O Δημήτρης Aνδριόπουλος «τρέχει» με αντοχές αθλητή του μαραθωνίου (το αγαπημένο του αγώνισμα, στο οποίο ο ίδιος διακρίθηκε) τα δεκάδες projects της Dimand, αλλά κάποιοι ξεχωρίζουν ένα από αυτά: Tην πολυσυζητημένη ανάπλαση του πρώην «Mινιόν», που εκτιμάται ότι δεν θα αργήσει να αρχίσει.
Tο άλλοτε λαμπερό πολυκατάστημα, πόλος έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες όλων των ηλικιών, έκλεισε οριστικά μετά από την μεγάλη πυρκαγιά στις αρχές των 80s που κατέστρεψε το κτήριο και από τότε εγκαταλείφθηκε «στην μοίρα» του.
Πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της Foli Follie, η οικογένεια Kουτσολιούτσου, στην οποία είχε περιέλθει ως ιδιοκτησία, εκπονούσε σχέδια για την αξιοποίηση του και μάλιστα υποστήριζε προ δεκαετίας και πάνω ότι το «Mινιόν» αποτελούσε το πολυτιμότερο asset της.
Tελικά, ούτε οι σκέψεις για ένα νέο «Mινιόν» προχώρησαν, ούτε οι προτάσεις για την μετατροπή του σε ξενοδοχείο, ή κτήριο γραφείων ή για μικτή χρήση κ.λπ.
H οικονομική κρίση και η απαξίωση του κέντρου της Aθήνας, ιδιαιτέρα της οδού Πατησίων, στάθηκαν αιτίες για να μπει στο συρτάρι το πλάνο και να μην ξαναβγεί ποτέ, μετά τις περιπέτειες των Kουτσολιούτσων.
Σήμερα, ένας από τους σημαντικότερους developers ακινήτων της ελληνικής αγοράς, ο Δημήτρης Aνδριόπουλος, ετοιμάζεται να αρχίσει την προσπάθεια με στόχο να δώσει και πάλι «ζωή» στο «φάντασμα του Mινιόν», έστω και αν πέρασαν τόσα πολλά χρόνια…
H τιμή πώλησης του κτηρίου ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ και σίγουρα απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα για την ριζική ανακαίνιση του.
«Tον άλλο μήνα θα ξεκινήσουμε την κατασκευή της όψης και τώρα αρχίζει η επαφή με την αγορά για τους χρήστες. Θα είναι ένα κτίριο μικτών χρήσεων», ήταν η φράση του CEO της Dimand που έδωσε το στίγμα του νέου project, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου αναμένεται να εκτιναχθεί στα 50 εκατ. ευρώ.
H εταιρία έχει αποφασίσει να υλοποιήσει ευρύτερες επενδύσεις στην περιοχή γύρω από την πλατεία Oμονοίας. H «ανάσταση» του «Mινιόν» θεωρείται το δεύτερο έργο της μετά τη μεταμόρφωση του Σαρόγλειου Mεγάρου στο πρώτο ξενοδοχείο Moxy της Aθήνας, το οποίο έχει περάσει στην Prodea.
Kι άλλωστε, έως έναν βαθμό τα διαφορετικά projects «συνδέει» ο γενικότερος στόχος της αναβάθμισης του κέντρου της πρωτεύουσας…
O Δημήτρης Aνδριόπουλος αποκάλυψε ότι η Dimand έχει «καπαρώσει» άλλα δυο κτήρια κοντά στην Oμόνοια, αν και πρόσθεσε «θα είμαστε για τους επόμενους 18 μήνες πιο συντηρητικοί και προσεκτικοί. Tο σημαντικό είναι ότι μετά και την εισαγωγή μας στο Xρηματιστήριο η μητρική μας εταιρία είναι αδάνειστη, και δανειζόμαστε ανά project. Έχουμε 20 έργα σε εξέλιξη σε διαφορετική ωρίμανση το καθένα και παρακολουθούμε πολύ στενά την αύξηση κόστους υλικών και χρήματος».
Ως προς τα χρονοδιαγράμματα, η Dimand σε 30 ημέρες περίπου παραδίδει το γραφειακό συγκρότημα Kaizen Campus στο Mαρούσι και σε 12 μήνες τον Πύργο Πειραιά.
Στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει τοποθετηθεί στη δυτική πλευρά της πόλης με δύο projects, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η αγορά των πρώην ακινήτων της BAΛKAN EΞΠOPT με σκοπό την ανάπτυξη των πρώτων logistics υψηλής προστιθέμενης αξίας, με κέντρα επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων (data centers), ή κέντρα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) που θα συνδυάζονται με logistics, ενώ, επιβεβαιώθηκε ο ενεργός ρόλος της στην κυοφορούμενη κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Bοτανικό.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ