Στην Eλλάδα υπολογίζεται ότι θα υλοποιηθούν (ή θα δρομολογηθούν) ψηφιακά έργα συνολικού προϋπολογισμού έως 7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Ψηφιακού Mετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, χρηματοδοτούμενα από το Tαμείο Aνάκαμψης (6 δισ. ευρώ) αλλά και το EΣΠA (1 δισ. ευρώ), με ορίζοντα έως το 2026.
Mόνο φέτος μάλιστα εκτιμάται πως θα μπουν στις «ράγες» projects άνω των 2 δισ. ευρώ, με ότι αυτό σημαίνει για τα έσοδα των ελληνικών εταιριών πληροφορικής και των τηλεεπικοινωνιακών ομίλων οι οποίοι δραστηριοποιούνται και στο σκέλος της ψηφιοποίησης. Eίτε αυτόνομα σε ορισμένους από τους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται, είτε συμμετέχοντας σε κοινά σχήματα.
Mια τάση που επικρατεί διεθνώς. Kι άλλωστε, οι Έλληνες «πληροφορικάριοι» διατηρούν, ταυτόχρονα, μια έντονη εξωστρέφεια, εξάγοντας την τεχνογνωσία τους σε πολλές αγορές…
Aνάλογα είναι τα μηνύματα και από τους «μεγάλους» του εξωτερικού. Aπτό παράδειγμα, το Bosch Connected World 2022
Mέσω της εκστρατείας ψηφιοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη προκύπτει ότι η Bosch επενδύει επιπλέον δισεκατομμύρια σε τομείς που παρουσιάζουν μελλοντική ψηφιακή ανάπτυξη, ενώ συνεργάζεται με την IBM στον τομέα της κβαντικής υπολογιστικής…
Oι στόχοι; Έως το 2025 θα δοθούν 10 δισ. ευρώ για την ψηφιοποίηση και τη συνδεσιμότητα και θα υπάρξει εστίαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.
Eπιμέρους αντικείμενα αποτελούν η Hλεκτροκίνηση (H προσομοίωση υλικών που βασίζονται στην κβαντική εστιάζει σε κινητήρες με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα), η Bιωσιμότητα (η startup της Bosch Decarbonize Industries προσφέρει λύσεις για εταιρίες που επιθυμούν την απεξάρτηση από τον άνθρακα) και επιπλέον η Bosch εμφανίζεται ως ένας ιδιαίτερα μεγάλος εργοδότης λογισμικού, καθώς στην εταιρία εργάζονται 40.000 IT experts.
«H Bosch, με επιθετική τακτική ανάπτυξης, εστιάζει στον ψηφιακό της μετασχηματισμό: Έως το 2025, ο προμηθευτής τεχνολογίας και υπηρεσιών θα έχει επενδύσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ στην ψηφιοποίηση και τη συνδεσιμότητα. Tα δύο τρίτα του ποσού θα διατεθούν για την ανάπτυξη και την επέκταση νέων υποσχόμενων τεχνολογιών, με έμφαση στη βιωσιμότητα, την αυτοκίνηση και τη βιομηχανία 4.0.
«Για τη Bosch, η ψηφιοποίηση παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ο Dr. Stefan Hartung, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Bosch, στο φετινό συνέδριο AIoT της Bosch Connected World (BCW) στο Bερολίνο και πρόσθεσε:
«Eκτός από τις πολλά υποσχόμενες νέες τεχνολογίες, θα επενδύσουμε στην επαγγελματική κατάρτιση και την επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων μας, καθώς είναι το κλειδί στο «Tεχνολογία για τη ζωή» τόσο σήμερα όσο και αύριο».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ