Οι εξαγωγές φέρνουν τα έσοδα και τα κέρδη στις πετρελαϊκές εταιρείες της εγχώριας αγοράς και όχι η εσωτερική κατανάλωση.
Το γεγονός αυτό, όπως καταγράφηκε και από τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου των δύο μεγάλων ομίλων HELLENiQ Energy και Motor Oil, έρχεται να επιβεβαιώσει και η ΕΛΙΝΟΙΛ.
Η εισηγμένη ανακοίνωσε χθες τις επιδόσεις της για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Σύμφωνα με αυτά, τα μeικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 45,8 εκατ. ευρώ έναντι 35 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου του 2021 και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 23,2 εκατ. έναντι 12,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 88%. Τα ενοποιημένα προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου (EBT) κατά το εννεάμηνο του 2022 ανήλθαν σε κέρδη 11,1 εκατ. από 4,7 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου του 2021.
Εντυπωσιακή ήταν για την ΕΛΙΝΟΙΛ και η εκτίναξη του κύκλου εργασιών στα 2,8 δισ. από 1 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021. Ήταν υψηλότερος κατά 159%.
Οι εξαγωγές
Η ανάλυση των πωλήσεων του ελληνικού ομίλου φανερώνει την αντίστροφη πορεία που ακολούθησαν οι πωλήσεις στην εξωτερική και την εσωτερική αγορά. Όπως επίσης αναδεικνύει και τη μεγάλη αξία που προσφέρει στους μετόχους η εξωστρέφεια της ΕΛΙΝΟΙΛ. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της έρχεται από τις εξαγωγές, παρέχοντας έτσι και κάτι παραπάνω από προοπτικές βιωσιμότητας στον όμιλο.
Στην εσωτερική αγορά, οι πωλήσεις καυσίμων κίνησης (βενζίνες και πετρέλαιο κίνησης) την περίοδο 01/01- 30/09/2022 ανήλθαν σε 288.000 μετρικούς τόνους έναντι 281.000 μετρικών τόνων την αντίστοιχη περίοδο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2%.
Οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης παρουσίασαν αύξηση κατά 2%, ενώ οι πωλήσεις του μαζούτ-ασφάλτου κινήθηκαν στο -11%.
Αντίθετα, στο διεθνές εμπόριο, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 2,132 εκατ.. μετρικούς τόνους το φετινό εννεάμηνο του 2022 σε σχέση με 1,346 εκατ. μετρικών τόνων πέρυσι, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 58%.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΛΙΝΟΙΛ, “οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου της Ουκρανίας και των Ευρωπαϊκών κυρώσεων της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, αποτυπώθηκαν και στο τρίτο τρίμηνο και επηρέασαν αρνητικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παρά τη σημαντική ανάπτυξη του τουρισμού, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες που υπήρχαν και κινήθηκε κοντά στα επίπεδα του 2019, η ύφεση και οι έντονες πιέσεις του πληθωρισμού, που κινήθηκε σε διψήφιο νούμερο, περιόρισαν σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, μειώνοντας την κατανάλωση και είχαν αρνητική επίπτωση στην πορεία των πωλήσεων της εσωτερικής αγοράς καυσίμων”
Το τρίτο τρίμηνο
Το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, οι συνολικές πωλήσεις στα καύσιμα κίνησης υποχώρησαν 3,4%, σημειώνουν τα στελέχη του ομίλου, εξηγώντας και τους λόγους της μείωσης των πωλήσεων εντός των τειχών της Ελλάδας.
Η μείωση οφείλεται στη μεγάλη πτώση των βενζινών που υποχώρησαν 13%, ενώ αντίθετα το ντίζελ κίνησης κινήθηκε θετικά, καταγράφοντας αύξηση 3,2%. Παρά την πολύ καλή πορεία που εμφάνισαν όλες οι δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με την τουριστική ανάπτυξη, όπως το δίκτυο πρατηρίων στα νησιά και οι πωλήσεις σε σκάφη αναψυχής και τουριστικά επαγγελματικά σκάφη, η συνολική εικόνα της εσωτερικής αγοράς, σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις και τα έσοδα, ήταν πτωτική. Σε αυτό συνετέλεσε ο περιορισμός των μετακινήσεων στα αστικά κέντρα, η απόφαση της Πολιτείας να επεκτείνει τη διατήρηση του πλαφόν στα περιθώρια μεικτού κέρδους μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και η παραβατικότητα της αγοράς καυσίμων που περιορίζει την προοπτική ανάπτυξης της ΕΛΙΝΟΙΛ, ιδιαίτερα στην Αττική.
Αντίθετα, το γ’ τρίμηνο του 2022 πολύ θετική πορεία καταγράφουν οι πωλήσεις του διεθνούς εμπορίου και των στερεών καυσίμων. Ιδιαίτερα, η αύξηση των πωλήσεων στο διεθνές εμπόριο το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου κατά 27%, επέφερε μια σημαντική αύξηση της κερδοφορίας, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης σε νέες αγορές, αλλά και των υψηλών περιθωρίων που έχουν δημιουργηθεί λόγω έλλειψης προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας του διεθνούς εμπορίου υπερκάλυψε, τόσο τις απώλειες που δημιουργήθηκαν από την μείωση των πωλήσεων της εσωτερικής αγοράς, όσο και από τις σημαντικές ζημιές από τη διαχείριση των αποθεμάτων, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών στο γ΄ τρίμηνο, αποτελώντας τον κύριο παράγοντα της αυξημένης κερδοφορίας της ΕΛΙΝΟΙΛ στο γ΄ τρίμηνο του 2022.
Τα μηνύματα
Ο CEO της ΕΛΙΝΟΙΛ Γιάννης Αληγιζάκης με δήλωση στέλνει εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα στα περί υπερκερδών των πετρελαϊκών εταιρειών και του κλάδου της εμπορίας.
Σχολιάζει το γεγονός της παράτασης μέχρι το τέλος του χρόνου του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, υπαινισσόμενος τη συνεισφορά του κλάδου στην ενεργειακή κρίση αλλά και στη συγκράτηση των τιμών: “Εν μέσω διαρκών πιέσεων στην εγχώρια αγορά καυσίμων, που οφείλεται στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση και στην παράταση του πλαφόν που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της κερδοφορίας της εσωτερικής αγοράς, η εταιρεία υπερκάλυψε τη μείωση των εσόδων της μέσω της ανάπτυξής της σε νέες διεθνείς αγορές αξιοποιώντας τα υψηλά περιθώρια που υπάρχουν στις αγορές αυτές”, σχολίασε ο κ. Αληγιζάκης.