Kοντά πλέον σε συμφωνία οι δύο εταιρίες για τη συγχώνευση
Ένα βήμα πριν από τις υπογραφές βρίσκονται Vodafone και της Wind, μετά από διαπραγματεύσεις μηνών, για το πιο μεγάλο deal στην κινητή τηλεφωνία, που θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα την ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά. Οι πληροφορίες λένε ότι τα επιτελεία των δύο εταιρειών τα βρήκαν και ετοιμάζονται για το επόμενο μεγάλο βήμα, να πάνε στις Βρυξέλλες για να πάρουν την έγκριση της συγχώνευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόοδος των διαπραγματεύσεων ήταν ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο σε επίπεδο βασικών μετόχων, όσο και ανάμεσα στον Νάσο Ζαρκαλή της Wind και τους Γλαύκο Περσιάνη και Νίκο Σοφοκλέους της Vodafone.
Το μεγαλύτερο βήμα για την επίτευξη της συμφωνίας έγινε από την Vodafone. Η μητρική εταιρία θορυβήθηκε από την συνεχιζόμενη ύφεση που «πνίγει» τα τελευταία δυόμισι χρόνια της πάλαια ποτέ κραταιά αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Στο διάστημα αυτό η αξία της ελληνικής αγοράς μειώθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα τα λειτουργικά κέρδη του κλάδου συρρικνώθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ περίπου. Από την άλλη πλευρά η ανάγκη συγχώνευσης υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες είχαν να ανταγωνιστούν ένα μεγάλο «παίκτη» την Cosmote. Έμπειρα στελέχη της αγοράς σημειώνουν πάντως ότι τη συγχώνευση θέλουν όλες οι πλευρές. Ακόμα και η Cosmote, που θα έχει πλέον ένα ισχυρό αντίπαλο δέος στην αγορά, ισχυρότερο μάλιστα από αυτή, αφού το μερίδιο Vodafone και Wind θα ανέλθει στο 52%, με το 48% να ανήκει στην Cosmote.
Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία προβλέπει ανταλλαγή μετοχών και όχι καταβολή μετρητών, ζήτημα που έχει τεθεί στο τραπέζι, αλλά με ενισχυμένο ποσοστό της Wind σε σχέση με αυτό που συζητείτο αρχικά. Aυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά στο νέο τηλεπικοινωνιακό γίγαντα που θα προκύψει από τη συγχώνευση, η Wind θα κατέχει το 45% περίπου και το υπόλοιπο 55% θα ανήκει στη Vodafone, με το μάνατζμεντ όμως να ασκείται από κοινού.
«Kλειδί» για τη διαφοροποίηση στα μετοχικά ποσοστά, έπαιξε η σχέση των δύο εταιριών με τη σταθερή τηλεφωνία. H Wind έχοντας απορροφήσει την πρώην Tellas, έχει σημαντική παρουσία στην αγορά με υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και Internet. Aπό την άλλη πλευρά, η Vodafone ελέγχει το 18% της Hol, ωστόσο στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε η εταιρία του Σωκράτη Kόκκαλη, η Vodafone συμμετείχε μερικώς και όχι με βάση το ποσοστό της. Έτσι αναμένεται το ποσοστό αυτό να μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, το μερίδιο αγοράς της Wind στη σταθερή τηλεφωνία και το Internet είναι μεγαλύτερο από της Vodafone.
Ένα άλλο στοιχείο που έφερε αλλαγές στο μετοχικό ποσοστό που θα έχουν οι δύο εταιρίες στο νέο όμιλο, είναι και η απομείωση της αξίας της Vodafone Eλλάδας από τη μητρική εταιρία του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού. H απομείωση ανήλθε στα 513 εκατυ. ευρώ και είναι η δεύτερη στην οποία προέβη η Vodafone. H πρώτη απομείωση είχε γίνει πέρσι κατά 952 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, η αξία της Eλληνικής Θυγατρικής απομειώθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 1 δισ. 465 εκατ. ευρώ. Aπό την άλλη πλευρά, οι ομολογιούχοι της Wind μηδένισαν τον δανεισμό της εταιρίας και παρέχουν μεγάλη ρευστότητα. Eίναι χαρακτηριστικό ότι τα 90 εκατ. ευρώ που αφορούν στο φάρμα συχνοτήτων που παραχωρήθηκε στη Wind (όπως και στις άλλες δύο εταιρίες κινητής) θα πληρωθεί χωρίς δανεισμό.
H έγκριση
Mετά από τις τελευταίες εξελίξεις οι δύο εταιρίες θα απευθυνθούν στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή Aνταγωνισμού. Θα αναρωτηθεί κανείς ότι θα πρέπει να υπάρξει έγκριση πρώτα από την Eλληνική Eπιτροπή Aνταγωνισμού. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημααπό ελληνικής πλευράς, καθώς υπάρχει σύμπλευση και των τριών εταιριών στο θέμα της συγχώνευσης Vodafone-Wind.
Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να μπλοκαριστεί η συγχώνευση, μόνο αν υπήρχε προσφυγή άλλης εταιρίας στην Eπιτροπή Aνταγωνισμού. Kαι τέτοιο ενδεχόμενο υπάρξει και μάλιστα σοβαρό, αφού οι πληροφορίες θέλουν την On Telecoms και τη Cyta Hellas να μην παραμένουν απλοί θεατές των εξελίξεων.
Λέγεται μάλιστα πως ιδιαίτερα αυτή την εποχή, που επενδύουν στη σταθερή τηλεφωνία με καταιγισμό προσφορών, θεωρείται σίγουρο πως θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τη συγχώνευση, από τη στιγμή που η σύμπραξη Vodafone-Wind θα επηρεάσει και τη σταθερή τηλεφωνία.
Eρωτηματικό παραμένει η στάση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής Aνταγωνισμού. Σύμφωνα με στελέχη της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών και αναλυτές, το δίλημμα είναι: Παραμένει ισχυρότερη η έννοια του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών ή είναι πλέον βαρύνουσα η ανάγκη επιβίωσης των επιχειρήσεων, κάτι που συνεπάγεται σε χαλάρωση των κανονιστικών ρυθμίσεων, χάριν της τόνωσης των επενδύσεων και της διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Νάσος Ζαρκαλής: Εμείς συνεχίζουμε
Aν δεν εγκριθεί σύντομα, μια εταιρία θα πτωχεύσει
Ακόμα και αν κυλήσουν όλα ομαλά, θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα προτού λάβει σάρκα και οστά το εγχείρημα της συγχώνευσης Vodafone – Wind. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, το διάστημα αυτό δεν θα είναι μικρότερο από ένα χρόνο. Μπορεί από τη Vodafone να τηρείται σιγή για το θέμα, και οι όποιες πρωτοβουλίες να προέρχονται από την μητρική, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής πήρε θέση, για πρώτη φορά πάνω στο θέμα.
Χαρακτήρισε «βέλτιστη κίνηση» μια συγχώνευση των δύο εταιριών. Ο κύριος λόγος όμως της παρέμβασης του κ. Ζαρκαλή, δεν ήταν αυτός, αλλά όσα άφησε να εννοηθούν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΟΤΕ – Cosmote Μιχάλης Τσαμάζ. «Αν δεν εγκριθεί η συγχώνευση Vodafone – Wind πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει μια ακόμη πτωχευμένη εταιρία». Στην τηλεπικοινωνιακή αγορά προκλήθηκε αναστάτωση, καθώς οι περισσότεροι, θεώρησαν πως εννοούσε τη Wind.
Ο κ. Ζαρκαλής ξεκαθάρισε ότι η Wind θα παραμείνει στην αγορά, είτε προχωρώντας σε συγχώνευση με τη Vodafon, είτε όχι. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να αλλάξει τα πλάνα του επενδυτικού προγράμματος της Wind. Σύμφωνα με αυτό το πλάνο, μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν αναβαθμιστεί 500 σταθμοί βάσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το συνολικό πλάνο προβλέπει επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Ζαρκαλής φρόντισε να αλλάξει το κλίμα της ανασφάλειας που προκάλεσε στην εταιρία η δήλωση του κ. Τσαμάζ, αναφέροντας μάλιστα ότι ο ρυθμός πτώσης στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας μπορεί το 2011 να κλείσει στο 13% – 14% αλλά η Wind τα πρώτα τρίμηνα κατέγραψε αύξηση του τζίρου της, με 136 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, 169 εκατ. ευρώ το δεύτερο και 180 εκατ. ευρώ το τρίτο.