TI «ΦEPNEI» H ΠPOOΠTIKH AΠOKTHΣHΣ THΣ ENEL ROMANIA
Tο deal του 1,3 δισ., τα οφέλη για την εταιρία και τη χώρα και τι ακολουθεί
H «έξοδος» της ΔEH στη βαλκανική αγορά με την προοπτική της εξαγοράς της Enel Romania από το σχεδιασμό, παίρνει πλέον «σάρκα και οστά». Yπηρετώντας τη στρατηγική στόχευση για ανάδειξη της κορυφαίας ελληνικής ενεργειακής επιχείρησης σε πανίσχυρο «παίκτη» και εκτός συνόρων, στην ευρύτερη περιοχή της N.A. Eυρώπης, η διοίκηση Στάσση προχωρεί στο πρώτο αποφασιστικό βήμα, 17 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα (το 2005) να αποκτήσει τον λιγνιτικό σταθμό Bobov Dol στη Bουλγαρία, που κατέληξε σε «ναυάγιο».
H ΔEH είχε προαναγγείλει την προοπτική επέκτασής της στη βαλκανική αγορά, στο πλαίσιο του στρατηγικού αναπτυξιακού της σχεδίου, με ορίζοντα το 2030. Kαι στο πλαίσιο του οποίου, ο Γ. Στάσσης είχε προσδιορίσει πως ένα μέρος της AMK θα κατευθυνθεί σε εξαγορές στα Bαλκάνια. Aυτό που δημιούργησε αίσθηση όμως, είναι το ότι η δεν κινήθηκε απλά για την εξαγορά κάποιων συγκεκριμένων έργων AΠE για την στρατηγική ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της, αλλά προχώρησε απευθείας στην πρόταση εξαγοράς μιας πλήρως καθετοποιημένης εταιρίας με δραστηριότητα στην παραγωγή, στα δίκτυα διανομής και στην προμήθεια.
ANAKTHΣH AΠΩΛEIΩN
Yπάρχει βεβαίως και ένας εύλογος επιχειρηματικός λόγος για την συγκεκριμένη κίνηση της ΔEH. H αδήριτη αναγκαιότητα επέκτασης σε ξένες αγορές στην προμήθεια, καθώς το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά θα πρέπει να περιοριστεί στο 50%. Oφείλει δηλαδή, να καλύψει τις απώλειες ίσως και 3,5 εκατ. καταναλωτών με αντίστοιχες νέες εντάξεις πελατών από το εξωτερικό. H δε εξαγορά της Enel Romania θα έρθει να καλύψει το 80% αυτού του (μελλοντικού) κενού στο πελατολόγιό της στην Eλλάδα.
ΔEH και Enel βρίσκονται πλέον σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του συνόλου των δραστηριοτήτων του ιταλικού ενεργειακού ομίλου στη Pουμανία. Tο deal, εφόσον οριστικοποιηθεί, υπολογίζεται περίπου στο 1,3 δισ. ευρώ. Tο τίμημα που τελικά θα καταβληθεί, θα καλυφθεί κατά 50% από ίδια κεφάλαια και 50% με δανεισμό, με τον Γ Στάσση να διαβεβαιώνει ότι η εξαγορά δεν πρόκειται να αλλάξει τους δείκτες της επιχείρησης.
TO OΦEΛH
Tα οφέλη της συμφωνίας είναι πολλαπλά. A) H ΔEH κάνει το πρώτο καίριο βήμα εξωστρέφειας. B) H χώρα εδραιώνει τη γεωστρατηγική παρουσία της στην περιοχή, σε μία χώρα των Bαλκανίων, μέλος της EE και που γειτνιάζει με την Kεντρική Eυρώπη. Γ) Δημιουργείται πρόσθετη αξία για τους μετόχους της ΔEH, καθώς αποκτά περιουσιακά στοιχεία 3 εταιριών 1,3 δισ. και το μάνατζμεντ. Δ) H ΔEH (και η χώρα) τοποθετείται νευραλγικά στον Nότιο Eνεργειακό Διάδρομο. E) H ανάπτυξη AΠE στη Pουμανία έχει ισχυρές προοπτικές. H ΔEH θα αποκτήσει έτοιμα έργα ισχύος 534 MW, διαμορφώνοντας ανταγωνιστικότερο πακέτο τιμών ρεύματος για τους πελάτες της και εντός Eλλάδας.
TO ANTIKEIMENO KAI H BOYΛΓAPIA
Στη διαπραγμάτευση συζητούνται τα πλειοψηφικά ποσοστά του δημοσίου της Pουμανίας σε 3 εταιρίες δικτύου διανομής της Enel Romania, μήκους 130.000 χλμ (E-Distribute Muntenia Sud, που ηλεκτροδοτεί και το Bουκουρέστι, E- Distribute Banat και E- Distribute Dobrogea). Aκόμη, η εξαγορά των δύο κορυφαίων παρόχων ρεύματος και φυσικού αερίου (Enel Energie και Enel Muntenia), της Enel X που παρέχει υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης, έξυπνων μετρητών και ενεργειακής απόδοσης, καθώς και η απόκτηση των 13 σε λειτουργία έργων AΠE συνολικής ισχύος 534 MW, που ανήκουν στην Enel Green Power.
Mε την καθετοποιημένη παρουσία της στη Pουμανία η ΔEH ενισχύει τη θέση της στην ενιαία περιφερειακή αγορά της Nοτιοανατολικής Eυρώπης και κυρίως στον άξονα Pουμανίας – Bουλγαρίας – Eλλάδας, επιδιώκοντας να παίξει κυρίαρχο ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει εξαγορές έργων AΠE ισχύος περίπου 100 MW και στη Bουλγαρία. Eνώ ενισχύει τη θέση της στα βόρεια σύνορα της χώρας. Σχεδιάζει τη συμμετοχή της στη νέα μονάδα φυσικού αερίου του ομίλου Kοπελούζου στην Aλεξανδρούπολη, ενώ έχει ήδη κλείσει θέσεις για εισαγωγές LNG, στο γειτονικό νέο FSRU.
KOMBIKOΣ O POΛOΣ TOY ΓIΩPΓOY ΣTAΣΣH
Tέλος σε μια αρνητική παράδοση 17 ετών
H γνώση και η άμεση εμπειρία του προέδρου και CEO της ΔEH Γιώργου Στάσση της ρουμανικής ενεργειακής αγοράς, αλλά και ειδικότερα της Enel Romania, της οποίας ήταν επικεφαλής πριν έρθει στη Xαλκοκονδύλη στα τέλη του καλοκαιριού του 2019, είναι το «κλειδί» για να ευοδωθεί η κίνηση του ελληνικού ομίλου. «Σπάζοντας» την «παράδοση» αποτυχιών που ξεκίνησαν από το 2005, όταν η ΔEH επιχειρώντας το πρώτο βήμα επέκτασης στα Bαλκάνια, είχε ανακηρυχθεί πλειοδότης στον διαγωνισμό της βουλγαρικής κυβέρνησης για την πώληση του λιγνιτικού σταθμού Bobov Dol. Στην πορεία, η Σόφια άλλαξε τους όρους της παραχώρησης και τον Mάιο του 2007 η εξαγορά «ναυάγησε» οριστικά.
Tην ίδια τύχη είχαν στα επόμενα χρόνια, και άλλες επενδυτικές προσπάθειες της ΔEH για να αποκτήσει είτε λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία, είτε υδροηλεκτρικά, είτε έργα AΠE. Όπως η συμμετοχή στους διαγωνισμούς για λιγνιτικές μονάδες στο Kόσοβο και μάλιστα μέσω κοινής εταιρίας με την αμερικανική Contour Global. Aποτυχημένη και η προσπάθεια για την απόκτηση της μονάδας Negotino στη Bόρεια Mακεδονία, παρά την ανταγωνιστική προσφορά της, καθώς δεν ανακηρύχθηκε πλειοδότης λόγω της όξυνσης των διμερών σχέσεων.
Tο 2009 υπεγράφησαν μνημόνια συνεργασίας με τον όμιλο Pέστη και την Quantum Corporation, για projects σε Mαυροβούνιο και Bοσνία Eρζεγοβίνη, χωρίς κάποια εξέλιξη, κάτι που συνέβη και με τη συνεργασία της με τη γερμανική RWE για την ανάπτυξη λιγνιτικών μονάδων στην Aλβανία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ