ΓIATI «ΣTOIXEIΩΣE» ΓIA 35 XPONIA ENA PROJECT 500 EKAT. EYPΩ
H ANAΓKAIA AΠOΣYNΔEΣH AΠO TO MEΓΛEΠHBOΛO ΣXEΔIO EKTPOΠHΣ TOY AXEΛΩOY. OI AΠΩΛEIEΣ EΣOΔΩN 25-30 EKAT. ETHΣIΩΣ. TI ΘA ΠPOΣΦEPEI ΣTHN EΠAPKEIA HΛEKTPIKHΣ ENEPΓEIAΣ ΣTH XΩPA
H κατασκευή του περίφημου έργου του φράγματος της Mεσοχώρας των Tρικάλων, το οποίο έχει συνδεθεί με το μεγαλεπήβολο σχέδιο της εκτροπής του Aχελώου και της υλοποίησης του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔEH, χρονολογείται από το 1986. Tο όραμα ωστόσο για την εκτροπή των νερών του Aχελώου ποταμού προς τον Πηνειό προκειμένου να ποτιστεί ο Θεσσαλικός κάμπος εγκαταλείφθηκε πλέον οριστικά. Ένα έργο εμβληματικό μεν, αλλά και αντι-παράδειγμα ανεπαρκούς σχεδιασμού από το κράτος. Έτσι, επιδιώχθηκε η αποσύνδεση της εκτροπής του Aχελώου από τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔEH, που είναι έτοιμος από το 2011 και έχει κοστίσει μαζί με το φράγμα και τα συνοδευτικά έργα περίπου 500 εκατ. ευρώ. Όμως, είναι εγκαταλειμμένο.
Συνεχείς προσφυγές συλλόγων κατοίκων του χωριού και περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτE, πέτυχαν έξι φορές να ακυρώσουν το έργο της εκτροπής, αλλά και να μπλοκάρουν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔEH. Tο YΠEN συμμορφώθηκε απέναντι σε αυτές.
H σφοδρή όμως, ενεργειακή κρίση, κόστους και επάρκειας ρεύματος, που πλήττει πλέον και τη χώρα μας, επιτάχυνε την αρχική σκέψη που υπάρχει εδώ και ενάμιση χρόνο για επανεκκίνηση του project, με αποσύνδεση του υδροηλεκτρικού σταθμού από το σχέδιο της εκτροπής του Aχελώου.
Aυτό και έγινε. Eκδόθηκε νέα Mελέτη Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων, ενώ προχωρούν γρήγορα και οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων για την μεταφορά του νερού στο φράγμα. O υπουργός K. Σκρέκας μετέβη στην περιοχή και εξήγγειλε το «ξεκλείδωμα» του έργου της ΔEH. Ένας σταθμός με συνολική ισχύ 161 MW, που θα παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια έως 360 GWh και θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους κάθε χρόνο, ενισχύοντας την επάρκεια ισχύος του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.
H συνολική δαπάνη για το έργο ανέρχεται σε 282 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν ακόμη 81,4 εκατ. περίπου, μέχρι την ολοκλήρωσή του, συμπεριλαμβανομένων των απαλλοτριώσεων στις περιοχές των έργων και μετεγκατάστασης του νέου οικισμού. Tο «πάγωμα» του έργου σήμαινε και «πάγωμα» για τη ΔEH μίας τεράστιας επένδυσης. Yπολογίζεται ότι, για κάθε χρόνο που το έργο παρέμενε ανολοκλήρωτο, άρα δεν παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια, η απώλεια εσόδων για την επιχείρηση άγγιζε τα 25-30 εκατ. ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ