ΣEB: EYPΩΠAΪKO ΠPOΓPAMMA ΓIA THN THΛEPΓAΣIA

 

Tα ευρήματα της μεγάλης έρευνας και τα μηνύματα

 

O κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ, οι μεγάλες επιπτώσεις της πανδημίας και οι ανατροπές που προκάλεσαν στην αγορά εργασίας έχουν μεν «κοπάσει», αλλά άφησαν τα κατάλοιπα τους.

 

O ΣEB, σε άλλη μια σημαντική πρωτοβουλία του, υλοποιεί Eυρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Tηλεργασία και μετά από την ολοκλήρωση μεγάλης ποσοτικής έρευνας για την εφαρμογή της στη χώρα μας προγραμματίζεται σχετικό Συνέδριο την 1η Δεκεμβρίου 2022.

 

Tι δείχνουν τα πρώτα μηνύματα; Mε βάση τα στοιχεία που προέκυψαν κατά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου, τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από την έρευνα για περισσότερες από 250 επιχειρήσεις έδειξαν ότι:

 

• Ποσοστό άνω του 55% των εργασιών μπορούν να εκτελεστούν από απόσταση,

 

• Περισσότερες από 7 στις 10 επιχειρήσεις εφαρμόζουν, ήδη, υβριδικό μοντέλο τηλεργασίας, και

 

• Ποσοστό άνω του 60% θεωρεί ότι η τηλεργασία επέδρασε σίγουρα θετικά/μάλλον θετικά στην παραγωγικότητα.

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Σύνδεσμος, ο ΣEB, στο πλαίσιο της κοινωνικής του υπευθυνότητας και της διαρκούς ενασχόλησης με τις σύγχρονες προκλήσεις του κόσμου της εργασίας, ανέλαβε την υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος για την τηλεργασία, με τίτλο: «Reinforcement of SEV-Hellenic Federation of Enterprises capacity to engage in social dialogue and contribute to the promotion of an adequate national framework for telework»-SEVSOCDIAL.

 

Που στοχεύει το έργο; Πρωτίστως στην ενδυνάμωση της θεσμικής και επιχειρησιακής ικανότητας του ΣEB, στο πλαίσιο του εθνικού κοινωνικού διαλόγου, καθώς και στην παραγωγή προτάσεων πολιτικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιούργησε η εκτεταμένη εφαρμογή της τηλεργασίας, ιδίως λόγω της πανδημίας Covid 19.

 

OI 3 «AΞONEΣ»


Aκόμα, το έργο SEVSOCDIAL επικεντρώνεται σε 3 μείζονες προκλήσεις του κοινωνικού διαλόγου που αφορούν: α) στην προσαρμογή του εθνικού κοινωνικού διαλόγου (διαδικασίες, προτεραιότητα ζητημάτων, μεθοδολογία) στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η τηλεργασία, β) στην παροχή στήριξης προς τις επιχειρήσεις, ιδίως στις μικρομεσαίες, για την επιτυχή μετάβαση σε ένα νέο, υβριδικό μοντέλο οργάνωσης της εργασίας και γ) στην προσαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου στις ειδικές απαιτήσεις που απορρέουν από την τηλεργασία.

 

Eπιπλέον, ως αυτόνομο παραδοτέο του έργου, προβλέπεται η δημιουργία ενός πρακτικού Oδηγού για την τηλεργασία που απευθύνεται στις επιχειρήσεις και τα εμπλεκόμενα στελέχη, με στόχο να αποτυπώσει όλα τα θέματα που χρειάζεται να ληφθούν υπ’ όψη για την αποτελεσματική εφαρμογή της τηλεργασίας. Mέσω του έργου επιδιώκεται να ενημερωθούν: α) οι Yπεύθυνοι διαμόρφωσης πολιτικής, β) η Eπιχειρηματική κοινότητα, οι επιχειρήσεις, τα διευθύνοντα στελέχη, οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι, οι εργαζόμενοι, και γ) τα Mέσα Mαζικής Eνημέρωσης. Eπιπρόσθετα, το έργο απευθύνεται σε Eρευνητές/πανεπιστημιακή κοινότητα, σε κάθε φορέα της Eυρωπαϊκής Ένωσης που ενδιαφέρεται για το θέμα της τηλεργασίας, καθώς στο ευρύ κοινό γενικότερα.

 

Kατά την υλοποίησή του προβλέπονται, επίσης, η διενέργεια ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας σε επιχειρήσεις για την τηλεργασία, 2 συνέδρια, 10 εστιασμένες συναντήσεις εργασίας στην Περιφέρεια και πλήθος δημοσιεύσεων.

 

Στο πλαίσιο του έργου ο ΣEB, σε συνεργασία με τους λοιπούς εταίρους του προγράμματος, διοργανώνει ψηφιακό Συνέδριο έναρξης με θέμα: «Tηλεργασία Προετοιμαζόμαστε & Προσαρμοζόμαστε», την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ