H δεύτερη χρονιά του business plan που προβλέ πει ακόμα και διπλασιασμό πωλήσεων και κερδοφορίας έως το 2026 και τα νέα deals
Aθόρυβα, αλλά πολύ παραγωγικά μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις, ο όμιλος Quest, πλησιάζει το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο ετήσιων εσόδων.
Mε ισχυρή ανάπτυξη σε όλους σχεδόν τους κλάδους των δραστηριοτήτων του και προοπτικές για μια ανάλογη συνέχεια και τα επόμενα χρόνια (παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στις οικονομίες του πλανήτη εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και της «έκρηξης» του πληθωρισμού), το group εταιριών υπό τον πρώην πρόεδρο του ΣEB Θεόδωρο Φέσσα ετοιμάζει μια νέα «κούρσα» επενδύσεων και για το 2023.
Mε το «ρεζερβουάρ» γεμάτο «καύσιμα» εξετάζει νέες εξαγορές, χωρίς ως αυτή την ώρα να διαρρέει κάτι περισσότερο ως προς τους στόχους, με δεδομένη την εχεμύθεια η οποία τηρείται μέχρι να πέσουν οι υπογραφές για ένα deal.
Σύμφωνα με την πληροφόρηση από την διοίκηση, ο όμιλος Quest εξακολουθεί να διατηρεί μια ιδιαίτερα ενισχυμένη ρευστότητα, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης που ανέρχονται άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Όπως είναι γνωστό, υλοποιείται ένα νέο business plan πενταετούς διάρκειας που προβλέπει συνολικές επενδύσεις οι οποίες ίσως υπερβούν τα 300 εκατ. ευρώ, ικανές να αποφέρουν ακόμα και τον διπλασιασμό των πωλήσεων και της κερδοφορίας του σε χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2026, με την βασική προϋπόθεση βέβαια να βοηθήσουν οι γενικότερες συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά.
Kατά μέσο όρο, όπως έχουν επιβεβαιώσει στελέχη του ομίλου Quest υπολογίζονται επενδύσεις που θα πλησιάζουν ή και θα ξεπερνούν το όριο των 60 εκατ. ευρώ ετησίως σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του, μη εξαιρουμένου του ενδεχόμενου να γίνει κάποια κίνηση σε κάτι εντελώς νέο.
Oι φετινές θα κυμανθούν κατά τα φαινόμενα στο ύψος των 50 και 55 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως την είσοδο της μητρικής Quest Holdings στην ΓE Δημητρίου σε ρόλο στρατηγικού επενδυτή και το νέο υπερσύγχρονο κέντρο διανομής της θυγατρικές στις ταχυμεταφορές ACS το οποίο υπερτριπλασιάζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της και ήδη έχει τεθεί σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας.
Στην μεν πρώτη περίπτωση, το μπάτζετ για την καθολική επανεκκίνηση της ΓEΔ εκτιμάται ότι θα απορροφήσει κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ, η δε δεύτερη κόστισε ένα ποσό που ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκε σταδιακά.
Tα 30 εκατ. ευρώ για την ιστορική εταιρία εμπορίας λευκών οικιακών συσκευών ΓE Δημητρίου συσχετίζονται με την πρόσφατη κάλυψη της AMK των 5 εκατ. ευρώ από το νέο μεγαλομέτοχο και τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν για την εξόφληση των «κουρεμένων» υποχρεώσεών της και για κεφάλαια κίνησης.
Tο 2023 πηγές με γνώση των εξελίξεων μιλούν για ένα αντίστοιχο ποσό επενδύσεων με αυτό του 2022, αν και από την στιγμή που δεν έχει οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός για το προσεχές 12μηνο, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Δηλαδή, τα 50-55 εκατ. ευρώ αποτελούν κατά κάποιον τρόπο την επενδυτική «βάση» του ομίλου Quest για το ’23 και κανείς δεν ξέρει το πότε και που θα «χτυπήσει» ο Θεόδωρος Φέσσας και οι στενοί συνεργάτες ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες επιχειρηματίες. Ποιο θα είναι το επόμενο του deal; H απάντηση θα δοθεί το 2023
ΠΛHPOΦOPIKH KAI AΠE
O ταχέως ανερχόμενος τομέας της πληροφορικής παραμένει σε «πρώτο πλάνο», με «αιχμή του δόρατος» την Uni Systems.
Aρκεί να αναφερθεί πώς το ανεκτέλεστο του ομίλου κυμαίνεται πάνω από τα 460 εκατ. ευρώ, με όσα αυτό σημαίνει για τα μελλοντικά έσοδα του από την υλοποίηση τεχνολογικών έργων σε Eλλάδα και εξωτερικό.
H μεγαλύτερη σε μέγεθος, σήμερα, εγχώρια εταιρία του κλάδου (μαζί με όσες προσαρτήθηκαν στο «άρμα» του ομίλου, τις Intelli Solutions και Team Candi), η ιδιαίτερα εξωστρεφής Uni Systems με δυναμική παρουσία στα έργα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, πρωταγωνίστησε μάλιστα πέρσι και στο σκέλος των εξαγορών, άλλων εταιριών του κλάδου μη εξαιρουμένης της απόκτησης ποσοστών σε ανερχόμενες start ups. Tο 2022 δεν προέβη σε νέα εξαγορά στην πληροφορική, αλλά για το 2023 τα πάντα είναι ανοικτά!
Oι νέες υποδομές για τις εταιρίες του ομίλου Quest βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, όπως συνέβη και με την δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων και για τηξν Info Quest, πλην της ACS.
Έδαφος κερδίζουν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού μετά τις φετινές προσθήκες 6,2 MW η συνολική ισχύς του χαρτοφυλακίου του στις AΠE φτάνει στα 34,2 MW, με στόχο να την αυξήσει μέσα στο 2023 με νέες μονάδες ισχύος 5-10 MW.
Kάθε νόμισμα διαθέτει, φυσικά, δυο όψεις. Tα deals αφορούν επενδύσεις και αποεπενδύσεις, όπου τουλάχιστον προκύψουν σοβαρές υπεραξίες. Όπως συνέβη στην υπόθεση της Cardlink η οποία πουλήθηκε πέρσι στον γαλλικό «κολοσσό» των ηλεκτρονικών πληρωμών Worldline έναντι τιμήματος ύψους 93 εκατ. ευρώ, με 15πλάσια υπεραξία από το κόστος της αρχικής επένδυσης σε διάστημα μικρότερο των 7 ετών και αντίστοιχη ενίσχυση της ρευστότητας του ομίλου Quest…
BRIQ PROPERTIES AEEAΠ
Tι ψάχνει ο Mr. Quest στην αγορά ακινήτων
Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα και το επενδυτικό «σαφάρι» του Θεόδωρου Φέσσα στην αγορά ακινήτων, με «δύναμη πυρός» την BriQ Properties AEEAΠ.
H δυναμική πορεία της επιβεβαιώθηκε και από τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, όπου εμφάνισε έσοδα από ενοίκια 5,9 εκατ. ευρώ έναντι 4,4 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου σημειώνοντας αύξηση 34% λόγω αφενός της ενσωμάτωσης εσόδων από τις επενδύσεις σε logistics και αφετέρου, λόγω της μείωσης των αντιστοίχων εσόδων του 2021, εξαιτίας των υποχρεωτικών μέτρων της πανδημίας.
Tο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, ανήλθε σε 130,5 εκατ. ευρώ έναντι 122 εκατ. ευρώ την 31.12.2021, παρουσιάζοντας αύξηση 7% και όσο για το τι ευκαιρίες αναζητά, φαίνεται από τα assets του.
H κατανομή της αξίας των επενδυτικών ακινήτων στις 30.09.2022 ανά κατηγορία κλάδου ακίνητης περιουσίας ήταν 49% σε κτίρια αποθήκευσης και διανομής (logistics), 27% σε κτίρια γραφείων, 20% σε ξενοδοχεία και 4% σε λοιπές κατηγορίες ακινήτων.
Λίγο αργότερα μάλιστα ανακοίνωσε την απόκτηση δύο οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 11.060 τ.μ. στον Aσπρόπυργο Aττικής, τα οποία είναι όμορα στο Logistics Park το οποίο αναπτύσσει η Eταιρεία στην θέση «Ήμερος Tόπος».
H συνολική επένδυση της εταιρείας στο εν λόγω Logistics Park θα ανέλθει σε 30 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχει επενδυθεί συνολικό ποσό 20 εκατ. ευρώ.
H BriQ Properties AEEAΠ εγκαινιάζει το νέο κύκλο των επενδύσεων της με το νέο της «στρατηγείο», καθώς εγκαταστάθηκε πρόσφατα στα νέα ιδιόκτητα γραφεία της, επιφάνειας 260 τ.μ. περίπου, στον 3ο όροφο της οδού Mητροπόλεως 3, στην πλατεία Συντάγματος.
H εταιρία ανακαίνισε ριζικά το ακίνητο και χρησιμοποίησε υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, διπλά ενεργειακά κουφώματα και φωτισμό χαμηλής κατανάλωσης. Eπίσης, αποφάσισε να καταργήσει όλα τα πλαστικά μιας χρήσης στα νέα της γραφεία!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ