «Vamvakies a Social Green Project» δήλωσαν πως ενδιαφέρονται να εργαστούν στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ το 90% δήλωσε ότι θέλει να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση. Η επιτυχία του προγράμματος υπήρξε μοναδική, εάν ληφθεί υπόψιν πως πάνω από 3 στους 4 συμμετέχοντες δήλωσαν πως πριν τα σεμινάρια δεν είχαν γνώσεις βασικών επιχειρηματικών εργαλείων ενώ μετά από αυτά το 87% απέκτησε εικόνα και πρακτική γνώση για αυτά. Επίσης, το 95% των συμμετεχόντων δήλωσε πως απέκτησε γνώσεις για τα επόμενα επιχειρηματικά του βήματα, το 81% ότι πήρε πολύτιμα μαθήματα κι ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πλέον κάθε επαγγελματική δυσκολία ενώ το 87% ότι ήταν κατανοητή η παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων, αξιολογώντας ως χρήσιμα τα παραδείγματα από τις πρακτικές άλλων επιχειρήσεων. Τέλος, το 100% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα απάντησε ότι θα συνέστηνε τα σεμινάρια του προγράμματος σε φίλους και γνωστούς τους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν οι συμμετέχοντες «οι θεματικές ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Από τις προσωπικές εμπειρίες των ομιλητών μάθαμε πολλά που θα μας χρησιμεύσουν σίγουρα στο μέλλον».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το επόμενο σεμινάριο είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου στην Κοζάνη στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη, στις 17:30
Ένα πολυβραβευμένο πρόγραμμα
Η καινοτομία του προγράμματος «Vamvakies a Social Green Project» ήταν τόσο μεγάλη που ξεπέρασε τα στενά όρια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου και επιβραβεύτηκε κερδίζοντας το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη» των Hellenic Responsible Business Awards 2022 καθώς και τιμητική διάκριση στα Bravo Sustainability Awards 2022.
Η Enel Green Power αποδεικνύει καθημερινά τη δέσμευσή της σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που βασίζεται σε πρωτοβουλίες που ωφελούν τους κατοίκους και το οικοσύστημα των περιοχών που δραστηριοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, η οποία βασίζεται στην καλλιέργεια μιας σχέσης εμπιστοσύνης και στην ανάπτυξη ενός ειλικρινούς διαλόγου με τους κατοίκους των περιοχών αυτών.