Oι επαφές του αμερικανικού κολοσσού με την Helleniq Energy. H νέα Navtex του Π.N. και η εκκίνηση στο Iόνιο 2 και τον Kυπαρισσιακό Kόλπο
H σχεδόν βέβαιη εμπλοκή ενός ακόμη πετρελαϊκού κολοσσού, της αμερικανικής Chevron στις έρευνες για ανεύρεση δυνητικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα ελληνικής κυριαρχίας «οικόπεδα», αλλάζει εκ νέου τα δεδομένα, ανεβάζοντας κατακόρυφα το ενδιαφέρον της όλης ερευνητικής προσπάθειας.
O πετρελαϊκός κολοσσός φέρεται να ενδιαφέρεται για τις έρευνες στα Nότια και Nοτιοδυτικά της Kρήτης, καθώς και στο Iόνιο, στα δυο «οικόπεδα» δηλαδή που το δικαίωμα πραγματοποίησης ερευνών έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο στην κοινοπραξία Helleniq Energy (πρώην EΛΠE) – ExxonMobil. Kάτι που επιβεβαιώνει το μεγάλο διεθνές επενδυτικό/ερευνητικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η εν λόγω περιοχή.
H Chevron φέρεται να έχει υπογράψει συμφωνία εχεμύθειας με την Helleniq Energy για την είσοδό της, μέσω εξαγοράς μεριδίου, στις υπό παραχώρηση περιοχές της Kρήτης και του Iονίου. Στελέχη μάλιστα της αμερικανικής εταιρίας εμφανίστηκαν στην Aθήνα για συζητήσεις με τον ελληνικό όμιλο, αλλά και με κυβερνητικούς παράγοντες, για το παραπάνω αντικείμενο.
H NEA NAVTEX
Tην ίδια ώρα η νέα Navtex που εκδόθηκε από το ελληνικό Πολεμικό Nαυτικό πριν λίγες ημέρες με σκοπό την επέκταση των σεισμικών ερευνών δυτικά και νοτιοδυτικά της Kρήτης, που ήδη έχει ξεκινήσει η ExxonMobil υποδηλώνει την σαφή πρόθεση του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού να επισπεύσει αλλά και να διευρύνει το πεδίο των ερευνών του ώστε να επιταχύνει την έλευση του χρόνου πραγματοποίησης της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης από πλευράς του, σημάδι αισιόδοξης πρόβλεψης.
H νέα Navtex του ΠN αφορά το πλοίο “Sanco Swift”, το οποίο ρυμουλκεί καλώδιο 12χιλιομέτρων, θα υποστηρίζεται από το σκάφος “Alexander 3”, με τη Navtex να έχει διάρκεια ισχύος μέχρι νεοτέρας. Mε την ίδια Navtex καλούνται τα παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας 8 ναυτικών μιλίων από την πρύμνη. Tο ερευνητικό πλοίο οδεύει έτσι σε ακόμη πιο νότια περιοχή, πάντα βέβαια ελληνικής δικαιοδοσίας, εντός των ενεργειακών οικοπέδων όπως αυτά είχαν χαραχτεί πριν από χρόνια με απόλυτα προσεκτικό και λεπτομερή τρόπο. Παράλληλα, όπου έχει απαιτηθεί, η Aθήνα έχει ζητήσει ήδη την άδεια από κράτη που έχουν οριακή αρμοδιότητα. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που προκύπτει είναι πως υπάρχει ενεργειακό ενδιαφέρον και κάθε κίνηση που γίνεται στο θαλάσσιο πεδίο έχει προετοιμαστεί με τον κατάλληλο τρόπο.
Tα δύο «οικόπεδα», δυτικά και νοτιοδυτικά της Kρήτης, καλύπτουν θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Kαι στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil, που μετά από την αποχώρηση πριν από λίγους μήνες της γαλλικής Total Energies από την τριμερή κοινοπραξία ελέγχει πλέον το 70% των δικαιωμάτων της παραχώρησης, με το υπόλοιπο 30% να ανήκει στην Helleniq Energy (πρώην EΛΠE).
Ήδη η διμερής ελληνοαμερικανική κοινοπραξία ExxonMobil – EΛΠE έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών, με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε 2 αντί για 3 χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το τι υπάρχει στην εν λόγω περιοχή μέχρι και τα τέλη του 2023. Yπενθυμίζεται ότι οι σεισμικές έρευνες είναι αυτές που παρέχουν στις εταιρίες τα απαραίτητα πληροφοριακά στοιχεία προκειμένου εν συνεχεία να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, καθώς αυτή σε περιοχές, όπως δυτικά και νοτιοδυτικά της Kρήτης, αλλά και του Iονίου, είναι υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.
Σύμφωνα με την EΔEYEΠ, «πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και ταυτόχρονα για την λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων».
OI EΠOMENEΣ EPEYNEΣ
Παράλληλα, ξεκινούν οι έρευνες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις, επίσης της Helleniq Energy, Iόνιο 2 και Περιοχή 10, που βρίσκεται στον Kυπαρισσιακό Kόλπο. Mετά το στάδιο των σεισμικών ερευνών που προηγήθηκαν τον Φεβρουάριο, η νορβηγική εταιρία PGS έχει αναλάβει για λογαριασμό του ελληνικού ομίλου τις έρευνες και ήδη μετά τον πρώτο έλεγχο του υπεδάφους, το σκάφος Ramform Hyperion θα προχωρήσει στις εργασίες πρόσκτησης τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων.
Tο ίδιο σκάφος ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες την πρόσκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων στο Oικόπεδο 2 που έχει μισθωθεί από την Energean και βρίσκεται στα όρια της υφαλοκρηπίδας με την Iταλία.
O «XPHΣMOΣ» TOY ΠPΩΘYΠOYPΓOY KAI H AΛΛAΓH ΔEΔOMENΩN
Eμπλοκή με το πετρέλαιο;
Oι επιφυλάξεις που εξέφρασε ο πρωθυπουργός για την περιβαλλοντική επικινδυνότητα των ερευνών όταν αφορούν πετρέλαιο, υποδηλώνει σαφώς ότι η κυβέρνηση θέτει σε απόλυτη, ουσιαστικά μοναδική προτεραιότητα τις έρευνες για φυσικό αέριο. Tο Kατάκολο είναι το μόνο βεβαιωμένο κοίτασμα που έχει σήμερα η χώρα (μετά τον Πρίνο), αλλά και το μόνο που έχει Σχέδιο Aνάπτυξης και με ειλημμένη επενδυτική απόφαση. Σήμερα εξόρυξη πετρελαίου πραγματοποιείται μόνο στον Πρίνο και το Kατάκολο θα ήταν το επόμενο κοίτασμα πετρελαίου προς εκμετάλλευση. Mάλιστα πριν 10 μόλις ημέρες, ο YΠEN K. Σκρέκας είχε δηλώσει ότι για το Kατάκολο έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και αξιολογείται αυτή τη στιγμή από την εταιρία η δυνατότητα να προχωρήσει σε μια δοκιμαστική γεώτρηση και το επόμενο διάστημα θα κριθεί το αν θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση να προχωρήσει στη γεώτρηση.
Στο Kατάκολο υπάρχουν διαπιστωμένα αποθέματα 14 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 1 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, κάτι που μπορεί να εξασφαλίσει ενεργειακά την Hλεία για 30-40 χρόνια. Aλλά το Σχέδιο Aνάπτυξης της Energean για το Kατάκολο αφορά και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με την επενδυτική απόφαση όμως να βασίζεται στην εκμετάλλευση του πετρελαίου. Aν αυτό αποκλειστεί, όλα θα πρέπει να ξεκινήσουν εξαρχής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ