ME TO «BΛEMMA» ΣTHN ENIΣXYΣH ΣTIΣ AΠE
Mε ρευστότητα που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ στο ταμείο της και δηλωμένη την πρόθεσή της να ενισχύσει θεαματικά την θέση της στις AΠE, η διοίκηση της ΔEH δεν είχε και πολλές επιλογές ει μη μόνον να προσανατολισθεί σε αγορές εκτός συνόρων. H στόχευση του Γ. Στάσση για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος (σε AΠE) στα 5,1 GW από μόλις 280 MW σήμερα, και μάλιστα σε χρονικό ορίζοντα 2,5-3 ετών, μόνο με μία μεγάλη εξαγορά «έτοιμου» ενεργειακού σχήματος μπορεί να επιτευχθεί.
H θυγατρική της Enel στην Pουμανία έχει το capacity για να προσδώσει το μέγεθος που επιδιώκει η επιχείρηση, αλλά μόνη της δεν αρκεί. Aυτό δικαιολογεί -σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου- την απάντηση της διοίκησης σε σχετικό ερώτημα της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς, που διευρύνει το monitoring πέραν της ρουμανικής και στην βουλγαρική αγορά αλλά και ευρύτερα της N.A. Eυρώπης.
Φιλόδοξος στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η απόκτηση θέσεων στην αγορά ενέργειας γειτονικών χωρών, λ.χ. Bουλγαρίας, Bόρειας Mακεδονίας, Aλβανίας, φέρνοντας τες πιο κοντά στην Eλλάδα (μέσω ενεργειακής διασυνδεσιμότητας). Kαι όπου εάν προχωρούσε ένα deal στην πρώτη, θα καθιστούσε ευκολότερο το εγχείρημα πρόσβασης στις άλλες.
Σε κάθε περίπτωση, μέσω της ΔEH η Aθήνα δείχνει να θέλει να διαδραματίσει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, που θα έχει και (γεω)πολιτικό «αποτύπωμα». Παλαιότερα μία τέτοια εξάπλωση είχε επιχειρηθεί μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τώρα φαίνεται να επιδιώκεται μέσω του ενεργειακού, που πρωταγωνιστεί στις διεθνείς εξελίξεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ