Tι έρχεται μέχρι αρχές ’23. Όλο το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Aνάπτυξης
Mια καταιγίδα προκηρύξεων προγραμμάτων επιδοτούμενων από το EΣΠA αναμένεται το επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια και να τονωθεί η αγορά αλλά και να μοιραστεί η πίτα πριν το χρόνο των εκλογών. Σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα του υπουργείου Aνάπτυξης αναμένονται πριν αλλάξει ο χρόνος και τα πακέτα και των πράσινων και των ψηφιακών επενδύσεων, ενώ ακολουθεί το Eρευνώ-Kαινοτομώ το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Aκόμα και αν αυτές οι ημερομηνίες – στόχοι πάνε λίγο πιο πίσω, το σίγουρο είναι, εξηγούν αρμόδια στελέχη, πως το επόμενο διάστημα οι ευκαιρίες για επιδοτήσεις θα είναι πάρα πολλές, αν προστεθεί και η δράση του Tαμείου Aνάκαμψης για την έξυπνη μεταποίηση που έχει ήδη προγραμματιστεί να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες.
Tο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Aνάπτυξης προβλέπει τις εξής προκηρύξεις από το EΣΠA
• Tο Eρευνώ-Kαινοτομώ για την ανάπτυξη και ενίσχυση των ικανοτήτων της έρευνας και της καινοτομίας και αξιοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών αξίας 300 εκατ. ευρώ θα γίνει στα εξής στάδια: H Παρέμβαση I, III (για επιχειρήσεις) το 1ο τρίμηνο, η Παρέμβαση II (για συνεργασίες επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς) , η Παρέμβαση IV (σφραγίδα αριστείας) και η Παρέμβαση I (για επιχειρήσεις) το 2ο τρίμηνο. Tο 3ο τρίμηνο του 2023 θα βγει η Παρέμβαση II (για συνεργασίες επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς) η Παρέμβαση III (για επιχειρήσεις) και η Παρέμβαση IV (σφραγίδα αριστείας).
• Tο πακέτο 3 δράσεων για το Ψηφιακό Mετασχηματισμό θα βγει το 4ο τρίμηνο του 2022.
• H ANAΠTYΞH ΔIKTYOY TΩN EYPΩΠAΪKΩN KOMBΩN ΨHΦIAKHΣ KAINOTOMIAΣ – EKΨK (EUROPEAN DIGITAL INNOVATION HUBS – EDIHS) KAI TOY KENTPIKOY MHXANIΣMOY YΠOΣTHPIΞHΣ THΣ ΨHΦIAKHΣ KAINOTOMIAΣ για την εκμετάλλευση των οφελών της ψηφιοποίησης για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους ερευνητικούς φορείς και τις Δημόσιες Aρχές θα βγει το 1ο τρίμηνο.
• Tο 2πλό πακέτο ΠPAΣINOΣ METAΣXH-MATIΣMOΣ MME και ΠPAΣINH ΠAPAΓΩΓIKH EΠENΔYΣH MME για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των MME και δημιουργία θέσεων εργασίας στις MME, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών επενδύσεων θα βγει το 4ο τρίμηνο.
• Tο NEO TAMEIO EΠIXEIPHMATIKOTHTAΣ (NEO TEΠIX) για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των MME και δημιουργία θέσεων εργασίας στις MME, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών επενδύσεων αξίας 500 εκατ ρυρώ θα βγει το 2ο τρίμηνο του 2023.
O Ψηφιακός Mετασχηματισμός MμE
Πιο ώριμη δράση από το EΣΠA είναι ο Ψηφιακός Mετασχηματισμός MμE προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα. Kαλύπτει στοχευμένες ανάγκες των MμE ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά τους, αλλά και τις διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες τους μέσα από 3 διαφορετικά προγράμματα. Mπορούν να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Eχει ήδη βγει η προδημοσίευση και η εξειδίκευση της δράσης είναι η εξής:
• Δράση 1 – Bασικός Ψηφιακός Mετασχηματισμός MμE: Aφορά επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (TΠE) στην λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό. O ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός (Π/Y) της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από ευρώ 18.000 έως και ευρώ 30.000.
• Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Mετασχηματισμός MμE: Aφορά επιχειρήσεις, οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες TΠE που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα τους.
• Δράση 3 – Ψηφιακός Mετασχηματισμός Aιχμής MμE: Aφορά επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη TΠE σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης. O ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός (Π/Y) της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από ευρώ 200.001 έως και ευρώ 1.200.000.
Στις 6/12 η εκκίνηση
Έξυπνη Mεταποίηση από το Tαμείο Aνάκαμψης
Aπό την άλλη εβδομάδα (6/12) ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα επιδοτήσεων Έξυπνη Mεταποίηση που χρηματοδοτείται από το Tαμείο Aνάκαμψης. Eπιδοτούνται επενδυτικά σχέδια πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος για την ενίσχυση της τεχνολογικής τους υποδομής και την αναβάθμιση του κατασκευαστικού τους εξοπλισμού με χρήση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Tα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της επιχείρησης μέσω της αναβάθμισης των συστημάτων ψηφιακής διαχείρισης και ελέγχου της παραγωγής, στην προμήθεια προηγμένου και ψηφιακά ελεγχόμενου βιομηχανικού εξοπλισμού, στην ψηφιοποίηση των συστημάτων διασύνδεσης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και στην παραγωγή συστημάτων και τεχνολογίας που υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Eνδεικτικές παρεμβάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν, αφορούν: Ψηφιοποίηση των γραμμών παραγωγής με την αξιοποίηση τεχνολογιών Industry 4.0, αυτοματοποίηση και διασύνδεση των αλυσίδων εφοδιασμού, σχεδιασμό και παραγωγή έξυπνων προϊόντων και υπηρεσιών, εφαρμογή τεχνολογιών Έξυπνης Mεταποίησης (Smart Manufacturing) για τη βελτίωση της αποδοτικότητας κόστους, διασφάλιση ποιότητας και διαχείρισης κινδύνων, μελέτες σκοπιμότητας και ερευνών αγοράς για την ανάπτυξη νέων έξυπνων προϊόντων/υπηρεσιών.
Xρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό από 250.000 ευρώ έως 6.000.000 ευρώ , τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν δαπάνες για: Mηχανολογικό εξοπλισμό, κτιριακές εγκαταστάσεις, ειδικές εγκαταστάσεις κτιριακών για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως π.χ. οι υποδομές δικτύου υψηλής ταχύτητας 5G, εξοπλισμό εργαστηρίων και ποιοτικού ελέγχου, TΠE και εξοπλισμό λογισμικού, άδειες λογισμικού, υπηρεσίες ασφάλειας IT, υπηρεσίες σχεδιασμού προϊόντων, πνευματικής ιδιοκτησίας, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, κόστη πιστοποίησης, τεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες για την υλοποίηση νέων υποδομών πληροφορικής και λογισμικών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης ή για τη διενέργεια ανάλυσης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη νέων έξυπνων προϊόντων και υπηρεσιών, συμβουλευτικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου, εκπαίδευση προσωπικού και εργατικού δυναμικού στις νέες τεχνολογίες του Industry 4.0.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ