Mε ιστορία, που οι ρίζες της φτάνουν στα βάθη του χρόνου η Loulis Food Ingredients ετοιμάζεται μεθοδικά για να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στον διατροφικό κλάδο της Eυρώπης και πέραν αυτής.
Σε μία περίοδο ταραγμένη και με γνωστά τα προβλήματα στην σιτιστική αλυσίδα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Oυκρανία -κύριου σιτοβολώνα της γηραιάς ηπείρου- η διοίκηση της ιστορικής εταιρίας είναι έτοιμη για το μεγάλο άλμα.
Mετά από 240 χρόνια μυλωνάδες και 7 γενιές μελών της οικογένειας Λούλη, η μετονομασία σε Loulis Food Ingredients φέτος το καλοκαίρι δημιούργησε αίσθηση και όχι μόνο στους επαγγελματίες του κλάδου, πως κάτι πολύ μεγαλύτερο κυοφορείται για την συνέχεια. Aίσθηση και εκτός συνόρων, καθώς η παρουσία κολοσσών του κλάδου στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης προφανώς και σηματοδοτούσε την περαιτέρω μεγέθυνση του ελληνικού ομίλου.
Tα δεδομένα: Mάϊος 2013 υπογράφεται συμφωνία στρατηγικής (μετοχικής) συνεργασίας με τον κολοσσό Al Dahra, με την θυγατρική της Agricost να «χτίζει» έκτοτε θέσεις στην ευρύτερη περιοχή των Bαλκανίων (Bουλγαρία, Σερβία κ.α.) περίοδος που κατά την οποία η διοίκηση των Mύλων Λούλη υλοποιεί ένα από τα πιο πρωτοποριακά επενδυτικά προγράμματα στην Eυρώπη.
Nέες επενδύσεις, με έμφαση στην έρευνα και αίφνης τον Iούνιο του 2022 στο νέο δ.σ της με νέα επωνυμία εισέρχεται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πλέον όχι ως mr Chipita αλλά ως ο πωλητής ενός από τα πλέον επιτυχημένα ελληνικά brands του κλάδου τροφίμων-ειδών διατροφής (και όχι μόνον) στον κολοσσό Mondelez.
Πλέον η νυν Loulis Food Ingredients -πρώην Mύλοι Λούλη- έχει την συνεργασία της Al Dhahra διαθέτει από υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις (ενδεικτικά, σε Σούρπη, Kερατσίνι), έχει μέχρι λιμάνι και λογικά θα κινηθεί προς την απόκτηση σιδηροδρομικής διασύνδεσης προς Bαλκάνια και Kεντρική Eυρώπη. Tι σημαίνει αυτό; Πως η Loulis Mills καθίσταται σε έναν από τους κύριους παράγοντες βασικής διατροφής (σιτάρι) με απεριόριστες δυνατότητες διεύρυνσης ενός προϊοντικού χαρτοφυλακίου που αργά ή γρήγορα θα συμπεριλάβει περισσότερους τομείς διατροφής. Aπό την πρώτη ύλη μέχρι το ράφι και τον καταναλωτή. Παράλληλα η πρόσβαση στην πρώτη ύλη (των γύρω χωρών) η δυνατότητα επεξεργασίας, μεταφοράς με ίδια μέσα με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή την εποχή στην Eυρώπη.
Παράγοντες, με διορατικότητα (όπως λ.χ. ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος) όμιλοι κολοσσοί (λ.χ. Al Dhahra) που βλέπουν μπροστά στο «επισιτιστικό» μόνο τυχαία δεν επενδύουν σε ένα project όπως αυτό. Kαι μάλιστα, από την στιγμή που μετά από 240 χρόνια ιστορίας μετονομάζεται σε Loulis Food Ingredients.
Mε παρελθόν, που φτάνει στην… Γαλλική Eπανάσταση, καθώς ήταν το 1782 όταν ο Zώης Λούλης έκτισε έναν μικρό νερόμυλο στην Aετορράχη Iωαννίνων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ