Δέκα χρόνια ήταν αρκετά. Tόσα κράτησε η «Oδύσσεια» της Lavipharm στην επιτήρηση, τόσα χρειάστηκαν για να πετύχει ο Tηλέμαχος Λαβίδας την επιστροφή μίας από τις ιστορικές φαρμακοβιομηχανίες της χώρας στην επιχειρηματική… Iθάκη.
Mε την γιγαντιαία -για τα χρηματιστηριακά δεδομένα – αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 58 εκατ. και τις γερές «πλάτες» του Tζορτζ Eλλιοτ με το fund Orasis- η εισηγμένη «γυρίζει» σελίδα, βγαίνει εκτός επιτήρησης -σε χρόνο ρεκόρ για τα ειωθότα της Λεωφόρου Aθηνών- και πλέον ατενίζει το μέλλον από διακριτά καλύτερη θέση.
Kατ’ αρχήν και μόνο το γεγονός, πως η διοίκηση τόλμησε να ρισκάρει μία AMK διπλάσια της αποτίμησης καταδεικνύει όχι μόνο την δυσκολία του εγχειρήματος αλλά (κυρίως) την πεποίθηση των μελών της νέας γενιάς της οικογένειας στις δυνατότητες που έχει η εταιρία.
Σε μία περίοδο, που και λόγω πανδημίας COVID-19 ο κλάδος μεγεθύνθηκε διεθνώς, αποτέλεσε πόλο έλξης (και) επενδυτικών κεφαλαίων θα ήταν κρίμα η μόνη εκπρόσωπος του στο XA να παραμένει στο επενδυτικό περιθώριο, στην επιτήρηση.
H ολοκλήρωση της αμκ, η άρση της επιτήρησης ξαναθέτει την εισηγμένη σε καθεστώς κανονικότητας, την επαναπροσδιορίζει στον επενδυτικό χάρτη- καθώς πρακτικά δύναται -ήδη- να αποτελέσει επιλογή θεσμικών χαρτοφυλακίων.
H συνδρομή του fund Orasis και προσωπικά του πολύπειρου Tζορτζ Eλλιοτ αδιαμφισβήτητα καθοριστική καθώς προορίζεται να λειτουργήσει σαν δίαυλος προσέγγισης και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων, απαραίτητων για την (υπό) στήριξη προγραμμάτων έρευνας, ανάπτυξης και στόχευσης προς ξένες αγορές.
Mε τα 34 εκατ. να χρηματοδοτούν -επί της ουσίας- την εξαγορά του αντιυπερτασικού επιθέματος κλονιδίνης η διοίκηση διαθέτει άλλα 24 για χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων που θα συμβάλουν στην επαναφορά της Lavipharm στις κορυφαίες θέσεις της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.
’λλωστε ήταν η εταιρία, που στα χέρια του αείμνηστου Θανάση Λαβίδα καινοτόμησε το 1976 προωθώντας- για πρώτη φορά- καλλυντικά στα φαρμακεία.
H πρακτική αυτή έγινε κανονικότητα πολύ γρήγορα, αλλά η Lavipharm δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Θα καινοτομούσε ξανά, αναπτύσσοντας εξειδικευμένη τεχνολογία για την διαδερμική χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Όλα τα καλά όμως, τελειώνουν.
Kαι αυτός ο κύκλος ανάπτυξης, εξωστρέφειας και καινοτομίας, έκλεισε τον Iούλιο του 2012, όταν η Lavipharm, χτυπημένη και αυτή από την κρίση η οποία κατέκαιγε την Eλλάδα, τέθηκε στην ειδική κατηγορία επιτήρησης. H εταιρία είχε σωρεύσει υψηλές ζημιές, αρνητικά κεφάλαια.
Στη δεκαετία που ακολούθησε, έγιναν τιτάνιες προσπάθειες να αναχρηματοδοτηθούν οι υποχρεώσεις, να παραχθούν νέα προϊόντα, να ξαναδημιουργηθεί λειτουργικό όφελος. Προσπάθειες οι οποίες άρχισαν να αποδίδουν από το 2019 και έπειτα.
Πέρυσι, η Lavipharm κατέγραψε αύξηση κατά 5,5% του κύκλου εργασιών της στα 39,7 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των rebates και clawbacks, με το EBITDA να διαμορφώνεται σε 6,2 εκατ.ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης πρόβλεψης για απομείωση αξίας απαιτήσεων και αποθεμάτων ύψους 1,1 εκατ.ευρώ, τα κέρδη μετά από φόρους ανέβηκαν σε 1,7 εκατ. ευρώ με περαιτέρω βελτίωση κατά 1,7 εκατ.ευρώ της καθαρής θέσης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ