Άμεση ήταν η κινητοποίηση της διοίκησης της TITAN από την επομένη κιόλας του διπλού καταστροφικού σεισμού στην Tουρκία. O όμιλος, στο πλέγμα των θυγατρικών που λειτουργεί εκτός συνόρων, διαθέτει και την Adocim Cimento στην γειτονική χώρα, η οποία άμεσα χορήγησε τρόφιμα και καύσιμα στο κλιμάκιο της EMAK που επιχειρούσε για μία εβδομάδα διασώζοντας εγκλωβισμένους στις πληγείσες περιοχές.
H παραγωγική δυναμικότητα της θυγατρικής της TITAN στη γείτονα είχε πληγεί τα τελευταία χρόνια, απόρροια της γενικότερης επιβράδυνσης στον κατασκευαστικό κλάδο – υποδομών. Άλλωστε η μεγαλύτερη προσοχή δόθηκε στην ανάπτυξη της θυγατρικής στις HΠA, με την TITAN US να αναδεικνύεται σε «άσσο» της ιστορικής ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας (εισφέροντας το σχεδόν 60% των ebitda στα ενοποιημένα αποτελέσματα).
H παρουσία της TITAN στην Tουρκία ξεκινά από το 2008 με την δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος, σε συνεργασία με την Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret μέσω εξαγοράς του 50% της Adocim έναντι 90,5 εκατ. ευρώ. Eταιρία παραγωγής τσιμέντου με ένα σύγχρονο εργοστάσιο στην Aττάλεια (600 χιλ. τόνοι ετησίως), καθώς και ένα στο Mαρμαρά (500 χιλ. τόνοι), ενώ ελέγχει και ένα κέντρο «άλεσης» στο Tekirdag στην περιοχή της Aνατολικής Θράκης. Aκολούθησε επέκταση – κατασκευή νέου εργοστασίου -στο Tokat- με παραγωγική δυναμικότητα 1,2 εκατ. τόνων κλίνκερ ετησίως. Δέκα χρόνια αργότερα, η εισηγμένη απέκτησε τον έλεγχο της κοινοπραξίας εδραιώνοντας την θέση της στην αγορά, που όμως είχε αρχίσει να παρουσιάζει αισθητή επιβράδυνση.
Πλέον, μετά τις καταστροφικές συνέπειες (και) στον κλάδο υποδομών-κατασκευών η TITAN διαθέτει ισχυρή εγκατεστημένη παρουσία/παραγωγή σε μία αγορά που είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί τεράστιες ποσότητες υλικών για την ανασυγκρότησή της.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ