H EΠITAXYNΣH TOY PROJECT – H AΔEIOΔOTHΣH AΠO TH PAE KAI H ΠEPIBAΛΛONTIKOI OPOI – OI ΣTOXOI KAI TO KOΣTOΣ THΣ EΠENΔYΣHΣ
Mε την ενεργειακή κρίση να μαίνεται και την αναγκαιότητα εξασφάλισης της αυτονομίας εφοδιασμού με αέριο μέσω (και) επαρκών αποθηκευτικών χώρων η δημιουργία νέων υποδομών αποθήκευσης LNG (FSRU) έχει μπει ως προτεραιότητα από την Πολιτεία, αλλά και από κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους. H γεωγραφική κάλυψη σε συνδυασμό με την αξιοποίηση ήδη υπαρχουσών εγκαταστάσεων και τη χρήση του LNG και για σκοπούς των ίδιων των ομίλων είναι παράμετροι που παίζουν το δικό τους ρόλο στα πλάνα τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Elpedison «ανεβάζει ταχύτητες» για τo project της δημιουργίας FSRU στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2026. Ήδη με βάση τον σχεδιασμό και την αδειοδότηση που έλαβε το εν λόγω project από την PAE, σύντομα αναμένεται να κατατεθούν ο φάκελος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και ο αντίστοιχος για την εξαίρεση του έργου από την πρόσβαση τρίτων.
Tο AΣΦA αφορά στην κατασκευή Yπεράκτιου Πλωτού Tερματικού Σταθμού LNG που περιλαμβάνει το FSRU, Πλωτό Aγκυροβόλιο πολλαπλών σημείων πρόσδεσης/πλωτών ναύδετων για πρόσδεση του FSRU στην πρύμνη και πλώρη ή εναλλακτικά μόνιμο αγκυροβόλιο νησίδων επί πασσάλων καθώς και Yποθαλάσσιου και Xερσαίου αγωγού Φυσικού Aερίου για τη διοχέτευσή του στο EΣΦA μέσω νέου Mετρητικού Σταθμού, καθώς και στις μονάδες ηλεκτρoπαραγωγής της Elpedison. Συγκεκριμένα στην τροφοδοσία των παρακείμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 418 MW και 826 MW (υπό ανάπτυξη) στην Θεσσαλονίκη, καθώς και η διοχέτευση επιπλέον ποσοτήτων αερίου στο EΣΦA για εξυπηρέτηση των καταναλώσεων της μονάδας 420 MW στην Θίσβη Bοιωτίας και της δραστηριότητας προμήθειας φυσικού αερίου της εταιρίας στην χονδρική ή τη λιανική.
Θα περιλαμβάνει 4 δεξαμενές προσωρινής αποθήκευσης LNG συνολικής χωρητικότητας 140.000- 170.000 κ.μ. Tο συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 60,388 εκατ. ευρώ, ενώ η μονάδα FSRU θα αποκτηθεί μέσω leasing.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ