Μεταξύ των μνηστήρων για τα «ορφανά» έργα της εταιρίας, οι Μπόμπολας, Περιστέρης, Κοπελούζος, Φέσσας
Mια οιονεί χρεοκοπία άνοιξε την επενδυτική «όρεξη» τεσσάρων ισχυρών του… ήλιου. Όσο και αν ακούγεται αντιφατικό κάτι τέτοιο, είναι η πραγματικότητα. Οι «σπίθες» της οικονομικής κρίσης χτύπησαν την εταιρεία φωτοβολταϊκών KLT, η οποία φέρεται να έχει διακόψει την δραστηριότητά της και το θέμα της έχει φτάσει μέχρι τα έδρανα της Βουλής από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, με αποτέλεσμα πολλά έργα υπό εγκατάσταση να έχουν μείνει «ορφανά».
Γύρω από αυτά εξελίσσεται λοιπόν μια μεγάλη «μάχη» από τέσσερις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά προκειμένου να αναλάβουν τα projects και να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους. Δεν πρόκειται για έργα «αμελητέας» ποσότητας MW. Αντιθέτως η KLT είχε υπό εγκατάσταση πάρκα ισχύος 10,3 MW, ενώ είχε ήδη ολοκληρώσει την εγκατάσταση 22,844 MW σε 355 έργα. Μεγάλος είναι όμως, και ο αριθμός των έργων σε στέγες που μένουν σε εκκρεμότητα. Πιο συγκεκριμένα υπό εγκατάσταση βρίσκονται 670,3 KW, δηλαδή τουλάχιστον 70 έργα.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο πως ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους μνηστήρες συμπεριλαμβάνονται ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο Γιώργος Περιστέρης, ο Γιώργος Μπόμπολας και ο Θεόδωρος Φέσσας, όπως και πολλές ακόμη μικρότερες εταιρείες.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ορισμένες από αυτές «μαζεύουν» επιταγές και βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες, ώστε να συμφωνήσουν προκειμένου να κατασκευάσουν εκείνες τα έργα που αφήνει πίσω του ανολοκλήρωτα το «κανόνι» της KLT του κ. Γ. Κάκκου. Σε αυτή την περίπτωση τον πρώτο λόγο έχει η ίδια η τράπεζα, εάν θα δεχτεί δηλαδή να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης και να μπουν άλλες εταιρίες ως ανάδοχοι έργων, για τα οποία στη μέχρι τώρα συμφωνία είχε οριστεί η KLT. Είναι γνωστό πως στις δανειακές συμβάσεις που υπογράφονται με τις τράπεζες, είθισται να ορίζεται συγκεκριμένη περιγραφή του έργου που περιλαμβάνει και τον εργολάβο που θα αναλάβει την κατασκευή του.
Οι επιπτώσεις
Η περίπτωση της KLT έχει πάντως, προκαλέσει μεγάλη έκπληξη στην αγορά, αφού έχει αναπτύξει αντικείμενο σε έναν κλάδο με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, όπως αυτός της «πράσινης ενέργειας» μέσω του ήλιου.
Πολλοί ιδιοκτήτες και έργα παραμένουν εκτεθειμένοι και βρίσκονται στον… αέρα από την όλη υπόθεση. Ορισμένοι ωστόσο, πιο απαισιόδοξοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ίσως η συγκεκριμένη εταιρία δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα της κρίσης, αλλά πιθανόν να αποτελεί ένα «καμπανάκι» κινδύνου για το σύνολο του κλάδου. Που σημαίνει πως οι εκπρόσωποί του θα πρέπει να είναι συγκρατημένοι και να προχωρούν με προσεκτικά βήματα προς τις όποιες νέες επενδύσεις.
«Αρκετοί είναι και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η KLT έπεσε «θύμα» όχι μόνο της κρίσης, αλλά και του ίδιου της του «εαυτού», αφού πραγματοποίησε περισσότερα και μεγαλύτερα ανοίγματα από ότι άντεχαν οι δυνάμεις της.
Σε ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρεται ότι υπάρχουν περίπου 90 επενδυτές που κινδυνεύουν από την οιονεί χρεοκοπία της KLT, αφού είχαν δώσει επιταγές, που αντιστοιχούσαν στο εργολαβικό τίμημα. Οι επιταγές θα εξοφλούντο μέσω εγκεκριμένων τραπεζικών δανείων, που θα εκταμιεύονταν με την ολοκλήρωση του έργου.