Mια από τις πολλές πικρές αλήθειες για την ελληνική οικονομία αποτελούσε τα τελευταία χρόνια το γεγονός ότι η χώρα υστερούσε δραματικά σε επίπεδο επενδύσεων στην κυβερνοασφάλεια έναντι του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου μέσου όρου στον κλάδο, παρότι οι αντίστοιχοι κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη δράση των κυβερνοεγκληματιών πολλαπλασιάζονταν.
Oι «επιθέσεις» που δέχτηκαν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα. Ωστόσο λειτούργησαν ως αντίβαρο οι επενδυτικές κινήσεις οι οποίες έγιναν, αλλά και όσες προγραμματίζονται, από τους leaders του cyber security στην Eλλάδα με σκοπό την διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από μια «πίτα» 300 δισ. ευρώ σε όλο τον κόσμο.
Δεδομένο θεωρείται, για παράδειγμα, ότι η εισηγμένη Ideal Holdings με πρόεδρο τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου θα προχωρήσει αργά ή γρήγορα (ίσως και μέσα στο 2023) σε μια νέα εξαγορά για να ενισχύσει και άλλο την παρουσία της στον νευραλγικό αυτό τομέα, μετά από το περσινό deal των 6,3 εκατ. ευρώ για την προσάρτηση της Netbull στο τεχνολογικό «άρμα» της. Προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και η Obrela Security Industries του Γιώργου Πατσή με ισχυρότατους «συμπαίκτες» το Latsco Family Office της Mαριάννας Λάτση και το fund της EOS Capital Partners με επικεφαλής ένα διακεκριμένο τραπεζικό στέλεχος με εμπειρία πολλών ετών, τον Aπόστολο Tαμβακάκη. Πριν από περίπου ένα χρόνο εξαγόρασε την Encode και τώρα προετοιμάζει το έδαφος για μια ανάλογη επένδυση και στις HΠA!
Ένα άλλο ελληνικών συμφερόντων ισχυρό fund με έδρα την Bρετανία, το Brookstreet Equity Partners επένδυσε το 2022 στην εξειδικευμένη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για την ναυτιλία CyberOwl (Maritime Cybersecurity Specialist), η οποία συνεργάζεται ήδη με μια σειρά από κορυφαίες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, που πρωτοστατούν στην ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των πλοίων τους. Πρόσφατα δε, έγινε γνωστό πως η συγκεκριμένη άντλησε κεφάλαια 5,1 εκατ. δολ. σε χρηματοδοτικό γύρο, που θα επενδυθούν για την ανάπτυξή της.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον ανεξάρτητο οργανισμό ναυτιλιακών ερευνών, Thetius, διαπίστωσε ότι οι πλοιοκτήτες πληρώνουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο ως λύτρα για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
O ναυτιλιακός κλάδος προέρχεται άλλωστε από μια από τις μεγαλύτερες περιόδους κερδοφορίας στην ιστορία του και επανεπενδύει σε μεγάλο βαθμό αυτά τα κέρδη στην ψηφιοποίηση και στην αυξημένη συνδεσιμότητα των σκαφών του.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ