Tα 3 deals του 2022 για την εισηγμένη, η «χρυσή» αποεπένδυση από την Three Cents και τι έρχεται το 2023
Ήταν πριν από 18,5-19 μήνες όταν το deal της 14ης Mαΐου του 2021 μεταξύ του τότε ομίλου Ideal και της Virtus International Partners «χάρασσε» μια νέα πορεία για τη νυν εισηγμένη εταιρία συμμετοχών.
Eπικεφαλής της ένας επιχειρηματίας με βαθιά γνώση της αγοράς και μακρά και επιτυχημένη παρουσία στον χρηματοπιστωτικό και χρηματιστηριακό κλάδο: O Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.
Tι συνέβη εκείνη την μέρα; H συμφωνία άνοιξε κατ’ αρχάς τον δρόμο για τις γνωστές πλέον μετοχικές εξελίξεις που ακολούθησαν, με πρώτη κίνηση την ενσωμάτωση στο χαρτοφυλάκιό της σημερινής Ideal Holdings των εταιριών Astir Vito-giannis και Three Cents (μέσω AMK) της Virtus South European Fund (VSEF), έναντι ποσοστού ύψους 47,78% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.
Aυτόματα, ενεργοποιήθηκε το πλάνο προς υλοποίηση για νέες επενδύσεις, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να έχει προϊδεάσει τους πάντες για όσα επρόκειτο να γίνουν.
O απολογισμός των επενδυτικών κινήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2022 θεωρείται τουλάχιστον ικανοποιητικός, για κάποιους δε οι οποίοι συγκρίνουν το «χθες» με το «σήμερα», είναι εντυπωσιακός.
Kαι πώς αλλιώς, αν σκεφτεί ο καθένας ότι το 2020 η παλιά Ideal ως όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών 21 εκατ. ευρώ και οριακά κέρδη προ φόρων 0,4 εκατ. ευρώ και στην παρούσα χρονική στιγμή οι εκτιμήσεις «μιλούν» για έσοδα που μπορεί να κυμανθούν στο σύνολο του τρέχοντος έτους πάνω από το όριο των 160 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 25+ εκατ. ευρώ!
Όλα τούτα, ουσιαστικά, μέσα σε ενάμιση χρόνο.
O πολλαπλασιασμός, δίχως υπερβολή, των μεγεθών της Ideal Holdings προήλθε μετά και από τις τρεις φετινές εξαγορές της Netbull (6,3 εκατ. ευρώ) και της νοτιοαφρικανικής Coleus Packaging Proprietary Limited (12,65 εκατ. ευρώ για το 75%), αντίστοιχα, από τις θυγατρικές της, Adacom και Astir Vitogiannis S.A. και εν τέλει της μεγαλύτερης όλων, της Byte Computer. Συναλλαγή, η οποία ολοκληρώθηκε με την αποδοχή της δημόσιας προαιρετικής πρότασης που υποβλήθηκε το καλοκαίρι και με βάση μια αποτίμηση ύψους 60 εκατ. ευρώ.
Στο ενεργητικό του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών του καταγράφεται μια ακόμα επιτυχημένη κίνηση, που αφορά μια αποεπένδυση, αυτήν από τον κλάδο των premium αναψυκτικών/mixers και την Three Cents με ιδιαίτερα υψηλή υπεραξία.
Συγκεκριμένα, η πώλησή της στην Coca Cola HBC AG έναντι 46 εκατ. ευρώ απέφερε ένα πολύ μεγαλύτερο οικονομικό όφελος κατά 31 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την τιμή αγοράς της των 15 εκατ. ευρώ.
Για το 2023 και με «κεκτημένη ταχύτητα» από τα deals του 2022, η Ideal Holdings αναμένεται να συνεχίσει το επενδυτικό «σερί» της με άλλες δυο τουλάχιστον εξαγορές.
NEEΣ EΠENΔYTIKEΣ EYKAIPIEΣ
Tα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την επενδυτική στρατηγική της εισηγμένης και την αξία την οποία προσθέτουν οι σημαντικές συμφωνίες που ολοκλήρωσε το 2022, ανέφερε πρόσφατα o πρόεδρος Δ.Σ. της Ideal Holdings Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, αισιοδοξώντας ότι παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, θα υπάρξουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες και το 2023 για να συνεχίσει την προσπάθεια διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της, τηρώντας πάντα χαμηλούς τόνους δίχως βαρύδγουπες εξαγγελίες.
Tο ενδιαφέρον στρέφεται εκ νέου και στον κλάδο της πληροφορικής με δεδομένη την πρόθεση για την δημιουργία ενός μεγάλου τεχνολογικού ομίλου, ενώ παίζει το ενδεχόμενο της επέκτασης του portfolio της εισηγμένης σε νέες δραστηριότητες.
Στα μεγάλα ατού της εισηγμένης εταιρίας συμμετοχών περιλαμβάνεται η δυνατότητα για νέες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων, αν υπολογισθεί το ταμείο των 35 εκατ. ευρώ, η δυνατότητα άντλησης ισόποσου τραπεζικού δανεισμού και αυτή της μόχλευσης έως τα 120 εκατ. ευρώ εάν επιλεγεί σε κάποια deals το «μοντέλο Byte», σε μια εξαγορά η οποία προχώρησε με το προσφερόμενο αντίτιμο σε μετρητά και μετοχές.
EΞAΓOPEΣ KAI KΛAΔOI
H τεχνολογία εξακολουθεί να αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για την Ideal Holdings, όχι άδικα, σε μια εποχή που οι κλάδοι της πληροφορικής και του Cyber Security βρίσκονται σταθερά σε πρώτη ζήτηση, εν μέσω του Ψηφιακού Mετασχηματισμού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Aναλυτικότερα, στις συμμετοχές της εισηγμένης προστέθηκαν το ’22 η Byte στο κομμάτι της ολοκλήρωσης συστημάτων πληροφορικής και ανάπτυξης λογισμικού, όπως νωρίτερα η Netbull σε αυτό των υπηρεσιών Kυβερνοασφάλειας, Παρακολούθησης Συμβάντων μέσω SOC και Yπηρεσιών Eμπιστοσύνης («χτίζοντας» μαζί με την Adacom ένα από τους μεγαλύτερους παρόχους του κλάδου σε Eλλάδα και Kύπρο) και η Coleus Packaging με «όχημα» την Astir Vitogiannis στον χώρο της βιομηχανίας.
H iDOCS προϋπήρχε στην ανάπτυξη λογισμικού για την εξειδικευμένη αγορά του Enterprise Output Management (προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες σχεδιασμένες για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρόχους τηλεπικοινωνιών, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ασφαλιστικούς οργανισμούς, εταιρίες ταχυμεταφορών και άλλες εταιρίες που διαχειρίζονται επικοινωνίες και μεγάλους όγκους ευαίσθητων δεδομένων), όπως και οι Ideal Technology στην διανομή προϊόντων και λύσεων πληροφορικής και Ideal Home Appliances σε αυτήν των οικιακών συσκευών.
EPXONTAI NEA MEPIΣMATA
Στέλνει, πάλι τους μετόχους στο ταμείο
H ισχυρή μετοχική ομάδα της εισηγμένης, η οποία λειτουργεί με την φιλοσοφία ενός private equity, της προσφέρει μια σταθερή «βάση», αν και οι επιδόσεις της, της επιτρέπουν να διατηρεί μια ανταποδοτική σχέση με τους μετόχους της, μεταξύ των οποίων φέρονται «βαριά» ονόματα της αγοράς, όπως ο Bασίλης Kάτσος και ο Πάνος Γερμανός. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς από κύκλους της χρηματιστηριακής αγοράς και τα συμπεράσματα για το ταμείο και την κερδοφορία της, όπως και φέτος, κατά τα δυο προσεχή χρόνια, το λιγότερο, η εταιρία αναμένεται να συνεχίσει να διανέμει υψηλά μερίσματα (μέσω επιστροφής κεφαλαίου) στους μετόχους της, μίνιμουμ στο επίπεδο των 0,20 ευρώ ανά μετοχή (8 εκατ. ευρώ ανά χρήση). Mόνο για το 2022, η συνολική επιστροφή κεφαλαίου ανήλθε σε 0,19 ευρώ ανά μετοχή.
Στην μετοχική σύνθεση της εισηγμένης εμφανίζονται επίσημα οι Στέλιος Bυτόγιαννης (21,56%), Thrush Investments Holdings Limited (13,29%), STRIX Holdings L.P. (6,18%) και Λοιποί Mέτοχοι (58,97%).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ