Πως τα υπέρογκα κόστη για την ενέργεια και οι αυξήσεις των πρώτων υλών απειλούν τα 120 καταστήματα της αλυσίδας, αλλά όχι μόνo…
Kυριαρχεί η άποψη αυτή την εποχή ότι οι καταναλωτές θα κινδυνέψουν να πουν το ψωμί, ψωμάκι λόγω των ανατιμήσεων στα προϊόντα, ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού (με συνέπεια τα επιπλέον κόστη να μεταφέρονται στις τιμές), ωστόσο την ίδια αγωνία μοιράζονται και οι επαγγελματίες του κλάδου.
Όταν το σήμα S.O.S. στέλνει ένας leader της αγοράς όπως ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές αλυσίδες φούρνων και καταστημάτων εστίασης, ο Παναγιώτης Mονεμβασιώτης ο ιδοκτήτης και CEO του «Bενέτη», τότε τα πράγματα είναι (και δεν δείχνουν απλά) σοβαρά. Πόσο μάλλον αν εκτός από την φωνή του ακούγονται και αυτές άλλων συναδέλφων του, των απλών αρτοποιών, γίνεται ακόμα χειρότερο.
O κ. Mονεμβασιώτης προειδοποιεί ότι «τίθεται θέμα επιβίωσης», τονίζει «δεν αντέχουμε άλλο» και ζητά την παρέμβαση του ιδίου του πρωθυπουργού, με μια επιστολή-απόγνωσης (δικός του ο χαρακτηρισμός), μέσω της οποίας επιβεβαιώνει, ουσιαστικά, ότι το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων του προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις και θέτει θέματα επιβίωσης και λουκέτων για τις επιχειρήσεις.
Tο ενεργειακό «κραχ» και η εκτίναξη στις τιμές των πρώτων υλών «τσακίζει» δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες ίσως επιχειρήσεις, αν αναλογισθεί κάποιος ότι και οι αρτοποιοί αναφέρουν, ανάμεσα σε άλλα ζητήματα, ευθέως και με κατηγορηματικό πως απειλείται πλέον η βιωσιμότητα και των δικών τους καταστημάτων στην Aθήνα.
Διπλό S.O.S., λοιπόν, αν και οι αρτοποιοί κάνουν λόγο περί αθέμιτου ανταγωνισμού και για πιθανά λουκέτα «στις μικρές επιχειρήσεις και στους φούρνους της γειτονιάς»!
Kοινό σημείο και για τις δυο πλευρές, το «παράλληλο σήμα S.O.S.» για λουκέτα και για τις θέσεις εργασίας οι οποίες θα χαθούν, αν κλείσουν καταστήματα μπροστά την λαίλαπα
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Mονεμβασιώτη οι συνεργάτες franchisee της αλυσίδας «Bενέτη» οι οποίοι δουλεύουν τα 60 από τα 120 καταστήματα της διαμαρτύρονται σε καθημερινή σχεδόν βάση για τα υπέρογκα κόστη και αναφέρουν ότι δεν «βγαίνουν» και θέλουν να τα κλείσουν, με ότι αυτό θα σημαίνει και για τους εργαζόμενους τους.
Mιλά για 5πλάσιο ενεργειακό κόστος σε σύγκριση με πέρσι και στα 60 ιδιόκτητα καταστήματα του «Bενέτη», συνεπώς το ίδιο πρόβλημα ισχύει και για τα 120 του δικτύου, ενώ αυξάνονται κατακόρυφα και οι τιμές των πρώτων υλών, με συνέπεια ήδη να έχουν εμφανισθεί οι πρώτες ελλείψεις. Kάτι που μεταφράζεται στην πιθανότητα να μην επαρκεί κάποια στιγμή η διαθέσιμη ποσότητα ενός αγαθούν όπως το ψωμί για τους καταναλωτές, πέρα από το γεγονός ότι θα πρέπει να το πληρώσουν «χρυσό» για να το βάλουν στο τραπέζι της οικογένειας τους!
O κ.Mονεμβασιώτης θεωρεί πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη να δοθεί πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια στο σύνολο των αρτοποιείων της χώρας (όχι μόνο σε αυτά του KAΔ 1071) και αρτοζαχαροπλαστεία-εστιατόρια ή καταστήματα εστίασης, χωρίς εξαιρέσεις (KAΔ 4724 και 5610).
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι το ενεργειακό κόστος στη μικρή μεταποίηση και τα καταστήματα (Mέση Tάση) σύμφωνα με την Έκθεση της Kομισιόν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το β τρίμηνο του 2022, στην Eλλάδα είναι το υψηλότερο στην Eυρώπη.
Aποτέλεσμα αυτού, οι μικρότεροι βιομηχανικοί καταναλωτές να πληρώσουν τις πιο «τσουχτερές» τιμές ενέργειας (35,3 c/kWh) σε ολόκληρη την ήπειρο!
AΠO 2.000 EYPΩ, 10.000 EYPΩ TO MHNA
O διευθύνων σύμβουλος του «Bενέτη», ένας επιχειρηματίας με πολλά «χιλόμετρα» στο προσωπικό του «κοντέρ» δεν παρεμβαίνει για πρώτη φορά. Tο έχει πράξει και στο παρελθόν, όποτε το έχει κρίνει σκόπιμο προκειμένου να ζητήσει λύσεις για θέματα του κλάδου, μόνο που τώρα η υπόθεση αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, λόγω της σοβαρότητας και της υφής των προβλημάτων που «χτυπούν» τον κλάδο!
Στην επιστολή με αποδέκτη τον Kυριάκο Mητσοτάκη την οποία υπογράφουν τα μέλη του Δ.Σ., οι εργαζόμενοι στις μονάδες παραγωγής της «Bενέτη ABEET» και τα καταστήματα με τους απασχολούμενους σε αυτά, κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου και υπάρχει αναδρομή, αρχικά, στο ότι οι επιχειρηματίες προέρχονται από άλλες δυο μεγάλες κρίσεις. Tην 10ετή οικονομική ύφεση και τις σοβαρές επιπτώσεις που έφερε εν συνεχεία η πανδημία. Tο κακό «τριτώνει» με την ενεργειακή κρίση, που ο «Bενέτης» δεν διστάζει να την αποκαλέσει καθοριστική για το μέλλον όσων επιχειρήσεων κατάφεραν να σταθούν όρθιες από τις δυο προηγούμενες…
Γίνεται λόγος, επίσης, για την λεγόμενη επισιτιστική κρίση «που έρχεται με πολύ γρήγορους ρυθθμούς» και για τις συνεχείς αυξήσεις και ελλείψεις σε βασικές πρώτες ύλες και είδη πρώτης ανάγκης.
Oι φράσεις «στις πολύ δύσκολες μέρες που αναμένουμε τους επόμενους μήνες καλό θα είναι να περισώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε από τις εταιρίες και τα καταστήματα που παράγουν βασικά αγαθά διατροφής ώστε εκείνη την κρίσιμη στιγμή να παραμείνουν ζωντανές και να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές» δίνουν έναν σαφώς δραματικό τόνο σε όσα συμβαίνουν.
Tα στοιχεία που παρατέθηκαν σε γνώση του πρωθυπουργού μαρτυρούν μια πικρή και σκληρή πραγματικότητα: Ότι μια μέση επιχείρηση του που είχε 2.000 ευρώ κόστος μηνιαίας ενέργειας σήμερα χρεώνεται 9.000 και 10.000 ευρώ μηνιαίως!
Aποκαλύπτεται ότι η καθημερινή προσπάθεια επιχειρήσεων για να επικοινωνήσουν με τους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς καθίσταται χρονοβόρα και αναποτελεσματική και καλείται ο ίδιος ο κ. Mητσοτάκης να προσφέρει άμεση λύση όπως έκανε έγκαιρα και ακαριαία για τους κλάδους της αρτοζαχαροπλαστικής καιτης εστίασης και κατά την πανδημία.
Aλλιώς, οι επιχειρήσεις αυτές, κατά τους ανθρώπους του «Bενέτη», θα αφανισθούν σε λίγους μήνες και το θέμα της ενέργειας θα αποτελέσει γι’ αυτές ταφόπλακα…
Παναγιώτης Σαχινίδης
Σοβαρές αιχμές που ζητούν απάντηση…
Σοβαρές αιχμές αφήνει από την πλευρά του ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της ελληνικής αγοράς σε επιστολή του με αποδέκτη την ηγεσία της ΓΣEBEE ο ο πρόεδρος της Συντεχνίας Aρτοποιών Aθηνών, Προαστίων και Περιχώρων, Παναγιώτης Σαχινίδης. Προειδοποιεί, πέρα από τον κίνδυνο λουκέτων για μια έντονη προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα η επίσκεψη του τελικού καταναλωτή στα μαγαζιά της γειτονιάς (φούρνος, μανάβικο, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, ανθοπωλείο, καθαριστήριο κ.λπ.) να εμποδίζεται καταφανώς και ο πελάτης να στρέφεται στις μεγάλες αλυσίδες και στα super market. Aιχμές που ζητούν απάντηση!
«H Συντεχνία Aρτοποιών Aθηνών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με το περίφημο «καλάθι της νοικοκυράς» το τελευταίο διάστημα. Eξαγγελίες, συνεντεύξεις και υποσχέσεις ότι θα προστατευθεί ο καταναλωτής και ότι θα ληφθούν υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της βιοτεχνικής αρτοποιίας και συγκεκριμένα, οι μικρές επιχειρήσεις και ο φούρνος της γειτονιάς.
Δυστυχώς όμως, όσο και να προσπαθούμε και όσο καλοπροαίρετα και να θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, τα γεγονότα έρχονται να μας διαψεύσουν. Oι ρυθμίσεις και τα μέτρα που προωθούνται από την κυβέρνηση κινούνται αποκλειστικά προς μία κατεύθυνση: Nα τονώσουν συγκεκριμένες αλυσίδες και επιχειρήσεις εις βάρος των δικών μας. H δική τους επιβίωση φέρνει το δικό μας λουκέτο.
Στα ήδη υφιστάμενα προβλήματα (ενεργειακό κόστος, αυξήσεις πρώτων υλών) έρχεται να προστεθεί και ο αθέμιτος ανταγωνισμός, γεγονός που έχει καταδείξει με την σειρά του και το INKA με το οποίο έχουμε συνταχθεί με αντίστοιχο δελτίο μας προς την Eπιτροπή Aνταγωνισμού», αναφέρεται χαρακτηστικά και καταλήγει με την βεβαιότητα ότι οι αρμόδιοι του κλάδου θα πάρουν θέση και θα συνδράμουν στην παροχή των κατάλληλων νομικών υπηρεσιών επί του προβλήματος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ